2012. júl. 17.

Romanovok

II. Miklós cár magyar egyenruhában.
Az orosz császár a Cs. és kir. 2. gyalogezred (Brassó) ezredtulajdonosa volt.
A mai nap első, hajnali óráiban történt meg 94 éve a jekatyerinburgi Ipatyev-házban a XX. század egyik legnagyobb tragédiája, ahogy arról már tavaly is megemlékeztünk, és igyekszünk minden évben. Az ártatlan család kivégzése, majd a négy kishercegnő bajonetekkel történő leszúrása a fehér csapatok közeledte miatt történt meg. Az embertelenségre, melyet csupán teljesen diabolikus egyének lehettek képesek végrehajtani, Jakov Szverdlov személyesen adott parancsot, ám Trockij visszaemlékezései szerint a szálak Leninig vezettek. 1991-ig Jekatyerinburg is a Szverdlovszk nevet viselte; a városkörnyéki régió ma is a bolsevik parancsnokét, terroristáét viseli. A pártállami rendszer nagy részét túlélő Ipatyev-házat Borisz Jelcin tanácselnök, későbbi orosz elnök romboltatta le 1977-ben, saját bevallása szerint azért, hogy nehogy monarchisták gyülekezőhelye legyen, jelenleg a Katedrális a Véren áll a helyén. Kisebb igazságtételként az alkoholista politikusnak jelen kellett lennie, amikor a megtalált Romanovok földi maradványait ortodox pompával eltemették Szentpétervárott, a Szent Péter és Pál Katedrális Szent Katalin kápolnájában. 

A forradalmak mindig a legártatlanabb és legjószívűbb uralkodókat söprik el; így volt ez XVI. Lajosnál és a mi Boldog IV. Károlyunknál is. Ugyan II. Miklós valóban nem volt akkora uralkodó, mint az említett kettő, a bolsevik történetírás eltúlozta gyengekezűségét és teljesen befeketítette személyét. Így is azonban számunkra - akiknek ellensége is volt ekkor - mint szimbólum nagyon fontos, egy szakrális monarcha, szerető apa és férj, Szent Oroszország ezeddig utolsó uralkodója. Ne felejtsünk hát megemlékezni róla és családjáról minden évben, július 17-én, a napon mikor Oroszország sötétségbe borult.


Gleb Panfilov filmje rendkívüli érzékletességgel és naturalista módon mutatja be a család kivégzését [2:05:45-től].

Бог с ними!

3 megjegyzés:

sevenplumtrees írta...

Ne haragudjanak, ha tévedek, de szerintem a képen nem magyar, hanem "csak" magyaros (huszár) egyenruhát visel a cár.

Bár nem vagyok a téma szakértője, én nem "magyar öltözetű tábornoki" gálaegyenruhának látom a képen megfestett uniformist, sokkal inkább cári testőrhuszárnak. (A kitüntetések is erre utalnak, a kék mintha Szent András-rend szalagja lenne, ha osztrák-magyar uniformist visel, akkor a legmagasabb osztrák-magyar kitüntetését is hordania kellene valamilyen formában.)

A cári család kivégzése a bolsevizmus igazi arcát mutatja.

Petrus Augustinus írta...

Hát a huszáregyenruhát sokan átvették, de az is lehet, hogy itt az ezredtulajdonosi egyenruhájában van, azt nem tudom. Szalag az Szt. András-rend, viszont mintha egy m. kir. Szent István-rend csillagot is látnék, bár lehet, hogy az is csupán egy hasonló kitüntetés.

sevenplumtrees írta...

Igen, a huszárruha divatot teremtett Európában, sőt az egész világon.

De ez egyre inkább cári testőrhuszárnak tűnik nekem.A magyar öltözetű tábornoki mentét csak (két)vállra vetve lehetett hordani. A nadrág is túl sötét és más részletek sem stimmelnek.

Itt a cár eljegyzési képe,kevéssé valószínű, hogy másik ország egyenruháját viselné ilyen alkalommal:

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Engagement_official_picture_of_Alexandra_and_Nicholas.jpg

Jól látszik a sapkarózsa is, ami a magyaron nem volt.

Egy másik kép egy kornétásról, amin a kucsma leffenyűjék hasonló díszítése jól látszik:

http://www.oceansbridge.com/oil-paintings/product/79494/portraitofpmrayevskycornetofthelifeguardhussarregiment)

Lényegében a írás szempontjából teljesen mindegy. Köszönet a posztért.