2010. jan. 3.

Új weboldala van a lengyel monarchistáknak


A lengyel, a francia és az osztrák monarchisták rendszeresen nézegetik az oldalainkat és alkalmanként levelezés is van velük, valamint véleménycsere. Híreket adunk-veszünk és kapcsolatot tartunk. Most a lengyelek, akik idáig sem voltak passzívak, készítettek egy új weboldalt, ami elsőre megnyerte a tetszésemet. Jól strukturált, nagyon színvonalas oldal, öröm kattingatni még akkor is, hogyha semmit sem értek belőle. Adrian Nikiel az OMP-től mesélte, hogy a szándék az volt, hogy egy komoly szellemi arzenált vonultassanak fel az oldalaikon, ami szerintem sikerült is. első blikkre A magyar szándék is hasonló ugye a Regnum!-mal kapcsolatosan. A lengyelek orientációja hasonló is a magyar monarchistákhoz viszonyítva azt gondolom (kereszténység, kombattáns szimpátiák, konzervatív életszemlélet, közösségi szerveződés, hagyománytisztelet) csak náluk a köztársaság még erősebb mint nálunk, és ott sajnos felvállalható hagyomány is akad. Magyarországon ilyen ugye nincsen, aztán mégis egy kicsit tötyögünk, pedig a pálya adott.

Magas és alacsony is egyszerre a léc, na.

20 megjegyzés:

  1. Hát akkor "Bem apó és Kossuth népe..." :-)
    És milyen alapon állnak a lengyel monarhisták? Szabad királyválasztók? Vagy van még Jagello trónörökös? Báthory család leszármazottja? Vagy esetleg az Omm miatt Habsburg monarhisták?
    Igazán gonban lennénk egy esetleges lengyel Báthory restauráció esetén.

    VálaszTörlés
  2. A Báthory család majd' 400 éve kihalt. A Jagelló család még régebben.
    Én úgy tudom,hogy a a Habsburg-Tescheni családot szokták arra fele emlegetni (legalábbis a XX.század első felében) ők II.Lipót harmadik fiától,Károly főhercegtől származnak.

    VálaszTörlés
  3. "
    Fia, Albrecht nekem már ellentmondásos, sokszor unszimpatikus is."

    Tényleg érdekes személyiség volt,nekem is ellentmondásos. :S

    VálaszTörlés
  4. Ha nem tudunk lengyelül, olvassuk magyarul. Nem kell hozzá más, csak a fantasztikus google fordító. Voliá:
    http://url.moosaico.com/12829

    (translate.google.hu + weblapcím)
    Így akár a kínai monarchisták sem akadály

    VálaszTörlés
  5. @PHJ

    Vitába szállnék a nemzeti királyság vs OMM kérdésben az OMM oldalán. Vázlatosan az érveim a következők:
    - az emberek királyság nosztalgiája hazánkban inkább az OMM-nek,a "boldog békeidőknek" mint pusztán a királyság intézményének szól
    - jó értelemben vett multikulturalizmus
    - gazdasági, katonai nagyhatalomként stabilabb konstrukció
    - egyéb geopolitikai érvek
    - megoldaná a nacionalizmus problémáját a térségben (dunai államközösség törekvése nem csak a magyaroknak van, hanem időről időre szomszédainknál is felmerül pl. Tito)
    - legitimisták is (igaz egy másik korban) ezen az alapon álltak
    - Az osztrák Schwarz-gelb Alianz is OMM álláspontra helyezkedett (lsd weblapjuk alján a kiáltvány)

    Nem véletlen hogy (Ausztria mellett) egyedül a Magyar monarchizmus "ortodox Habsburgista", azaz a Habsburg-L. ház fejének trónigényét támogató. A lengyel monarchisták a Habsburg-Tescheni családot, a Románok talán Habsburg Domonkost, stb stb támogatják.(Maguknak a Habsburgoknak volt olyan törekvése hogy minden utódállamban telepedjen le a család egy tagja, feltehetően mint potenciális trónkövetelő. Erről egyszer cikkeztek egy újságban hogy hol milyen herceg vagy hercegnő telepedett le.)

    VálaszTörlés
  6. Upsz. Egypár gondolati lépcsőfok kimaradt.

    Tehát a Magyarok is megtehetnék hogy György, vagy érdemeikre való tekintettel a Habsburg család magyar ágának trónigényét támogatják De véleményem szerint Habsburg Ottó (örökös király) trónigényének támogatása azt is jelenti, hogy a magyar király csak ugyanaz lehet mint az osztrák.
    (Pozsonyban is laknak Habsburgok)

    VálaszTörlés
  7. Igérem ma már nem írok többet, de ha akarjátok hallani királyaink hangját akkor feltétlen látogassatok el a (nekem)megújult
    Schwarz-Gelbes fórumra:
    http://url.moosaico.com/12833

    VálaszTörlés
  8. Riposzt:
    1.-es pontnál pontatlan voltam (:-))
    Nem nosztalgiára gondoltam igazán, hanem az azt megalapozó hallatlan gazdasági, kulturális, művészeti fellendülésre. Amely a birodalom minden pontjának kellemes és hasznos volt és amely a birodalom részeként Mo.-t is nagyhatalmi helyzetbe juttatta. Az OMM indoka ezért az, hogy olyan államokkal szemben mint N.o, Fra, GBr, Usa, Kína, a közép európai törpeállamok(még az Unio keretein belül is) csak "bólogató jánosok" lehetnek magukban. Adott a geopolitikai lehetőség (kárpátok, történelmi hadiutak, közös történelem, mezőgazdasági, ipari szakirányú államok) amely "államszövettség" élén (praktikus, történelmi stb okok folytán)csak is egy uralkodó állhat.
    Igen ez ma csak fikció, reálisabb a nemzeti királyság (de ez régi törvényeink értelmében kihatna Ausztriára is). Mindenesetre egy restauráció M.on és szerencsés esetben ennek folyományaként Ausztriában úgyis efféle vinné az irányt.
    Olvasnom kell a témában. Bevallom nemzeti királyságot kitűző legitimista irodalmat még nem olvstam.

    VálaszTörlés
  9. A románok Habsburg Domonkost kötve hiszem. Az ex-király és családja mellett,mely immáron biztosítja a leányági örökösödést is,állnak ki.
    Amúgy a "román" uralkodóház neve Hohenzollern-Sigmaringen. Mondjuk a német ág nem nézi jó szemmel a ténykedésüket,mert egyre jobban önállósodnak.

    VálaszTörlés
  10. Egyetértek Nobilissal.

    Egyébként, ha már itt tartunk, mi a helyzet Görögörország vonatkozásában?

    VálaszTörlés
  11. Konstantin király Londonban él a családjával,titkárságot tart fenn és jelentős érintkezésben van országa lakosaival.Főleg most,amikor naponta utcai összecsapások vannak az anarchisták és a rendőrök között,a gazdaság tönkre van menve és a turizmus is leszálló ágban van.

    Érdekes még Albánia,Szerbia és Bulgária is,mely államokban nagyon nagy tiszteletnek örvendenek az "ex-"királyok és trónörökösök.Viszont Horvátországgal nem tudom,hogy mi a helyzet.Nemessége aktív,de semmi egyebet nem tudok felőlük.

    VálaszTörlés
  12. Bár egy csöppet arrébb van,de például Grúziában is vannak monarchisták. Ott az uralkodóház a Bagration-dinasztia. Pont ma délután levelezgettem egy grúz herceggel,aki azt írta,hogy van náluk Nemesi Tanács és a B.-ház,persze ott a politika erősebben folytja el az ilyen törekvéseket,mint nálunk.

    VálaszTörlés
  13. Off Romániáról jut eszembe, a brassói magyarok mesélték, hogy amikor a 90-es évek elején a trónörökös (Hohenzollern-Sigmaringen)Brassóba érkezett, a hatóságok ellenségesen léptek fel vele. Pl megakadályozták a szállodai szobafoglalását. Ezért Őfelsége kénytelen volt a helyi magyarok meleg vendégszeretetét élvezni a Magyarok házában(ami egy szerény kolping ház).
    Horvátországról tényleg jó lenne tudni valamit (történelmi okokból sem mellékes, meg ők talán mentesek mindenféle magyarutállattól). Bosznia Hercegovina viszont szép emlékeket ápol a monarchiáról. Habsburg Ottó Szarajevó díszpolgára és ha jól emlékszem Őt hívták a mostari híd újraavatásakor is

    VálaszTörlés
  14. Boszniával az a gond,hogy csak elméletileg létezik,így egységben. A Jugoszláv idők nagyon betettek a szerb,horvát,bosnyák lakosság kapcsolatának,bár egy közös és tőlük független uralkodó egységet hozhatna számukra.

    VálaszTörlés
  15. Amúgy a görög királyi családról:
    http://www.formerkingofgreece.org/index.cfm

    A románról:
    http://www.familiaregala.ro/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Royal_Family

    A grúzról:
    www.royalhouseofgeorgia.ge

    A szerbről:
    http://www.royalfamily.org/welcome/index.htm

    Szép kiállítású oldalak és tükrözik,hogy nem mondtak még le semmiről.

    Amúgy a lengyel trónra lehet igénye az alábbi uralkodócsaládoknak:

    -Bernadotte (a jelenlegi svéd ház)
    -Hesse
    -Wiśniowiecki (bár ha jól tudom kihalt és ezen a jogon a Habsburgok örökösödése felvethető)
    -Habsburg (Tescheni és Lotaringiai-ág)
    -Wettin-dinasztia (Szász vfejedelmi ág)
    -Lesczynska (tudtommal kihalt,de leányágon a Bourbon-ház az örököse)
    -Poniatowski-Grabowski

    VálaszTörlés
  16. Hát kicsit irigylem a románokat.
    A weblap alapján ugyanis számomra az derült ki, hogy Mihály király folyamatos kommunikációban van a népével. Ráadásul nem alibi pozícióból (semmi elnök úr, meg képviselő úr), hanem valóságos királyként/trónörökösként. A programlistán minden hétre jut valami díjátadás jótékonysági koncert, de Mihály király népéhez intézett újévi üzenete is megtekinthető. A mi királyi családunk is helyrehozhatná mulasztását egy ilyen aktív weblappal.

    VálaszTörlés
  17. A poszton gondolkodom,mert van pár család és ország a tarsolyomban ;)

    VálaszTörlés
  18. A nemzeti királyság - vagyis amit valóban annak neveznek - egy téveszme, kedves Uraim. A király természetétől fogva mindig nemzetek feletti, miképp ezt a regnum oldalán is leszögezve olvashatjuk. Akkor pedig mit hablatyolunk "nemzeti királyságról"? Az, hogy a királyság intézménye legfőképp hazánkban kell megvalósuljon, ez egyértelmű. Oktalan tévedés volna európaméretű birodalmi eszméket a zászlónkra tűzni. Aztán ha véletlenül a sors úgy hozná, hogy adott esetben az osztrák és a magyar király egy és ugyanazon személy, akkor majd ráérünk töprengeni, hogy hogyan is tovább. A "nemzeti" eszmét mindenesetre felejtsük el.

    VálaszTörlés
  19. Így persze egyetértünk. Ott azonban látok problémát, hogy ideológiailag meg kell "tisztítani" a "nemzet" fogalmát faji, nacionalista áthallásoktól. A "nemzet" szó sajnos eléggé korrumpálódott korunkra (miképp a "nép" is).

    VálaszTörlés
  20. Tisztelt Csabrendeki úr!
    Nem tudom, hogy mi baja van a nacionalizmus kifejezéssel, amelyet az elmúlt közel 70 év alatt összemostak a sovinizmussal. Én amióta az eszemet tudom, mindig legitimista nacionalistának tartottam magam. 1916-ban Jászai Mari azt írta a nacionalizmusról, hogy a nacionalizmus egy nép számára olyan mint az önérzet az egyén számára.
    Üdvözlettel: Fóris Béla

    VálaszTörlés