2014. nov. 18.

...vörös rongyokba öltözött

Az ifjú méregzsák mindenre dühös volt. Dühös volt az ország energiaellátására, mert még mindig az atomenergiától függ. És az olajtól. Dühös volt a vízerőművekre. A zajos és otromba szélkerekekre. Dühös volt arra, hogy hidakat akarnak építeni Dániába. Dühös volt a dánokra, azért mert dánok. A nyérctenyésztőkre, mert nyérctenyésztők. Voltaképpen minden állattenyésztőre. Mindenkire, aki húst eszik. És mindenkire, aki nem... Minden kapitalistára. Majdnem minden kommunistára. Az apjára, mert bankban dolgozik. Az anyjára, mert nem dolgozik sehol. A nagyanyjára, mert grófi felmenői voltak. Önmagára, mert bérrabszolgaként kell dolgoznia, ahelyett, hogy megváltoztatná a világot. És a világra, mert nem biztosítja számára az elfogadható bérrabszolgaságot. 
Dühös volt arra is, hogy Holgerral együtt ingyen lakhatnak egy bontásra váró házban, hogy nincs lakbér, amelynek fizetését megtagadhatná. Mennyire, mennyire szeretne valahol barikádokon állni! És a legjobban az dühítette, hogy egyetlen értelmes barikádot sem talál, amelyre kiállhatna.


Nombeko arra gondolt, ha az ifjú méregzsák néhány hétig fekete lenne Dél-Afrikában, és ki kellene pucolnia egy-két latrinát, talán látna perspektívát az életben. 

Jonas Jonasson: Az analfabéta, aki tudott számolni /részlet/

1 megjegyzés:

Unknown írta...

mindig mindennek van oka és okozata jelenesetben ez a bohóc csupán egy okozat... ha az okozatot akarjuk megszüntetni akkor meg kell szüntetni az okot... gondolok itt a sznobságra a rongyrázásra pl a lecsúszott nemesség vadászatára Lázár Jancsikával vagy a 900 ezres Audi költségre Rolex órákra vagy pusztán a pofátlanságra a korrupcióra és szociális érzéketlenségre legfőképp EZEK a tényezők termelik ki az ilyen figurákat... szal ha királyt akasztanak igazán nem kell rajta csodálkozni... szal lehet ezeken a figurákon röhögcsélni meg kigúnyolni őket de ez a jelenség attól még nem fog elmúlni főleg ha azok a fenti dolgok tovább erősödnek... meg az efféle kis posztokkal ti sem lesztek népszerűek úgy gondolom elég furcsa h ez az első komment amit kaptok ennyi idő után...