2011. szept. 22.

Ha...

"...A közhely úgy tartja, hogy a történelemben nincsen "ha". Mégis érdemes talán egy pillanatra belegondolnunk, mi lett volna, ha ez a király és Magyarország nem találnak egymásra, ha a 20. század viharaiban egyáltalán nem tartottunk volna igényt eme politikusként, gondolkodóként és emberként egyaránt elsőrangú férfiú szolgálataira. Ki tudja, vajon hányféle ingatag kormányformát és hány fércelt alkotmányt kellett volna elszenvednünk? Vajon miféle tisztességtelen és tehetségtelen emberek gyakorolhatták volna a főhatalmat különféle megszállók kegyelméből? S vajon mivé lett volna kezeik között az ezeréves Magyarország, amely ezekben az órákban áll meg hálaadással a jó király pannonhalmi sírja felett?"

Megjelent a Kommentár 2011/4. száma. Márton Zsigmond: Ha... - II. Ottó királyunk halálára c. cikke Kötelező irodalom. Legszívesebben az egészet bemásolnám ide, de az olvasás igazi élménye mindig papíralapú (aki mégis el szeretné olvasni most, az kattintson ide). Felettébb szimpatikus a szerző bemutatása az utolsó lapon: (monarchista). Köszönjük és gratulálunk a cikkhez, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a legtöbb helyre eljuthasson!

1 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Érdekes volt a cikk és szimpatikus, bár kőkeményen atlantista. Antall József pozitív beállítása azért durva volt. Nem tudom hova tenni a Kommentár legényeit, de alapvetően szimpatikusak az írásaik. Kicsit talán narancssárgák.