2009. febr. 11.

Az utolsó tölténnyel a fegyverben.

Ezen a napon, 1945-ben, este nyolc órakor a csontmetsző hidegben indult meg a kitörés Budapesten, a Széna téren át. A áldozatokra és a hősökre emlékezve, az alábbiakban korabeli dokumentumokat teszünk közzé, amelyek a kezdetet és a véget is mutatják. A két papíros között pedifg az emberi tragédiák, helytállások, kegyetlenkedések és a hősiesség sok-sok példája - emlékezni rájuk mindenképpen szükséges.

+++

Pfeffer-Wildenbruch SS-Obergruppenführer rádiótávirata a Dél Hadseregcsoportnak a tervezett kitörés idejéről, irányáról, a gyülekezés helyéről, kérve az akció közvetett légi és földi támogatását. A távirat belefoglalva a Balck-seregcsoport 1945. február 12-én keletkezett iratába.

A Dél hds.csop-nak
Titkos parancsnoki ügy

A IX. SS-hgy. hdt. rádiótávirata (takt.idő 17,50)

1.) Az ellátmányt feléltük, az utolsó töltény a csőben. A kapituláció vagy a védőrség harc nélküli lemészárlása között lehet választani. Ezért az utolsó harcképes német részekkel, honvédekkel és nyilaskeresztesekkel támadni fogok.
2.) II.11-én a sötétség beálltával kitörök. Szomor és Máriahalom között kérem a felvételt. Abban az esetben ha a felvétel ott nem lehetséges, akkor a Pilis hegységbe fogok előretörni. Ott kérem a felvételt a Pilisszentkereszt ÉNY-i térségében.
3.) Fényjelzés: 2-szer zöld saját csapat. Ismertető jelek saját csapataink és repülőink számára: kabátok és vásznak horogkereszt formában történő kiterítése, valamint integetés. Jelszó: Hindenburg - Hitler.
4.) Gyülekezési hely: Tarján vagy Tokod. Kérem az élelmezést és a sebesültek ellátását biztosítani.
5.) II.12-ére erős vadászvédelem és bombázóbevetés szükségeltetik az elg. tartalékok és az elg. mozgások leküzdéséhez a megadott térségben, valamint saját délnyugati irányú mozgásunk védelmére. Kérem az ellenséges erők lekötését minden eszközzel, valamennyi arcvonalon.

Aláírta: Pfeffer-Wildenbruch

Balck-seregcsoport, I/A.Nr.225/45 G.Kdos,
I/a. Topp. al.es I. G.

HL mikrofilmtár 898/7213483-7213484.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

+++

1945. február 16.

Jelentés Budapest német-magyar védőrségének utolsó jelentett létszámviszonyáról és a saját vonalakat elért katonák létszámáról.

Budapesti mozgások

1945. II. 11-én a következő létszámot jelentették:
23 900 német katona, ebből 9 600 sebesült (közöttük 2 000 fekvő)
20 000 magyar katona, ebből 2 000 sebesült
500 nyilaskeresztes.

Eddig légiúton visszahoztunk:
1 404 sebesültet
38 egészséges katonát.

II.11. óta 625 magát visszaküzdő[91] [katona].

HL mikrofilmtár 898/7 214037.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása.

(A témával kapcsolatban korábban, bővebben is foglalkoztunk már.)

21 megjegyzés:

VSZ írta...

Örülök, hogy itt is megemlékeznek erről.

:)

http://v-stalker.blogspot.com/2009/02/becsulet-napja.html

VSZ írta...

Ezzel a logikával biztosan nem volt legitim sem a Debrecenben felállt kormány, sem a későbbiek.

A kiugrás nem a háborúból való kiugrást jelentette volna, hanem a szövetségi rendszer elárulását, akárcsak Románia esetében (Antonescu állítólag nem tudott róla).

Szerintem sem forradalmi helyzetnek (a lendület forradalmi volt), sem puccsnak nem lehet nevezni. Szálasi Ferenc államhoz való viszonyában nem kérdőjelezte meg a monarchiát, de a szociális- (pl.: földkérdés) és egyéb terveivel nem értek egyet.

VSZ írta...

Részemről ezt a vitát lezárom (nem megfutmodásból), mert itt másokra kell emlékezni, akik mindenképpen kiérdemlik a HŐS jelzőt.

Az, hogy nem értünk egyet az egy dolog. De a történelmen és a tényeken ez már nem fog változtatni.

Üdv: Stalker

Névtelen írta...

Üdvötletem!

Fontos belemélyedni a részletekbe, de egyet ne felejtsetek el: 1945 után minden rossz irányt vett. Vallom, hogy azóta nem volt legitim kormányunk, gyakorlatilag Magyarország mint bábállam üzemel.

Szégyellném magam, ha átálltunk volna a szovjetek oldalára.
Horthy kiugrási kísérlete sem volt a legszabályosabb művelet, úgy olvastam - nem tudom erről mi a vélemény.

Nem szabad kizárólag anyagi síkon és humanizmusban gondolkodni, szerintem igenis volt értelme ellenállni a vörösöknek akkor is, ha evvel több anyagi és emberbéli veszteség érte az országot. Utána úgyis az egész elveszett számunkra, ne felejtsétek el. A visszacsatolt területek, a régi rend maradványai, a függetlenségünk.

Névtelen írta...

A német megszállást Magyarországon teljes mértékben megértem, hiszen logikus döntés volt abban a helyzetben.

Nem tudom mennyire leszek népszerű evvel a kijelentésemmel: a németek "túl finoman" bántak a Horthy rendszerrel. Nem adtuk azt a teljesítményt, mint elvárható lett volna abban a háborúban. Sem gazdaságilag, sem katonailag. Béketapogatózásokkal való többszörös lebukás...hogy mást ne mondjak. S ők ezt eltűrték egészen 1944-ig.

Tisztelet és megbecsülés a kitörés hőseinek! Egyszer országos emléknap lesz.

Névtelen írta...

Nemzetiszocialisták üldözése, munkaszolgálatra küldése, bebörtönzése, pártjaik betiltása. Ezt Hitler tudta, mégsem szólt bele erélyesen. Javítsatok ki ha tévedek.
Nem olyan egyszerű, mint mondják hogy Hitler ültette bábnak Szálasit a hatalomba. Tudatosítani kéne az emberekben egy más történelem szemléletet - a becsület napjával egyetemben.

Megemlékezés szombaton. Több országból jönnek küldöttek.

Névtelen írta...

Egyedül az NS mozgalmak vállalták fel, így van. Ők voltak elég bátrak, illetve őket érdekelte. Ez azt hiszem érdemük. Én is jobban örülnék neki, ha annyira elterjedt lenne a köztudatban mint Trianon, illetve annyi teret kaphatna (ahol lehet).

Több jel arra mutat, hogy nemzeti radikális szervezetek elkezdték felfedezni a becsület napját, de a körülményeket gyanúsnak tartom.

Nem a szívem csücske a Horthy rendszer, attól nem dobom hanyatt magam ha Szálasiék nem annak a rendszernek a szabályai szerint kerültek hatalomra. Egy bizonyos: a közbeszédben terjedő marhaságok Szálasiról és a hozzákapcsolódó dolgokról - károsak az igazságra nézve.
Hozzáteszem nem tartom magam Szálasi nagy tisztelőjének, kimondottan Hungarista sem lehetek. Ezerszer inkább Szálasi, mint a komcsiknak lefekvők - vagy tévedek? Nem nagyon bírom az üres nosztalgiát, és a részletekbe való beleveszést gyakorlatiasság nélkül.

Nonszensz itt minden 1945 óta, egyre inkább. Felborult a legalapvetőbb emberi értékrend, és egyben minden balra tolódott.Egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy ma védik az egykori kommunistákat, és gyűlöletet keltenek a valódi jobboldal ellen.

Ez a weboldal egyes elvi különbségek ellenére sok szellemi táplálékot nyújt, örülök hogy megtaláltam.

Névtelen írta...

Az első résszel 100%-osan egyetértek.

A másodikhoz hozzáfűzném. Tételezzük fel hogy az önálló magyar államiság Szálasival elveszett. Rendben. Mi lett volna, ha....?

1. Számomra legvalószínűbb: más szélsőjobboldali csoport alakít kormányt hasonló módon, körülbelül ugyanaz folyik le mint ami megtörtént.

2. Sikerül a kiugrás, és tegyük fel ezúttal "szabályosan". Erre föl Németország megszáll - a katonaság és a lakosság egy része ennek ellenére jórészt átáll a németek oldalára (a szimpátia tény). A szovjet oldalán kötelezettségből harcol a másik fele - majd később a szovjet megcsinálja ugyanazt az átalakítást az államon a győzelme után, amihez így már hozzásegítettük őt.

3. Történik ahhoz hasonló, mint Varsóban. A két fél között fellángol, majd véresen elalszik egy függetlenségi kísérlet. - Majd később a szovjet megcsinálja ugyanazt az átalakítást az államon. Az antifasiszta balekok egyik felét a németek a másikat a vörösök teszik el láb alól.

Tehát nem fér a fejembe az ügy.

Egy totális háború közepén, amikor naponta ezrek halnak meg ... nem csodálom hogy sem a Hungaristáknak, sem Hitlernek nem volt ideje tovább nézegetni a hintapolitikát.

Névtelen írta...

Az én nagymamám bátjya ott volt. Amikor az ostrom bezárult egy budapesti ismerősük még látta őt, és felajánlották neki, hogy kiviszik civilruhában, de ő azt mondta, hogy nem, ő felesküdött arra, hogy akár élete árán is megvédi Hazáját. Sajnos az ostrom során eltűnt, a nagymamám később mindig kiment a vonatokra, amikor az oroszok hazaengedtek hadifoglyokat, sajnos sosem került elő, máig nem tudjuk, hogy mi történt vele, talán a csatában veszett oda.

Ultrajobber írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Nem értem, miért kell ezen vitázni. Ha Horthy akarata érvényesül a lakosság szenvedése hamarabb kezdődik. C. A. Macartney könyve jól leírja ezt a kort. Még Macartney angol demokrata történész is elismerte, hogy, amit Szálasi tett, az a hazája iránt érzett mérhetetlen szeretetből tette és nem önös érdekből. Abban a helyzetben azt tette, amit kellett és a hadsereg vezetésének többésge is az ellenállást választotta. Ajánlom figyelmetekbe a Mementó című dokumentumfilmet. Szálasi nem volt monarchista, ez tény, de itt olvastam valahol, hogy a hungaristák Albrecht főherceget akarták királynak. Ha annyira Monarchia ellenesek lettek volna, akkor erre nem vetemednek.

Névtelen írta...

Valójában azért nem 'vitázunk', mert az álláspontok közel állnak egymáshoz.

"De a lényeg: ez a háború mégúgyse hiányzott, mint az ezt megelőző."

Egy háború sosem hiányzik, de néha nem elkerülhető, illetve néha szükséges is. Tudjátok jól, kiderült, Sztalin támadását előzte meg a Blitzkrieg. Egy bajom van csak a keléeti fronttal: több erőfeszítés kellett volna az elején hogy legyőzzék a vörösöket. A védekezésben nem volt választás: ellen kellett állni az előnyomulásuknak. Az USA és Anglia szállítmányai (Arhangelszk-, Irán-) nélkül talán még így is nyerhettünk volna.

"A háború kimeneteléért pedig a nyilasok is felelősek, ezt lehetetlen letagadni."

A kimenetelén nem sokat tudtak változtatni, de nem adták meg magukat a vörösöknek. Nem is lettek volna Hungaristák, ha megteszik. Ez nem Románia, szerencsére. Részt vettek benne, és ezt nem lehet letagadni.

Névtelen írta...

" bocs de szinte csak forradalmi/radikális módon gondolkodsz sztem. Ezen az oldalon nem véletlenül, s remélem, h nem üresen és visszhangtalanul, hangsúlyozom a konzervatív gondolkodásmódot, ami Mo-on a monarchizmussal kéz a kézben kellene, h járjon, mivelhogy a magyar konzervativizmus 1945 után törést szenvedett, ami a respublikáknak köszönhető."

Nem vagyok híve a baloldali forradalmi eszméknek. Ahogy a modernitás sem a legfőbb érték számomra. 48 és Kossuth sem szent abban az értelemben, ahogy tanítják. A francia forradalomtól kezdve fordultak rosszra a dolgok, ezt nagyon jól tudom. A nemzeti eszmény is baloldali eredetű bizonyos értelemben, hiszen egyenlősít és a legtöbb gyakorlati esetben tagadja a királyságot. Nem vagyok ellene a birodalmi eszmének és az uralkodói intézménynek. A Szent Korona Tant kritizálom erőteljesen, mert abban a megvilágításban ahogy ma a radikális politikuskáink használják, eléggé gyanús, savanyú az íze.
Tehát semmi bajom avval amit írtál, ennek ellenére védelmembe kellett vennem a Nemzeti Szocialistákat.

Névtelen írta...

PHJ, a hozzászólásod javára azért nem írtam választ mert nem kellett. Teljesen felfogom az álláspontod, nem tudok és nem is akarok ellene semmit felhozni.

Ezredes K Őrnagy írta...

Tisztelet a hősöknek.

Névtelen írta...

Számomra Szálasinál kevés ellenszenvesebb ember létezett a magyar történelemben, Rákosival egy lapon van. Egy puccsal hatalomra került, gyáva, idegenimádó báb, aki az utolsó legitim magyar államfőt taszította le törvényesen megválasztott posztjáról. Hogy hazaszeretetből állt a nemzet élére? Ne röhögtessetek. Akkor nem a hungarista kiskátéját írogatta volna a dunántúlon miközben magyarok ezrei haltak meg a vörössel küzdve.

Se nem hős, se nem hazafi. Nagyon taszítanak az ilyen becsület napja szerű dolgok, meg az okt. 15-én az Andrássy út 60. előtt tisztelgő pár leukémiás huszonéves fiatal. Kösz nem. Röhej, h van felelősen gondolkodó magyar konzervatív aki a nemzeti szocialistákat vmint a hungaristának hazánk történelmében pozitív szereplőként értékeli.

Névtelen írta...

Egyetértek PHJ-val.

gabrilo írta...

Az, hogy a katonákról nem emlékeznek meg, szégyen. Kb. nyitott placcot hagynak a NS-eknek erre, akikkel viszont közösen nincs kedvem emlékezni.

PHJ-nak viszont tökéletesen igaza van. Semmiféle_közös pont nincs a nyilasok és a konzervatívok között (a negatív orientációs pontokban - gyk. antikommunizmus megegyezés az összeköt, és minden elválasztást eltöröl? Aligha: sőt a nyilasok bányász-sztrájkoltak közösen a komcsikkal, jegyzem meg). Itt több van, ami összeköti a zöld-és vörös bolsikat, mint ami elválasztja őket: a "nemzet" egalitárius koncepciója abszolút kizárja a hagyományos autoritásokat és hierarchiákat (vajon az önmeghatározó, egyenlőkből álló nemzet - most mindegy, hogy faji vagy milyen alapon - hogyan egyeztethető össze a dinasztiákkal és Róma független autoritásával?). A "nép" és az "ember" önmagából származtatott szuverenitása pedig nem fér össze az Istennek és a törvények uralmának engedelmeskedő emberekével. Márpedig ha valaki népuralmi tanokat nyomat, akkor bizony ott az ember szuverenitása van terítéken - ami nem kóser. Az egyenlőség-és azonosságelvű doktrínákkal egy konzervatív nem tud mit kezdeni; azon túl, hogy ellenzi őket, de nagyon . Ez alól a nyilasok sem kivételek.

Névtelen írta...

gabrilo előrebocsátom: nagyon jól tudom mire gondolsz.
Gyakorlati téren hozzáfűzném (mivel úgy látom nem nagyon beszélgettél mai és valódi NS-el) hogy eddig egy olyannal sem találkoztam, aki hitt volna abban hogy az emberek egyenlőek. Pont, hogy az ellenkezőjét hallom mindenkitől, s nem pusztán faji szempontból - mielőtt rávágod. Ismerik a szellemi rassz fogalmát is, ha nem is pont úgy értelmezik, mint a konzervatívok.

Az NS baloldaliság és a kommunista beloldaliság közötti "árnyalatnyi" különbségek gondolom nem nagyon izgatnak titeket ilyen szellemi magasságokból...

Nem baj, ennek ellenére érdeklődéssel figyelem az oldalt.

Névtelen írta...

PHJ Úr, talán nem engem kéne folyamatosan összekapcsolni a forradalmisággal és az ellen-baloldalisággal.

Nem mentem ki kormányt és szemeteseket döntögetni n+1 alkalommal az utcára. Próbáltam nem egyszer rendszert és rendet vinni káoszba fulladt szervezetekbe, és egyben fejekbe. Szervezéssel és szellemmel lehet igazán győzni, nem nyers erőszakkal és üres jelszavakkal - csak cirka 5 éve hirdetem ezt.
Talán nem kéne abba a hibába beleesni, hogy a másik embert 5-6 hozzászólás után ítélgetjük meg. Ráragasztunk egy cetlit, vagy kettőt - aztán popsin verjük hogy eridjen tovább. Eléggé divatos modorra vall.

Ellen baloldaliságra ott a mai jobboldal egésze, taktikai megfontolásokból nem az NS lenne az első amit előhúznék a kalapból.

És úgy általában mindenkinek: ki akadályozza meg a monarchistákat abban, hogy a világ elé lépjenek? Egy-két szellemi műhelyen kívül nem látok semmit.
Az a csúnya gonosz nácik hibája lenne, hogy a becsület napjára más nem volt hajlandó megemlékezni normálisan, hallhatóan és láthatóan? Ha ez nincs így rendjén, miért nem lépett eddig soha senki.

Köszönöm a lehetőséget.

gabrilo írta...

Kedves LPG!


Nem akarom nagyon "megmondani", de őszinte szoktam lenni, ezért most is az leszek: nekem bizony nincsenek jó tapasztalataim az NS-ekkel. Úgy általában és in_particular sem. Ezért korábbi tapasztalataim alapján inkább mással töltöm el a szabadidőmet, mint a velük való társalgással (már ha egyáltalán társalognak).

Most csak röviden:
ennek az ideológiának több értelmezése létezik. Bizonyos elemek miatt bizony erősen balos (AH szerint az autoritás a népakaratból származik pl. - nem én mondtam, ő; na ezzel egy konzervatív kicsit sem érthet egyet), van egalitárius koncepciója is (a fajon belüliek egyenlősége - lehet azt mondani, hogy minden más faj viszont alsóbbrendű; ez viszont elmondható a komcsikról is, ott meg mindenki, aki a "kommunista embertípushoz" nem alkalmazkodik, az vesszen).
Ráadásul a faji determinizmust már bocs, de keresztény alapon utasítom el: tökéletesen ellentétes a szabad akarat tanával. Vagy ez, vagy az. Ráadásul viselkedés-és cselekvéstípusok megállapítása fizikai jellemzőkből, hm... kőkemény materializmus, és modernizmus - sem nem konzervatív sem nem jobboldali.

A másik értelmezés szerint az NS nem balos, viszont nem is hagyományelvű, hanem atavisztikus. A kettő nem ugyanaz. A kereszténységet, mint valami fájdalmas és kínos epizódot, kihagynák a történelemből, és valamiféle misztikus kontingencia-éljenzésben törnének ki, az "erő" és a "pillanat" megragadásában (szemben a komcsik minden kontingencia eltörlésére irányuló törekvéseivel). Ám teljesen mindegy, hogy melyik irányból támadják a hagyományt, mindkettő élesen szemben áll azzal, amit a konzervek vallanak. A "szellemi rassz" és hasonló fogalmak szintén erre a zavaros ködevésre engednek következtetni.

Summa summarum, akárhány értelmezése létezzen is, ez az egész felfogás ugyanúgy szemben áll a konzervatív hagyományelvűséggel, autoritás-és szabadságfogalommal, mint a komcsiké. Innentől kezdve pedig bármiféle "közelítésről" fölösleges beszélni.