2010. máj. 10.

Megkésett megemlékezés - 35 éve hunyt el Mindszenty József



Mindszenty József személyében nemcsak a rendkívüli egyházfőt, a nagyszerű magyar államférfit, hanem a Magyar Királyság olyan első közjogi méltóságát - hercegprímás, az első zászlósúr , a magyar alkotmány őre- is tiszteljük, aki a politikai krédóját halála végéig e szerint fogalmazta meg, szembehelyezkedve a II. világháború után bekövetkező forradalmi folyamatokkal. Az 1945 utáni berendezkedést törvénytelennek nevezte és magát tekintette alkotmányos tényezőnek ezzel szemben (az I. Magyar Köztársaság ellen emelt közjogi vétója a mai napig érvényben van), ezért nem volt hajlandó lemondani a prímási címéről, amellyel kapcsolatosan egy jövendőbeli Nemzetgyűléshez folyamodott jogorvoslatért.

Mindszenty József szerepéről itt olvasható bővebben. A mostani szombati Mindszenty-zarándoklatról pedig itt olvasható egy cikk. Dr. Erdő Péter prímás, bíboros, esztergom-budapesti érsek ez alkalomból elmondott beszédéért ide kell kattintani.

3 megjegyzés:

Fóris Béla írta...

Kedves Barátaim:

http://index.indavideo.hu/video/A_cel_a_magyar_apostoli_kiralysag_visszaallitasa

kronosz írta...

Épp most készültem belinkelni, de látom gyorsabb voltál ;)

Reina Nicolasa írta...

Igaza volt a bíborosnak. Nem szülünk gyereket, nem nevelünk vallásosan gyereket. (Az nem elég, hogy beíratjuk hittanra) A szemináriumok pedig nem képeznek rendesen.