2011. aug. 25.

A templom megtisztítása

És beméne Jézus az Isten templomába, és kiűzé mindazokat, a kik árulnak és vásárolnak vala a templomban; és a pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit felforgatá. És mondá nekik: Meg van írva: Az én házam imádság házának mondatik. Ti pedig azt latroknak barlangjává tettétek. (Máté 21,12-13)



     Már az is nagy szívfájdalom, amikor az ember az OSZK lépcsői rója, vagy a Budapesti Történeti Múzeumba igyekszik és belegondol abba, hogy egy normális világban itt az égvilágon semmi keresnivalója nem lenne. Mit is keresek ezekben az átépített, lecsupaszított termekben, ahonnan hosszas munkával kiirtottak mindent, ami szép és nemes volt.
     Az a pusztítás, amely a második világháborút, és a rendszerváltást követte a Királyi Várpalotában megbocsátható, és elfeledhető. Az épület újjáépíthető, a könyvtár, képtár, múzeum kiköltöztethető. Mindez csupán elhatározás kérdése. Az anyagi világ könnyedén meghódítható. De mikor jön el az idő, amikor a lelkekben rend lesz és a király végre kiűzheti a kufárokat a palotájából?

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egyébként mindegyik termet átalakították? Az egészet "beteríti" (igen borzalmas módon) az OSZK meg a múzeum?

Egy se maradt, amelyiket - ha romos állapotban is, bezárva - békén hagytak?

Még nem voltam bent, csak azt a videót láttam róla...

Névtelen írta...

Nem maradt sajnos, az egészet lerombolták. A szövetséges bombázás után nagy károk keletkeztek, de nem nagy ráfordítással is csodálatos dolgok lettek volna megmenthetők. teljes pusztítást végeztek.

Petrus Augustinus írta...

A gyönyörű lépcsőket is elpusztították. Belülről az egész teljesen szocreál és ha megnézzük az 1945 előtti képeket, akkor rájövünk, hogy kívülről is ronda és puritán. A palota tetejéről eltávolították a Szent Koronát. Amúgy az egész Királyi Várnegyed egy romhalmaz, lukakkal és több mint fél évszázada helyre nem állított épületekkel. Ha van is valami aminek a felújításának nekikezdenek (ld. Nagyboldogasszony templom) az is hosszú évekig tart és visszaélések és korrupció jellemzik.

Névtelen írta...

Elég lehangoló, hogy eszerint egy szobát sem bírtak meghagyni.
Mondjuk ezek után még talán örülhetünk is, hogy nem tették a földdel egyenlővé...

Remélem, tényleg el fog jönni a nap, amikor helyreállítják.