2008. máj. 14.

Magyar vagyok és monarchista, mit hallgassak?

Lényegében persze azt, amit akarsz. DE, ha ránk is hallgatsz egy kicsit, akkor mégsem. Nem állítjuk, hogy minden monarchista operákat hallgasson, vagy éppen komolyzenét és választékosan beszélve, nagyokat csettintve ecsetelje a tegnapi előadás nagyszerűségét az Operában. Nem kell. Nem árthat okvetlen, de nem muszáj. Monarchistának lenni, nem azt jelenti, hogy anakronisztikusak vagyunk vagy éppen sznobok, de azt sem, hogy igénytelenek. (Mondjuk ez a veszély a legkevésbé fenyeget e téren azért.) A zenére azonban szükség lehet, ahogyan a könyvekre, meg újságokra, meg mondjuk éppen ilyen blogokra. Szükség van, mert az érdeklődésünket, a meggyöződésünket ébren tartja, persze már amennyiben erre vágyunk a zenével kapcsolatban.

Mi erre vágyunk, mert azt gondoljuk, hogy majdnem minden, ami körbevesz pontosan e meggyöződésünk ellen van. Királyság, dicsőség, becsület, hit - mi ezt szeretnénk, hogy körbevegyen. Így ha éppen nem szentmisén vagyunk, vagy nem éppen kedvelt monarchista ismerősünkkel szapuljuk a republikánus világot, szigorúan nagy korsó sörök mellett, és annak minden összetevőjét, nos akkor sem muszáj lankadunk. Hallgassunk valamit, ami meggyöződésünknek megfelel!


Közülük is hadd említsük meg elsőnek a német Von Thronstahlt, akik kezdetben némi neo-paganista jelleggel is rendelkeztek és némi okkultizmus sem állt tőlük nagyon távol, de idővel ez szerencsésen letisztult és maradt egy erőteljesen monarchista, (sőt birodalmi!) szellemiségét tekintve hagyományhű katolikus-keresztény alapállás, amely szerencsésen szuggesztív zenével is párosul az esetükben. A német zenekar frontembere Josef Klumb kellőképpen kompromisszummentes, a kompozíciók pedig elgondolkodtatóak, akárcsak a a videók is, amelyek legnagyobb részt rajongók művei.

Bővebben róluk itt; www.vonthronstahl. de, illetve bele lehet hallgatni dalokba itt is; www.myspace.com/vonthronstahlfansite



Von Thronstahl - Imperium Internum




Von Thronstahl - Fahnentrager

Persze, ha éppen magyarok vagyunk és azt is szeretnénk, hogy magyarul sulykolják fejünkbe a Pro Deo! Pro Rege! Pro Patria! alapelveit, akkor sem kell csalaktkoznunk. Itt van nekünk a Kriegsfall-U csapat, amelynek számos lemeze jelent meg és külföldön meglehetős népszerűségnek örvendenek a kompozícióik. Igazából azonban magyar keresztény monarchista tudja értékelni e karcos, erős szerzeményeket és azok üzenetét. Mire is várunk még? Itt van alább egy londoni (!) koncertfelvétel, amelyen inkább az elkötelezettség, de nem a hanganyag jön át, arra jobb lesz a myspace oldaluk; www.myspace.com/kriegsfallu illetve a weboldaluk, rendelhető zenei anyagok tömegével; www.kriegsfall-u.hu, mmrecords.kriegsfall-u.hu



"A Sötétség fogadalmát megszegtük / Háborúba indulunk újra / Meg kell nyernünk ezt a csatát! / Utolsókból elsőkké lépünk elő / Aki elbukott elárul újra / Aki elbukott, jutalmul az elbukottak feletti hatalmat kapta/ ... Te melyik oldalon állsz?"

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Von Thronstahl még elmegy, de főleg a Kriegsfall-U nem igazán jön be, mint ahogyan szinte egyetlen szélső- vagy ultra-jobbosnak kikiáltott zene sem (pl Actus, Scivias, és külföldi példaképeik). A nemzeti rock békaalatti színvonaláról ne is beszéljünk (bár mintha e téren azért kezdenének feltűnni az utóbbi pár évben profibb hangzások is, de átütő még azért várat magára (majd ha nekem lesz együttesem :D )). A keresztény főleg a liturgikus zene világos, hogy milyen kellene, hogy legyen – szerintem azonban a monarchista zene is minimum tök akusztikus. Minimális dob, max mint a reneszánsz táncokhoz. Jól érthető szöveg. A Dead Can Dance akusztikus számai ilyen szempontból például jól bizonyítják, hogy lehet ilyet csinálni.

Semmi bajom a szintetizátorral, de nyilván te is hallottál az olaj-alapú társadalmak összeomlását jósló tudományos próféciáról. Ez alapján az olajtartalékok gyorsabban apadnak, valódi alternatíva nincs – és minden, de minden összeomlik olcsó műtrágya, permetszer (stb), műanyag, üzemanyag nélkül. Úgy vélem katolikus és monarchista szempontból ez evidenciában tartandó lehetőség – és ezt a zenében is érvényesíteni kell.

Névtelen írta...

Az industrial, vagyis pontosabban a post-industrial zene (ahova pl. a martial is tartozik) szigorú, komolyzenei alapokkal rendelkezik, így zeneileg is teljes ellentétben áll a mai populáris, ill. könnyűzenével.

A K-U. tradícionalista és keresztény jellegéről még annyit, hogy bár tényleg sokszor karcos, zajos, de szinte felfoghatatlan és gyönyörű kontrasztot képez a zene "ambientes", valóban túlvilági hangképeivel, és a lemezek csodálatos szövegeivel. Tökéletesen szimbolizálja, hogy hogy lehet ebben az elgépiesedett világban tisztának megmaradni...
Az egyik legjobb zene, amit ismerek, és nagyon büszke vagyok rá, hogy magyarok alkották meg!
Sajnos idehaza - más, hasonló stílusú zenével egyetemben - nem igazán terjedt el, de tekintve a többség szellemi színvonalát, valószínüleg nem is fog. Nagyon szerencsésnek tartom magamat, hogy én megismerhettem ezeket a zenéket, és ezúton is mindenkinek nagyon ajánlom őket!