2012. okt. 27.

Soha többé köztársaságot!


Az alábbi képek nem a menthetetlen - baloldali -  köztársaságpártiak számára készültek. Sokkal inkább azok számára, akik magukat jobboldali konzervatívként határozzák meg és az égvilágon semmi bajuk nincs a köztársasággal, mint államformával. Számukra nincsen mentség. Aki ugyanis disznóólba születik, kutya kötelessége a disznóólat eltakarítani, nem pedig elfogadni, sőt kényelmesen berendezkedni benne!
 




 





































Magyar konzervatív-jobboldali republikánus hagyomány nem létezik. 

Soha többé köztársaságot!

11 megjegyzés:

pera írta...

Mér, má vége?

Tetszik a 4k grafikája, úgy néz ki, mint egy orosz cs és k. Mintha tudatosan készülnének a terrorra a radikális köztársaságpártiak, a gaz csekisták! Ebben biztosan van valami fradi, ja nem bocsánat, frajdi! :)

Pataki Zsolt írta...

Szia Dani,
Most ezt nem értem. A karikatúrákra szükség van, mert szembe kell néznie mindenkinek magával, az addig rendben. No de ott van az a mondat a hagyomány hiányáról. Akkor most az általam ismert konzervatívok túlnyomó része hazudik? Merthogy köztársaságban gondolkodnak... A másik lehetőség, hogy akkor ők nem is konzervatívok, csak nem tudják ezt? Akkor nagy bajban van a magyar jobboldal. Tanácstalan vagyok segíts ki légy szíves!

Petrus Augustinus írta...

Utóbbi. (Nem konzervatívok, csak azt hiszik.) Meg kell nézni állásfoglalásaikat más dolgokról is.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves Zsolt, én sem értem a mai magyar konzervatív jobboldalt. Sejtésem van arról, hogy ez valójában valami - '44 előtt még baloldali - kisgazda református-kuruc-függetlenségpárti-kossuthista hagyomány maradványa, ami átöröklődött '89 után. Amibe egyszerre fér bele Szent István és Kossuth, Horthy Miklós és Dózsa. Mit mondhatnék még, én is tanácstalan vagyok.

pera írta...

Ha szólhatok...

Ha a konzervativizmus azonos a blogon képviselt legitimizmussal, akkor ma Magyarországon valóban nem létezik konzervativizmus, illetve csak egy-két felkentje, az itt posztolók például. Ezt én, Petrus, egy rossz szellemi alapállásnak gondolom, ami valami hamis kiválasztottságtudatot erősít csak, és nagyon hasonlatos a szektássághoz.
Magyarországon van szépen megélt konzervativizmus, elsősorban a magánéletben. A nagypolitika szintjén nem nagyon, legfeljebb búvópatakként. De hát ez így volt a két háború közötti időszakban is. Dánielnek igaza lehet a mai konzervatívnak mondott hagyományok gyökereit illetően, ezek valóban nagyon erősen demokratista tradíciók is, és ez az Önök számára zavarba ejtő.

Fura, ha nekem kell itt a konzervativizmust megvédeni! :D

denim írta...

Nem zavarba ejtő, inkább csak felettébb kellemetlen. Bár a valóság tényleg jelen tendenciák fényében arra mutat, hogy a Kossuthista kurucos hagyományból csak grádiens átalakulással van mód a legitimista vonal kiterjesztésére.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

A mai magyar konzervatív jobboldalnak azt kellene eldöntenie, hogy elfogadja-e a forradalmat, mint legitim átalakulást (társadalmi, jogi, gazdasági, stb értelemben), vagy sem.
Javítson ki a többi szerzőtársam, ha tévedek, de itt a monarchista blogon mi ezt nem tudjuk elfogadni. Egy forradalmi úton létrehozott rendszer csakis instabil lehet, ugyanis egy rossz szava sem lehet, ha jön egy másik forradalmi erő és elkergeti őket. Ezért lehetséges, hogy majd 4. 10. és 20. köztársaságról is fognak tanulni az unokáink.

Pataki Zsolt írta...

No én demokratának tartom magam, s ez bizony elég sok fejfájást is okoz, hiszen a rendszer amiben élünk korántsem az. 90 óta folyamatos kísérletezés zajlik inkább kevesebb sikerrel, mint többel. Bár szerintem a módszerek, eszközök kérdőjeleződtek meg, nem pedig az elvi cél. Azt is gondolom továbbá, hogy nincs két, vagy többféle demokratikus hagyomány, demokrácia (munkahipotézisként fogadjuk el, hogy létezik) egy féle van, nem lehet az bal, vagy jobb, vagy konzervatív. A számomra meglepő következtetés, hogy a ma létező európai királyságok működése közelebb áll a demokratikus eszményhez, mint mi az bizonyos. Ez jelentheti azt, hogy a legitimista konzervativizmus alapvetően demokrata?

Petrus Augustinus írta...

A legitimista konzervativizmusnak volt demokrata ága is, de ne feledjük, hogy az egyrészt teljesen más demokráciavágy volt, másrészt egy teljesen más (jóval egészségesebb, feudálisabb) magyar társadalomban és harmadrészt pedig senki nem látta még mi lesz a tömegdemokráciából.

pera írta...

Mi volt az, Petrus? Tényleg érdekel...

Unknown írta...

Egy költői kérdés.
Mi a közös az alábbi történelmi személyiségekben?

Ivlivs Caesar
Napoleon Bonaparte
V.I. Lenin
Joszif Sztálin
Adolf Hitler
Mao Ce-Tung
Pol Pot
Kim Ir Szen
Fidel Castro

Na? Tipp?