2013. júl. 3.

Lemondott II. Albert, Belgium királya


A mai napon, 2013. Július 3-án lemondott trónjáról II. Albert, Belgium királya (1993-2013). Nem túlzás azt állítani, hogy a flamand-vallon széthúzás ellenére nagyon nagy szerepe volt Belgium egységének megtartásában. Az ország három hivatalos nyelvén elmondott beszédében a váratlan döntést hajlott korával és megrendült egészségi állapotával indoklota.


A magyar viszonyok ismeretében, különösen IV. Károly király eckartsaui nyilatkozata kapcsán fontosnak érezzük annak hangsúlyozását, hogy a lemondás után a királyválasztás joga sem nem száll vissza a belga nemzetre, sem nem következik belőle automatikusan a köztársaság. A trónon legidősebb fia, az 53 éves Fülöp herceg követi, aki első ezen a néven. 

3 megjegyzés:

Kosinva írta...

Valószínűleg egy Belga Köztársaság tiszavirág életű lenne, így Belgiumról nem túlzás azt állítani, hogy addig fog létezni amíg az államforma a monarchia.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Igaz. A királyság valamivel hosszabb életű lesz, de attól tartok mi még meg fogjuk élni Belgium széthullását.

Névtelen írta...

Igazad lehet, Dani. Az utóbbi években megerősödött a flamand szeparatisták mozgalma, 2010 nagy siker volt a számukra és jelen állás szerint 2014-ben ezt megismételhetik, vagy túl is szárnyalhatják. Kérdés, hogy a Flamand Köztársaság és Wallonia meddig kísérletezgetne egy önálló útkereséssel, illetve hogy kimondanák-e valaha is csatlakozásukat a Holland Királysághoz és Franciaországhoz.