2009. júl. 19.

Amidala és a demokrácia meg a népuralom

11 megjegyzés:

Per Spegulo írta...

Nem ismerem az eredeti angol szöveget, de tegnap óta azon gondolkodom, hogy talán szerencsésebb lett volna az első szót nem 'népuralomnak' fordítani, hanem, talán 'néphatalomnak' kellett volna.

Hát, ki tud többet tőlünk a népi-demokráciáról, az össznépi tulajdonról és arról, hogy minden hatalom a dolgozóm népé.

Már csak a 'demokrácia" szószerinti jelentése miatt.

De, mindenesetre mellbevágó megállapítás a 'demokrácia' hazájából. ám egy mozibeli hercegnő (királynő) szájából. És milyen aktuális!

Névtelen írta...

Elemér
Az egész sorozatból nem derül ki, mi is a probléma a Birodalommal. Csak utalnak rá, hogy hű de gonosz, meg a gonosz Sithek, de semmi kézzelfogható, az Alderaan szétlövésén kívül és még azon is lehet vitázni. A Birodalom serege fegyelmezett, reguláris katonákból áll, akik emberek, jól megkülönböztethető egyenruhában. A Galaktikus Köztársaság meg mindenféle szedett-vedett ET-ből. Röhejes az egész és a második rész után (ami a hatodik vagy hanyadik volt, A birodalom visszavág címen) rettenetesen fárasztó.

Per Spegulo írta...

Hát nem egy aprólékosan kidolgozott filozófiai alapmunka, ez tény - még ha a 'problémát' VI részen keresztül is elemzik. Valahogy olyan sikerületlen lett az eszmei alapvetése.
De nem is lehet rajta csodálkozni, ha a Galaktikus Köztársaságot egy királynő vezeti (valamilyen Szenátussal karöltve) míg a Birodalmat meg köpönyegébe burkolódzó, a ritkán látható Vágó István és a sohasem látható Darth Vader (Verebes István).

Ki is tör a felkelés, biztos azért, mert az emberek sűrűbben akarják látni, a maga köpönyegében a Vágó urat.

A remekmű hossza is bizonyítja, nem sikerülhetett ezeket az ellentmondásokat a film végéig feloldani.
Tipikusan 'amerikai' - gyökértelen, és krónikusan történelem hiányban szenvedő népre jellemző a film. (De nem szeretném leszólni.)
Alapvetően két pólusú:
- van a jó, a köztársaság
- és a rossz, az 'uralkodó' rendszere.

Van még benne a despotizmus ellen lázadó humanoid, szedett-vedett ruhákba öltöztetett hadsereg - a feketével szemben, fehér, hordozható, páncél egyenruhába öltöztetett profi hadsereg; persze érthető, ha feltételezzük, hogy a páncélt is 'klónozták'. [Csak megjegyzem, hogy amikor filmre vitték a történetet, a klónozás még nem gyerekcipőben járt, hanem csak egy kacér gondolatocska volt.]
A 'Birodalom' szó áthallás a Harmadik Birodalomra, a klónok pedig az SS-re.

Tipikusan amerikai, "kovboj"-romantika.
Ezért is megdöbbentő Amidala királynő demokrácia felfogása, ami valljuk be, hordoz magában, a pikantérián túl, egy speciális 'demokrácia"-ellenes felfogást is.
És milyen igaz! A tömeg (a plebs) csak arról tud szavazni, amiról azt gondolja, ez az akarata, de nem arról, ami az érdeke. Mert a kettő nem ugyanaz, hiszen az érdek felismeréséhez távlatos gondolkodásra is szükség lenne, nem csak egy pénztárcára, aminek a tartalmát akár óránként számolgathatjuk, megfoghatjuk - magunkévá tehetünk, "szerethetünk".

Szerintem ez a mondat a jó értelemben, mármint filozófiai értelemben véve 'jó', monarchizmus jelmondata is lehetne.
Azaz nem működhet az állam egy higgadt, a napi harcokon felülemelkedő, erkölcsi tekintély, morális tisztaság, sőt kimondható, történelem, hagyomány, végső soron történelmi hagyományokon alapuló királyság intézménye nélkül. Egy szóval "A" király nélkül!

És mindezt egy amerikai mondja.
Egy olyan amerikai, akinél - természetesen - a jót a köztársaság képviseli, de a hagyomány (és a jól fogyaszthatóság) érdekében mégis betesz fő-fő jónak egy királynőt. Ez talán természetes is, ha belegondolunk, hogy a mesékben mindenhol, lépten nyomon királyok, királynők szerepelnek, nem köztársasági elnökök, prezidenték, duce-k, fürer-ek, kormányzók (Gyűrűk Ura?).

Az már csak huszadlagos kérdés, ami a foci meccseken jól megfigyelhető: drukkolni, skandálni csak rövid rigmusokkal, jelszavakkal lehet.
Azzal a csatakiáltással nem lehet belerohanni a biztos halálba, hogy: Éljen a Köztársaság! 7 szótag. De franciául is 5 szótag.
Az Éljen a Király! - magyarul 5 szótag, de franciául már csak 4 szótag.
A rövid felkiáltás jobb. Ha végigordítom - befejeztem gyorsan a mondatot és megvan a lelki harmóniám a közelharchoz, vagy a halálhoz. Ezért sem kiabálta soha senki: Éljen az empiriokriticizmus!

Gordon írta...

A Köztársaság inkább egy sok önigazgató egységből összeálló alkotmányos monarchiának tűnik, ahol az uralkodó őrködik az egyensúly felett, és csak vészhelyzetben gyakorolja a hatalmát. A politikai rendszer számos, a Köztársaság történelme során kifejlődött szerződésből, ellensúlyból, egymást féken tartó hatalmi erőcsoportból áll (uralkodó, szenátus, bolygók/népek/fajok, nagyhatalmú lovagrendek, kereskedőrendek, stb.)

A Köztársaság őrei, a Jedik az Erő fényes oldalát használva, önzetlenül szolgálják a Köztársaságot. Ezzel szemben a Sith lovagok az Erő sötét oldalát (önzés, hatalomvágy, hiúság, düh, gyűlölet) használják, kizárólag a saját hatalmuk növelése érdekében. Nincs szó arról, hogy a Köztársaságnak bármilyen problémája lenne, ami miatt szükség lenne a Sithekre és a birodalmi berendezkedésre. A problémát maguk a Sithek generálják, hogy aztán arra hivatkozva a megmentő szerepében átvehessék a hatalmat.

Darth Vader és Birodalma semmiféle spirituális minőséget nem mutat fel - igaz, a Köztársaság sem, a Jediket leszámítva. De a birodalmak spirituális megalapozás nélkül nagyon rövid idő alatt diktatúrává válnak. Egy langyos multikulti köztársaság legalább élni hagy. Ennek a blognak a szerzői és olvasói is szabadlábon vannak, ami pl. a Kádár-rendszerben nem fordulhatott volna elő.

A Birodalom iránti vonzalomnak az oka a hatalom bűvölő ereje. Akire ez olyan hatással van, hogy a Sithek győzelmét kívánja, az jobban tenné, ha kicsit magába nézne.

Gordon írta...

Azzal egyetértek, hogy az alkotó eredeti szándéka alighanem az volt, hogy a jó oldal valamilyen polkorrekt formáció legyen. Közben viszont a történetmesélés szabályai átvették az irányítást - muszáj volt a film világát különös képességű és "funkciójú" teremtményekkel benépesíteni, mert ahol nincs a teremtmények között különbség, ott nincs feszültség és összeütközés, és nincs történet sem.

Per Spegulo írta...

Hm! Elgondolkodtató!
Csak akkor azt nem értem, miért nézek ki már magamtól is ugyanígy. 3 sör után meg mint Han Solo, Igyenkor tudathasadásos személyiségnek is érzem magam: http://laowaichinese.net/wp-content/uploads/Episode_4_Han_Solo_and_Chewbacca_1.jpg

miles írta...

Bocs, vuki, abban igazad van, hogy akkor még nem is volt szóban klóńozás, amikor az eredeti trilógit irták Lucasék.
Van egy olyan jelenet, amiben Luke a röhejesen kinőtt kimonója fölé felveszi a rohamosztagosok fehér egyenruháját(a császári testőröké meg vörös) hogy a Halálcsillagon fogva tartott Leilát kiszabaditsa. És akkor gunyorosan megkérdi Leila, aki nem ismeri fel a páncél alatt, hogy már törpéket is felvesznek-e rohamosztagosnak. Máshol is megemlitik, hogy a birodalom hadseregébe toboroznak és szó sincs klónozásról....

A kötzársaság kontra birodalom teljesen egyértelmű. Az USA, magát minden rendszerek legjobbikának tartó, a mga szenátusával csakis a jó oldal alap kerete lehet. Akit persze legyőz a gonosz császár, aki rettegésben tarja az egész kócerájt ezután, de jön a Superman, jelen esetben Luke a maga midichloriánjaival, és megmenti a sok egyszerű, de tisztaszivű polgár -lázadók - segitségével a galaxist, ami a szabadság hazája lesz, szóval tiszta amerika.

Azt mondtad, a birodalom a náci németország, de ha megfigyeled, a flottatisztek japán császári egyenruhára emlékeztető szabású, bár szürke szinű egyenruhát hordanak.

A történet épp azért lett ilyen sikeres, mert a tagadhatatlanul elsőosztályú látányvilág mellet nem terheli meg a végtelen lehetőségek, és a végtelen szabadság hazája polgrainak értelmező képességét, és szürkeállomnyát. Együgyű és világos. Csinos csaj, vagány kavboj, meg a jólelkű superember megmentik a szabadság hazáját....

KB írta...

Azon nem gondolkodtak, hogy a Birodalom nem a Harmadik Birodalom, hanem a Szovjetunió "metaforája"?
Hiszen Véder tekintélyét a félelem szüli (lásd Sztálin), és valóban semmi spirituális és szakrális nem nyilvánul meg a Birodalom oldalán.
Én úgy gondolom, hogy a Köztársaság (Amerika) és a Birodalom (Szovjetunió) közül választani olyan, mint kutyaszar és lószar közül választani.
A kívánatos számunkra egy harmadik erő lenne, ahol megvan mind a tekntély, az organikus állam, és persze a szakrális értékek. De ilyen nincs a filmben, úgyhogy valójában egyiknek sem "kell" szurkolni.

KB írta...

Persze a Harmadik Birodalom politikáját is érhetik ugyanezek a vádak, de azért ott még volt egy SS, mint egy 20. sz.-i "lovagrend".

KB írta...

Nem. Én tagadom, hogy Amerika birodalom lenne. Birodalomtagadó vagyok. Mennyi börtön is jár manapság ezért?

Per Spegulo írta...

KB azonnali hatályú, fellógatott 3 év felakasztás.
Sőt, hogy most ezen elmélkedsz - és az interneten teszed - Hazánk jelenkori, legnagyobb formátumú jogelmélet tudósa szerint, már a garázdaság vagy a könnyű testi sértés kísérletét is elkövetted.

Szóval hátrább az agarakkal! Lesz itt rend - ha beledöglünk, akkor is!

Jelszavaink valának: Pofa Alapállás!
Vagy, mint, ahogy az 'átkosban' mondták az érvényesülés 4 alapszabályát:
no1: Ne gondolkodj!
no2: Ha gondolkodsz, ne beszélj!
no3: Ha beszélsz, ne írd le!
no4: Ha leírtad, ne csodálkozz!

"Fortélyos félelem igazgat minket,
s nem csalóka remény." (J.A: Hazám)

ui: Ha a Birodalom a Szovjetunió, akkor a Darth Vader nem Sztálin, hanem Berija. Az Uralkodó Sztálin.
Leila hercegnő pedig Barack Obama. Luke Skywalker pedig Bajnai.
Mert nincs keze, levágták.
Lsd: Szt. István törvényei!