2010. márc. 9.

Az emlékezés, ami a miénk

A nem olyan régen megszervezett kis beszélgetésünkön egy olyan dolog felvetődött, amelynek nem árt egy kissé nagyobb - de azért még közösségi - nyilvánosság. Mindenki egyetértett ugyanis abban, hogy a Dénesfa-Cirák közötti Károly király szentmise remek kis megemlékezés, de nem elégséges és kellene egy másik is. Azonban, hogy mi legyen az és legfőképpen hol és mikor már nem volt egyértelmű. Két remek ötlet merült fel;

- Szent László király napjának megünneplése (június 27),
- Buda visszavétele a töröktől, a Szent Liga által (megemlékezés a Várban szeptember 2-án).

Mind a kettő kapcsolható a keresztény Magyar Királyság megünnepléséhez nyilvánvalóan, de a sort még lehetne folytatni. Illetve nemcsak lehet, hanem kell is. Szimbólumértéke kell, hogy legyen.


11 megjegyzés:

Nobilis írta...

És ha mindegyikről megemlékeznénk? :)

Alan Breck Stewart írta...

Korábban javasoltam egy nyári kötetlen Tihanyit. (Amely a történelmi legitimistáknak is szokásos összejövetele volt). Emlékhelyek ott is vannak és varázslatos hangulat. És a IV. Károly alapítvány is helyben van.

Székesfehérvár, a királysírok miatt. És helyben van a III. Béla lovagrend. (Akiknek célja a királyi sírok és hagyományuk ápolása)

Sopron vagy Szombathely. Szombathely az utolsó királyi székhely(mellesleg márciusi évforduló közeleg)

Petrus Augustinus írta...

Igen, és április 1-je is. Károly halálának évfordulója. Vmi kéne akkorra is esetleg.

Névtelen írta...

Március 19. gy.f.: Magyarországért és a köztársaságért, évértékelő. Ott a helyünk nem? :) VD

Névtelen írta...

Szept. 2. Buda visszavétele, a nemzetközi keresztény összefogás diadala. Szerintem kiváló ötlet.

Czelder

Zeniten írta...

Bár úgy vetődött fel, hogy ideális egy tavaszi ünnep lenne, mivel Budavár-visszavétel is láthatóan támogatásra lel (magam is fontosnak tartom, újságomba irattam is erről cikket). De ha már nem tavasz:

Nándorfehérvár!?

Szerintem nagyon méltatlanul hátérbe szorul a "nyaralások miatt". Szerintem pedig épp azért jó: az uborkaszezonban, még komolyabb hírverést is könnyebb lenne köré keríteni.
Részemről felajánlok energiákat a Szent László vagy Nándorfehérvár ügyére!
Még egy érv: Hunyadi kormányzó úr a gyakorlati monarchista restauráció másik (illetve első) emblematikus alakja...

Névtelen írta...

Kedves Zeniten, ne mindig a történelmi toposzokból induljon ki.

A Hunyadiakat nem javasolnám, mivel egy parvenü klán exhibicionista, nem mellesleg jövedelem- és hatalomszerzést célzó hadjáratait, valamint "kormányzóságát" nehezen tudnám összeegyeztetni a monarchista értékrenddel. Mellesleg gyanítom, a Jobbik hangsúlyosabban rá tudna cuppani egy ilyen témára, amit én mindenképpen szeretnék elkerülni.
Nem mindegy, mit választunk meg ünnepnek.

Üdv:
Czelder

Nobilis írta...

Jobbik bármire rá tudna "cuppanni"...

Reina Nicolasa írta...

Székesfehérvár jó volna, az nekem közel van *kis önző*. Szívesen lennék csendes megfigyelő, ahogy azt egy hölgynek illik.

Nobilis írta...

A mai világban lehet a kormányzóságot támogatni,ami a király nélküli királyságot jelenti vagy a kormányzó későbbi királlyá koronázását. Nos,ezért ne támogassa álljon ki egy párt se semmiért.

Névtelen írta...

Hát, Hunyadiakkal kapcsolatban nem értünk egyet, én mindenesetre nem szívlelem őket. A Jobbikot azért hoztam fel, mert ők szeretnek rárepülni az ilyen kezdményezésekre, ami kifejezetten káros lenne a monarchista közösségre nézve.

Én nem kérek a jobbikos csőcselékből.

Czelder