2010. ápr. 11.

Ki teszi meg?

Nem olyan régen egy idős magyar monarchistával beszélgettem. Alapítótagja volt a legitimista pártnak, legalább negyven éve a királyságban hisz, azt tartja reálisnak, ezt hirdeti. Kaptam tőle egy Károly csapatkeresztet, meg egy halom cikk-kivágást az elmúlt húsz évből. Olyan stafétabot átadása-szerű volt az élményem. Elég nagy zavarban vagyok, ahogyan dicséri a könyvemet és megveszi belőle a harmadik példányt is, mert viszi az ismerősöknek. Nagyon közvetlen, de nagy tisztelettel beszél velem, amelyet nem biztos, hogy megérdemlek. Elég kemény hideg van, sétálunk, sziszegünk a fagyos hidegben. Semmi nosztalgia nincsen a szavainkban, eléggé a realitásokban mozgunk. Férfiak beszélgetnek, véleménycsere, diskurzus.

Hirtelen a választásokra terelődik a szó, amelyben idős ismerősöm meglehetősen józanul gondolkodik, de megvannak a maga kis kételyei.

- Nézd, talán furcsa, hogy egy olyan nyugdíjas mint én, akinek a hónap végén meg kell fontolnia, hogy van-e még ételre ezt mondja, de komolyan gondolom. Engem hidegen hagy, hogyha holnaptól olcsóbb lesz a kenyér, kevesebbet kell fizetni a benzinért és több sört vehetek a közértben. Nekem ezért nem eladó a szavazatom. Én ezért nem szavazok valaki mellett, vagy valaki ellen.

- Értem. Akkor mi a fontos?

- Nekem az a fontos, hogy ki vezeti vissza az országot saját magához. Ki állítja helyre a jogfolytonosságot? Ki állítja helyre a történeti alkotmányt? Ki teszi közjogi személlyé a Szent Koronát újra? Ez a fontos nekem.

- És ki teszi meg?

- Hát ez az! Kicsoda?

- ...

- Ezért vagyok bajban. Ezért leszek bajban áprilisban is majd nagy gondban. Ezért fő már most is fejem.

Most április van. Választás van.

Rád gondoltam öreg cimbora. Rád és még azokra is, akik hasonló problémákkal küszködnek, ebben az országban. Tipródásainkra, kompromisszumainkra, vágyainkra és lehetőségeinkre. Egymásra, a hazánkra, erre az országra és arra is, hogy ki, kicsoda?

41 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát az aki kétharmadot ér el. Legalábbis az eszmei királyságot megteremtheti. a múzeumból a parlamentbe tették a szt.koronát, ez jelzés értékű volt. Ezért szőttek ellene összeesküvést a Korda György villájában.Mert attól féltek, h valaki fejére kerül a korona.Akik államdiktatúráról ábrándoznak, és a nép nevében hadoválnak, azok biztos nem monarchisták. Ez csak egy magán vélemény. VIRÁG

Viribusunitis írta...

Ez azért meglehetősen erőltetett. Orbán legyen a király? Ez egy rossz vicc. A kis herceg meg Vona Gábor???
Pont a liberális FIDESZ tenné meg? Jól jellemzi "névtelent", hogy még a Szent Koronát is kis betűvel írta. Körülbelül ilyen a FIDESZ eszmeisége is...
Egyébként csak a Jobbik programjában szerepel a Szent Korona tan. Nah mindegy...

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves Viribusunitis, én megkérdeztem Balczó Zoltántól, hogy mit keres a programjukban a Szent Korona-tan, de nem tudott rá válaszolni. Viszont mondta, hogy eszük ágában sincs megváltoztatni az államformát. A Szent Korona számukra szavazatszerzésre kell.

Tegyen meg mindenki mindent ami tőle telhet a Királyságért, a Királyért, addig sincs ideje másra várni, hogy majd csinál helyette valamit.

(Éppen a Heidelbergi Kátét olvasgatom, talán egy ilyen kis FAQ kiadvány jól jönne a mi szempontunkból is. Alapnak jó a Nekünk Királyság Kell erre vonatkozó része, de sokkal érthetőbbé kellene tenni a köznép számára is. Már fogalmazgatok kérdéseket...)

kronosz írta...

Az mondjuk érdekes, hogy Orbán ma azt nyilatkozta, hogy április 11-én Magyarországon a nép elit iránti megvetése csak a kormányt söpörte le, az államformát nem.

Nem tudom, hogy azért hangoztatja, hogy demokrácia maradtunk, mert fél az esetleges kétharmad elleni diktatúrázást kiabálóktól (és előre védekezik), vagy valami más van a dolog mögött.

(Közben szeretném ismét kérni, hogy az év eleji monarchista találkozóról valami kis összefoglalót ha a résztvevők vagy szervezők valamelyike közzé tenne... tudom, hogy nem kis munka, de tényleg hasznos lenne mindazoknak, akik nem tudtak jelen lenni, hogy tájékozódhassunk. Köszönöm!)

Hajrá Magyar Királyság! Hajrá Magyarok! :)

Fóris Béla írta...

Ebben az országban állítólag jól képzett alkotmányjogászok vannak, akik viszont úgy tűnik, hogy nincsenek tisztába az írott és a történelmi alkotmány közti lényeges különbséggel az utóbbi javára. Mindaddig amíg a "politikusaink" nagy része vagy egyértelműen bűnöző (Pintér Sándor, Csintalan Sándor stb, most szándékosan csak a győztesek közül hoztam fel példákat). Vagy kétes családi múlttal rendelkezik, mint Sólyom László, Orbán Viktor, stb. ne számítsunk arra, hogy valóban nemzeti és a történelmi hagyományainknak megfelelő fordulat áll be. A jelenlegi győztest egykor az SZDSZ fiókszervezetének nevezték. Sajnos 20 évvel az úgynevezett "rendszerváltozás" után még mindig ott tartunk, hogy akármelyik párt győz, az egykori MSZMP az igazi győztes, hisz a magát nemzeti radikálisnak nevező (egyébkén nemzetiszocialista) jobbik is tele van volt elvtársakkal és a fiaikkal.
Az országnak egy erőskezű királyra, és a hagyományainknak megfelelő törvényekhez való visszatérésre lenne szüksége.

DGY írta...

Senki nem teszi ezt meg gentlemen and ladies. A kérdés gondolom plátói volt. A tipródás nálam is megvolt, a Fideszben nem bízok, az LMP-t nem ismerem, a Jobbik pedig nem győzött meg. Más meg szóba sem jöhet. Kivárok és építkezek, könyveket olvasok és gondolkodom. Házat építek és a családomat nevelem, a fiamat imádkozni tanítom és zászló előtt vigyázzba állni, énekelni a magyar himnuszt. Nem a kenyér a lényeg. Éhen halni nem fogunk, ezért én sem adom a szavazatomat.

Nobilis írta...

DGY,
osztom gondolataid teljes mértékben.

Névtelen írta...

DGY: maximálisan igazad van. :)

Névtelen írta...

Amikor 2oo6-ban az mondtam szűkebb körben, hogy XVI. Benedek változást fog hozni a katolicizmus terén, és a régi misét visszafogják hozni, - enyhén szólva kiröhögtek...Aztán egy évvel később, megjelent a Summorum Pontificum motu proprio. Ahoz, hogy a történelmi alkotmány életbe lépjen, kétharmados törvény kell. a Szent Korona alkotmányát kell visszaállitani. Erre gongoltam. VIRÁG

Névtelen írta...

Uraim!Magyarországnak van királya! Ott trónol a parlamentben. A neve: Szent Korona. Csak hagyni kellene uralkodni. VIRÁG

Névtelen írta...

I.Szen István királyunk II.Szilveszter pápától koronát kért és kapott, és ezzel királlyá koronáztatta magát. (III.Ottó császár tanácsára). A Koppány vezérekre nem kell hallgatni.

Vérfarkas írta...

Hajj, Gratulálok ezért a férfiatlan határozatlanságért.

Gondolkozzon már el mindenki egy kicsit. Mire várunk? Hogy jön egy párt és azt mondja, hogy mi királyságpártiak vagyunk? Akkor Ti mit mondanátok? Ugyan már, nem legitimisták, biztos dunajegesek, ezért nem szavazunk rájuk... A köztársaság meg betiltaná a pártot a választások előtt. Vagy azt mondjátok, hogy nem kell párt a királyságnak (szerintem sem), most meg az a baj, hogy egyik párt sem tűzte zászlajára? Ehh.

De van egy párt, amelyik legalább őszintén foglalkozik a kérdéssel, még ha nem is világosan látszik mit akarnak, de az biztos, hogy ezzel a párttal sok olyan képviselő jutott be, akik felfogják vállalni a dolgokat kőkeményen. A Fidesztől meg mit vártok? Lejáratódtak, aki még hisz bennük, az hülye és nem lát a szemétől. Adni kell esélyt legalább a tisztáknak (vagy voltak botrányok, mi? A média által felfújt, jól felépített stratégia szerint, de a többi pártnál 100X ennyi lett volna, ha a titkosszolgák ennyire nyomulnak), és bizakodni. A mai monarchisták két blogszerű oldalon keseregnek, ahelyett, hogy felismernék, hogy most 2010. van és néha szavazni is kell. Ha meg nem fogadják el, akkor építsenek egy mozgalmat, félkatonai szervezetet, egy "terrorszervezetet", vagy akármit, de ez kevés. Tudom, lassú építkezés kell, meg megfontoltság, de az idő is felgyorsult, és amíg nincs lendület és akció, addig csak marad egy aranyos klub. Bocsánat, ha negatív voltam, de nem tetszik ez a felfogás. Nyomulni kell és ahol tudni érvényt szerezni az akaratunknak, nem elég hetente megírni egy posztot, mert az kevés.

Emmácska írta...

Kedves Vérfarkas,

igen, 2010 van. Nem 1921. Manapság nem a hatalmasok, hanem befolyásos klubok döntik el a világ sorsát.

Igen, adódhatnak pillanatok, amikor cselekedni kell, és erre az eshetőségre lelkileg, fizikailag, akár katonailag is fel kell készülni. De _csak_ cselekvéssel utoljára a 16. században lehetett egyről a kettőre jutni.

(És akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen különbségek vannak a cselekvés és az izgágáskodás közt.)

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Hajj, kedves Vérfarkas, az ön által említett Párt férfiassága a vak ló bátorságához hasonló, majd nagyot koppannak aztán elhallgatnak. Önök meg megint kereshetnek más pártot, mert ez már a második-harmadik amiben csalódnak... "nem is világosan látszik mit akarnak" - ez nagyon találó megfogalmazás... Beülnek szépen a parlamentbe, belehíznak a székükbe és 4 évre tele a bendő. Ha egy kosár rothadt alma közé beteszünk egy frisset, ön szerint mi lesz a sorsa 4 év alatt?...


Persze, majd csinálunk Királyi Gárdát, meg Magyarok Kardjai terrorszervezetet és mindenkit fejbecsapkodunk aki köztársaságpárti. Bocsánat, de nekem nem tetszik ez a felfogás, mert így nem lehet egyről a kettőre jutni, legfeljebb a börtönbe.

zaran írta...

Kedves Vérfarkas.

Én a magam részéről osztom ön és Vass Dániel nézeteit.
Cselekedni kell, ez igaz. Szavazni kell, mert a ma is számít, ez is igaz. De nem szabad elhamarkodottan dönteni, cselekedni. Bármit is teszünk, tűnjön apró dolognak, de építő jellegű.
Egy jól kimért, precíz, ezerszer ellenőrzött alap jobb mint az amelyiket összecsapják.
Most azért kellett szavazni, hogy olyan ember, párt kerüljön a székbe, aki romlottsága ellenére képes állj parancsolni. De legalább legyen képes visszafogni az országunk mélyrepülését.
Az országunk hanyatlik a köztársaságokban. Ez tény. De egyenlőre semmi pozitív nem fog történni, mert a "válság" okán egyre nagyobb ez a mélyrepülés. Lassítani kell, hogy egy kicsit magunkra lelhessünk.
Eljön még Királyunk ideje, de ehhez még építeni kell, és nem csak az alapot.

A Királyi Gárda név jó ötlet én szerintem, de csak mint a Király személyes testőrsége ;)

Fóris Béla írta...

Kedves Emmácska!

Ma is csak cselekvéssel lehet egyről a kettőre jutni, a köldöknézés nem vezet sehova. Meg kell találjuk azt a szervezeti formát, amely hatékonyan segíti céljaink elérését! Eredményt elérhetünk, de csak akkor ha teszünk érte. Én a magam részéről személyesen meggyőződtem erről, amikor a JPTE-n tolmács tanfolyamon vettem részt. Amikor először felvetődött a magyar alkotmány kérdése és az egyetemi oktató arról beszélt, hogy amerikai, német vagy francia mintára kell átírni a magyar alkotmányt, szóvá tettem, hogy nekünk van egy több mint ezer éves történelmi alkotmányunk, azt kell alapul venni. Ekkor mindenki lehurrogott, de egy fél évvel később, amikor újra szóba került az alkotmány kérdése, akkor már több fiatal is azt mondta, hogy nekünk nem kel máshova menni modellért, hisz van egy saját jól bevált alkotmányunk. Nem csak a vallásos meggyőződésünk mellett kell kiállnunk, hanem a politikai nézeteink mellett is!
Üdv: Fóris Béla

DGY írta...

A Jobbik pontosan annak a nagyszerű példája, hogy csak akarással meddig lehet eljutni a magyar politikai életben; 17%-os jelenlétig. Én azt remélem, hogy a királyságunk ügye tovább lesz aktuális, mint négy éves parlamenti periódus és minden lépés azzal kapcsolatos lesz, hogy ez egy kikezdhetetlen és erős szellemi alap. Nagyon remélem, hogy a "terrorszervezet" csak egy rossz tréfa volt a fiatalembertől (mert a hozzászólása egy 18 vagy 20 éves fiatal egyetemistát feltételez, akinek komolyabb élettapasztalata nincsen). A kombattáns politikai jelenlét és szellemi harc nem jelent gerilla utcai harcot. Ennek nincsen itt az ideje és az emberanyag is hitvány jelenleg, ahogyan a fiatalokat elnézem. Szája mindenkinek van, palesztin kendőt, meg Harcos kapucnis felsőt is vesznek (milyen szánalmas vircsaft ez!), csak a bátorság és a tudatosság hiányzik belőlük. Ahogyan Emmácska megjegyezte, ezek az emberek nem mennének ki a harctérre, hanem otthon a játékkonzol előtt vívják meg a háborújukat.

Emmácska írta...

Kedves Fóris Béla!

Nincs köztünk vita. Csak arra szerettem volna felhívni Vérfarkas uram figyelmét, hogy a magyarság sok gondja közt az egyik legnagyobb, hogy fiaink legjobbjai a férfiúi erényeket azonosítják az ágálással, pózolással, heveskedéssel, izgága túlmozgással. Ennek, sajnos, évszázados hagyományai vannak nálunk.

Névtelen írta...

szeintem ez a seggberúgásos véleménnyilvánítás nem vezet sehova.a királyi gárda addig jó ötlet hogy egység, kommunikáció és az a tudat hogy nem egyedül vagyunk (ezt lehetne erősíteni pl.egyenruhával).a hangunk hallattatásáról meg annyit hogy nagyon sok mód lenne erre...pl. budapestet teleragasztani monarchista plakáttal (de úgy hogy falfelület ne látszon) és nem lesz olyan TV csatorna ami nem mondja el hogy van ilyen.ismételt és tartós akciókkal pedig toborozhatnánk és a közéletben sem lennénk tiszaviág-életűek.
üdv:FDR

zaran írta...

Kedves Névtelen.

Szerintem ez egy jó ötlet, DE, és ezt szeretném kihangsúlyozni. Ne essünk át a ló túloldalára. Ne legyen radikális.
Egyesület, gyűlés, plakátok kiragasztása szerintem ebbe beletartozik.
Azért a legfőbb hangsúly a különböző bal és jobb oldalaktól való elhatárolódás.
Cél: az alkotmányos monarchia. (kiváló példa Anglia)
Parlament kormányoz, de a Szent Korona által felmagasztalt Királyunk (herceg, Szultán, Császár, Fáraó, Kalifa, Báró, Gróf, hívják akárminek ) Uralkodna.

Ezen hozzászólásomhoz gondolatomhoz kérném észrevételeiteket.
(remélem nem baj, hogy most mindenkit letegeztem. Akit zavar tőle elnézést kérek.)

Horváth Tamás Ariel

Viribusunitis írta...

Érdekes zaran véleménye. Annyiban szerintem nem értünk egyet, hogy Angliában a király csak egy díszpinty , ráadásul az angol szabadkőműves páholyok feje. :) Ennek fényében talán ne hozzá hasonlítsuk a magyar királyt. Inkább IV. Károlyhoz...
A radikalizmussal kapcsolatban csak annyit, hogy ez szó szerint gyökeres változást jelent. Amit mindenki vár. Szembefordulást a francia forradalom eszméivel... azt hiszem ez elég radikális.

Viribusunitis írta...

Vass Dánielnek pedig csupán annyit, hogy én nem Jobbik kampányt folytattam, csupán megjegyeztem egy tényt. Egyébként Murányi Levente a Jobbik egyik alelnöke a Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend tagja. Melynek tagjai nem mondhatók modernistáknak vagy liberálisoknak. A Jobbikkal nekem is vannak alapvető fenntartásaim, mint ahogy minden párttal kapcsolatban. De reálisan nézve az egyetlen párt ami legalább a köztudatba be tudja újra hozni a Szent Korona eszmét.
Tisztelettel és baráti üdvözlettel, ha már egy oldalon harcolunk.:)
Regnum!

Névtelen írta...

Nem lesz túl tartalmas a hozzáfűzésem, de támogatásból és teljes körű egyetértésem jelzéséért megírnám, őszintén azonosulni tudok Virág minden megjegyzésével, és ennek nagyon örülök.
Domonkos

Szávoszt-Vass Dániel írta...

A Királyi Gárdát viccből írtam a jobbikos kollégának, ez ugyanis a Real Madrid beceneve sportkörökben.
Mielőtt túl komolyan vennénk...
:)
A jobbiknak semmi köze a Szent Koronához, jobb lenne ha ezentúl nem bohóckodnának vele. Vagy Szent Korona, vagy Köztársaság, a kettő együtt nem megy.
Vicces volt nézni márc 15-én az árpádsávos zászlókat, egy átlag Árpád-házi király hatba vágatta volna életlen karddal Petőfit, vagy Kossuthot, aztán mehettek volna országos turnéra.

Névtelen írta...

DGY,Bepe, Nobilis, PHJ....
Utaztatok életetekben autóstoppal? Tudod, kiállsz az ät mellé, aztán megpróbálsz valahogy eljutni nagymamához Mucsaröcsögére.... De ha megállt egy kocsi, és nem pont oda ment, csak egy darabon tudott elvinni, akkor mit mondtatok? Hogy rohadj meg, én a nagymamához akarok menni, be sem szállok hozzád, ha nem odamész, a te kocsid külömben sem birja ki odáig? Gondolom, gyorsan odajutottatok....

NEm korteskedek egyik párt mellett sem, énm tudom kire szavaztam volna, ha lehetőségem lett volna rá, de nem befolyásolok senkit. Amikor én szavazhatok, ezután is el fogok menni, mint eddig minden alalommal. Még akkor is, ha az illető politikus nem szinpatikus, a legnagyobb ellenségem is rá szavaz, vagy ha én személy szerint nem is várhatok tőle semmit. De a véleményem legtöbb pontban az ő véleményével egyezik, hosszú távon az ő céljaik tetszenek leginkább, és nem égettem meg m,agam vele már néhányszor. Eldöntöm kire, és szavazok.

Márcsak két okból is: Az első, hogy annak van joga szidni a politikát, aki részt vesz benne, minimum szavaz. Akkor szidhatom nyugodt lelkiismerettel bármelyiket.
Azonkivül, nem hittem, hogy létezik még felnőtt ember ebben az országban, aki azt hiszi, hogyha nem szavaz, akkor az ő szavazata elveszik. Pedig megmarad, csak megoszlik a parlamentbe jutott pártok köz arányosan. Tehát, 28%-a a szavazatotoknak az MSzP-re is ment. Gratulálok!
miles

Nobilis írta...

Nem szállok be olyan autóba,mely nem visz el a célig. És főleg nem más autójába.

Unknown írta...

Dávid uram, Balczó véleményéből, vagy annak hiányából a témával kapcsolatban nem lehet messzemenő következtetést levonni.
Ugyanis a Jobbik egy fiatal pártformáció, tagságát és ideológiáját tekintve rendkívül heterogén. A vezetőség azonban a jelek szerint és személyes értesüléseim alapján a konzervatív értékrend felé nyitott, így a párt, mint egység, jó eséllyel csiszolódhat egy határozott, (tehát radikális) konzervatív párttá.
Egyedül a Jobbikot a benne rejlő lehetőség végett érdemes támogatni (egyénileg), hiszen a többi formáció fikarcnyi esélyt nem ad a monarchiának, de még a Szent Korona tekintélyének ügyét sem tűzik zászlajukra. Kérem szépen, magam sem az anyatejjel szívtam magamba a monarchia eszményét. Elmélkedtem, ismerkedtem ideológiákkal, többet vallottam többé-kevésbé magaménak, míg megérkeztem. Első kézből tudhatom és állíthatom ezért, hogy a jellemfejlődés adott lehetőség, s hogy ekképp szemléltessem a dolgot: több eshetőség rejlik egy kialakuló bolygóban, mint egy vörös óriás szomszédságában keringő kiégettben.

Az akció-nyugalom ellentéttel kapcsolatos vitához hozzászólván megjegyzem, hogy fontosnak tartom a precíz tervezést és a cselekvést is. Kritikus jelentőségű, hogy egyik sem mehet a másik rovására. Háborúban meg kell tervezni a hadműveleteket és a csatákat gondosan elő kell készíteni, ez evidens. De ha a vezetés hónapokat ücsörög azzal, hogy az utolsó puskalövést is precízen kiszámolja, és bújják a történelem nagy hadvezéreinek műveit, hogy minden szempontból igazán tökéletes tervvel álljanak elő, hamarosan arra eszmélnek, hogy az ellenség - megunván a várakozást - lapogatja a hátukat a bajonettel.

Hölgyek, urak, ismerek én még ilyen várakozós bölcseket. Erre felé zöld kommunistáknak becézik őket, másutt egyszerűen Hungaristáknak. Ők is ülnek, terveznek, készülnek rá, amikor a magyar nép élére állhatnak! Amikor eljön az alkalmas pillanat. És csak várnak, olvasnak, "építkeznek", ahogy mondják.

Láthatjuk, hogy mire mentek a tényleges történelmi kötődéssel, veteránokkal, katonai és ideológiai képzésükkel ezidáig. Hiszen mindezekkel már sokkal fegyelmezettebb és szervezettebb, biztosabb anyagi bázissal rendelkező alakulatot alkotnak, mint a monarchista "mozgalom" krémje.

Valaki itt felszólalt, mondván, az agresszió, hogy "megütünk, ha republikánus vagy" nem vezet célra. Lássuk be, azon elképzelés nem túl életszerű, hogy az országban turnézva éveken át az emberek javát monarchia-pártolóvá tehetjük. Uraim, a nép nép marad. Ahogyan fölülírhatjuk egyfelől, amint elengedjük egy kicsit a kezét, már jó esély van rá, hogy egy kontár fölülírja a gondolatait másik oldalról. A nép egyébként sem tesz legitimmé semmit, ennél fogva a kizárólag békés, okító térítés, megcélozva a lakosság 100%-át, kudarcra ítélt ötlet.

Unknown írta...

folytatván:

Egy elit képviseli a monarchiát, ahogy képviselte korábban is, s bizony le kell nyomni a nép torkán. Amit tehetünk, az a pozitív reklám, és az (liberális) ellenvélemények rombolása és ellehetetlenítése, elpusztítása. Hogy ezt milyen eszközökkel tegyük meg? Amivel csak lehet. Jelenleg bloggal és fórummal és tanulmányokkal, olvasmányokkal. Aztán szimbólum-értékű akciókkal. S ha adott esetben a Jobbik (és itt lesz fontos a képlékenysége), vagy más, az eszméhez közel álló szervezet meggyőzhető, felhasználható a nagyobb jó elérésére, akkor meg kell ragadni a lehetőséget.

S legyünk mégiscsak reálisak: hányan mentek az utcára, s hányan kockáztatták testi épségüket a hatalom ellen az utóbbi 4 évben?
Először 10 000-en, aztán már csak párezren, akik szintén jóformán jelenlétükkel támogatták az elöl harcoló 100-200 keményfejű honfitársat.
Uraim, ha egyszerre minden társadalmi előkészítés (pozitív agymosás) nélkül kikiáltanánk a királyságot, vajon hányan mernének ténylegesen szembeszállni a karhatalmi erőkkel? A vörös nyugdíjasok, a nyikhaj liberális egyetemisták? Ki állna ki néhány kakastollas ellen? Ha a jobboldali attitűddel alaposabban áthatott 2006-os tömegeket bátorsága ennyire volt elég, vajon mire lenne elég a baloldali eszméktől átitatott emberek tömege?

A gondolatkísérlet lényege tehát el kéne, hogy hessegessen minden kétséget afelől, hogy az eseményekbe, a politikába akkor kell beleszólnunk, amikor lehet. Tessék keresni a kapcsolatokat, így vagy úgy megnyerni az ügynek politikusokat, mozgalmakat és ezáltal kiszélesíteni a cselekvőképességünket.

Vagy üljünk és nézzük egymást bölcsességtől duzzadva.

Unknown írta...

Na igen, Dániel. Elnézést, félrenéztem a nevét.
Balczó szakember, de közel nincs akkora beleszólása a Jobbik vezetésébe, amit egy 3. helyből kinézne az átlagnéző. Ezért sem adnék sokat erre a vele kapcsolatos élményre.

Mindazonáltal 17%-kal nem várható el akármilyen programpont megvalósítása sem, ez evidens. A párt képlékenysége viszont továbbra is kihasználandó lehet a számunkra, ahogy ez meg is történik, s bizonyára van közös ismerősünk, arról a fél kézről (részben PHJ-nek válaszolva).

PHJ, nem akartam olyan offenzívnak hangzani, ahogy azt vélhetően értetted. Hosszúra nyúlt mondandóm egy itt is felvetett gondolkodásmódot kritizál és nem a jelenlegi monarchista mozgalmat, ezt szeretném, ha mindenki felismerné. Hiszen ha a odáig eljutnánk, hogy a "100% köldöknézés" elvét közmegegyezéssel elvetjük, legalább az eszmei alapjai meglennének a (több, hatásosabb) cselekvés felé történő továbblépésnek.

Fóris Béla írta...

A magyar királyi gárdát, Magyar Királyi Nemesi Testőrségnek hívták, és a parancsnoka az ország zászlósurai közé tartozott. Hagyományőrző szervezetként ajánlatos a felélesztése, feltéve hogy még vannak olyan nemesi családok, amelyek büszkék arra, hogy családtagjaik egykor a világ legelegánsabb katonai szervezetének voltak a tagjai.

zaran írta...

Köszönöm Beco, hogy hiányos tudásomat segítettél kiigazítani :)
A javaslattal egyet értek, de mint olyan vállalkozó szellemű nemesi leszármazottat találnánk-e az már kérdéses. Legalábbis szerintem.

Viribusunitis írta...

Tisztelt PHJ!
Diáklétemre én is megpróbáltam támogatni az ügyet.
Balatonfenyvesről... nevet nem írok, talán emlékszik. Szintúgy terjesztem az Ön és mások írásait középiskolás és egyetemista körökben. Sajnálom ha sértőnek érezte hozzászólásomat. Tőlem csak ennyi telik...

Unknown írta...

Hogy áll a kérdés az egy-két,monarchiához kapcsolódó jelentősebb ünnepen való közös megemlékezéssel,együtt ünnepléssel?Elindulásnak,jelezni, hogy egyáltalán vagyunk,talán nem lenne rossz. Tudom, hogy volt erről nemrégiben szó,végül sikerült kiválasztani valamit?

Per Spegulo írta...

Elnézést, ha a csapos közbeszól! De megfigyelték? Mik ebben a posztban a legtöbbet előforduló mondat szerkezetek?

Kérdeztem, de… - Jó, de… - Kell, de… - Igen, de… - Tény, de… - Igaz, de… - Tudom, de… - Ideje, de… - kellene, de…
Írják be a keresőbe, meg fognak lepődni.

Utoljára a liberálisok használtak, ők logóként, ennyi "DE"-t. Még a három színű jómadár előtt.

Unknown írta...

Chubakka uram, beírtam, meglepődtem, mert egyiket sem találtam a cikkben :D

Persze a célzás azért helyén van és érthető:)

Emmácska írta...

Én továbbra sem látom, hogy azon kívül, amit most csinálnak a monarchisták - tanulás, alapkérdések tisztázása, felvilágosító munka, lelki készülődés (ima) - mit lehetne most, ebben a pillanatban még csinálni. Milyen értelmes cselekvési lehetőségek vannak a fentieken túl?

De remélem Chubakka & Co. mindjárt jól felvilágosítanak bennünket.

Unknown írta...

Kedves Emmácska, a &Co alatt megszólítva érzem magamat, bár azért lehetőleg ne kezdjünk el mi-ti felállásban pártosodni még a monarchista körökön belül is.

Bár még nem brainstormingoltam a témában, hogy konkrétummal rukkoljak elő. De példának okáért a propaganda, amit PHJ előadása is jelent, már cselekvésnek minősül az én mércémen. A cselekvés iránti igénynek kell megmutatkoznia, vagy az attól való elzárkózást kéne legalább levetkőzni, de Isten ments, hogy tépjem a számat a témában, inkább tényleg megyek és teszek valamit én is.

(Mondjuk kezdésnek iszom egy jó bort!)

zaran írta...

Beatrix kedves véleményére volna nekem egy nagyszerű javaslatom.
Győr: Szent László napok.
Már csak a Király Szent maradványai végett is érdemes lenne itt bemutatkoznunk.
Miért ilyen úgymond távoli időpontot mondtam?
Az idő lehetőséget ad nekünk a felkészülésre, megszervezésre, és amennyiben igény van rá felkeresem a helyi érdekeltségeket, és bejelenteném részvételi szándékunkat.
A programunkat kidolgozhatnánk, hiszen kérem vegyék, vegyétek figyelembe, hogy ez egy képlékeny, könnyen formálható javaslat.
Ezzel kapcsolatban kérném a véleményeket.

Horváth Tamás Ariel

krampam írta...

PHJ-nak igaza van abban, hogy hiába a szájtépés, ha senki nem akarja hozzátenni a maga verejtékeit.
Ugyanakkor - ismerve az embereket - szükség van arra, hogy a cselekvésnek valamilyen meghatározott kerete legyen. Tehát nem elég azt mondani, hogy "akkor csináljuk!" vagy "csináljátok!". Tetszik vagy nem, szükség van valami szervezeti formára. Feltéve, ha valóban el akarunk érni valamit.
És fikázhatjuk a jobbikot meg a gárdát, de hatékonyság szempontjából mintát lehet venni. És - sajnos - ha eredményt akarunk elérni, szélesebb körben kell nyomulnunk, felhasználva a khm... kevésbé tudatos polgártársainkat is. Mert mint tudjuk, ebből van a legtöbb.
Szóval - szerintem - első körben masszív kampányt kellene folytatni (újságba, tv-be bekerülni - persze tudom, hogy ez nem egyszerű), jobbikot kényszerpályán mozgatni úgy, hogy a témáinkat hangosan felvetjük, amire kénytelenek reagálni. Ehhez viszont az kell, hogy nagyobb "tömegek" :) felé tudjunk megnyilvánulni.
Bocs, ha kicsit összeszedetlen voltam, ez most gyorsan kiszaladt...

Nobilis írta...

Referendumban erősítették meg Erzsébet királynőt az új zélandi trónon. Mondjuk csak alig több,mint a fele támogatta.

Per Spegulo írta...

Természetes, immáron szokásom lesz :-( pontatlanul fogalmaztam. Nem az írásban, hanem a hozzászólásokban. A megjegyzésemmel némely hozzászólás építő és előremutató jellegére szerettem volna csak felhívni a figyelmet.
Mármint, hogy arra mindig van bárkinek oka, miszerint mit miért nem tesz meg vagy lehet megtennie.

Biztosan a feszült választási izgalmak okozták a pontatlanságomat, ezért mindenkitől elnézést kérek, főként az írás alkotójától.