2009. febr. 25.

A kommunizmus áldozatainak emlékére.

“A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja.” Alexandr Iszajevics Szolzsenyicin
Katt a képre!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fontos az emlékezet, de sosem jó, ha kreálunk magunknak egyet.

A fenti idézet ugyanis fake, lásd Tokfalvi blogját.

http://konzlib.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=9486

Üdv:

Czelder

Névtelen írta...

Igen, én is elképzelhetőnek tartom, hogy Sz-nek volt ilyen véleménye, de ez az idézetet nem menti.

Ennyi erővel Adolf papa szájába is adhatnánk olyan szavakat, amiket forrás nem bizonyít.
Én úgy vagyok az ilyesmivel, hogy amit legalább neccesnek vélek, azt nem terjesztem. De ez csak az én véleményem.

C.

Loxon írta...

Végülis akárki mondhatta volna. Ha Sz. mondta, jól tette, ha más mondta, ő is jól tette. Az a lényeg, hogy — főleg egy bizonyos miliőben — teljesen igaz lehetett.

De mivel bizonyára létezhet ún. „emberarcú” kommunizmus is, személy szerint ma már inkább az ideológiai kritikára helyezném a hangsúlyt.