2012. júl. 3.

Velünk élő monarchizmus IV.

Közönséges halandó meglehetősen ritkán lép be ebbe a csodálatos épületbe. Pedig érdemes. Királypártiként csak kapkodnánk a fejünket. Szecessziós ólomüveg ablakokon nagy királyaink és szentjeink elevenednek meg. A falakon díszes emléktáblák hirdeti az alapítók és építtetők dicsőségét. József nádor emlékére a József főherceg emlékbizottság 1996 novemberében állított emléktáblán az alábbi idézet olvasható:

"A király az én fivérem, de ha jogaitok legkissebbjét megsértené, elfeledném a vérség kötelékét, hogy emlékeztessem magamat arra, hogy a ti nádorotok vagyok." /1802/
A díszteremben Szűz Mária életnagyságú szobra áll, fején korona, karjaiban a kis Jézus.

Kíváncsi vagyok tudja-e valaki, vajon hol készülhettek a képek?
4 megjegyzés:

Landsknecht írta...

A legutolsó képen a bal alsó sarokban az a jelkép nem egy körző és háromszög? Ugye nem az, aminek látszik? De lehet, hogy tévedek.

PHJ írta...

Ha maszonokra gondol, akkor nem kizárt, de itt most vszeg egy régebbi, szakközépiskolai megjelölésről van szó, amely itt is megtalálható pl.: http://4.bp.blogspot.com/_xR9Y14p1BPo/R60H5MXsywI/AAAAAAAAAI8/2HvQtPZ5Kp4/s320/umszki.jpg

Zuglói iskoláról van szó amúgy kedves Dani, igaz? Zuglóban a dinasztia nádori ágának nagy tisztelete volt, elég ha a Hermina kápolnára gondolunk.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Vakok Intézetének nádor termében készültek a felvételek. Ha jól tudom tartozik hozzá egy középiskola is.

1826-ban József nádor karolta fel az intézet alapításának ötletét, de a jelenlegi helyén csak 1901-ben épült fel a mai épületük.

Ha az valóban szabadkőműves jel, akkor több mint megdöbbentő Ferenc József emléktáblája alatt, aki Magyarország kivételével az egész Birodalomban betiltotta ezeket a szervezeteket.

PHJ írta...

Ne döbbenj meg, mert a korabeli maszonok egy jelentős része dinasztiahű és királysághű volt, a maga kis gyarapodó módján. A másik fele viszont nagyon nem. Ez a másik ág győzedelmeskedett Mo-on is, kialakítva a polgári demokratikus politikai vonalat. (Ezt Raffay kötete nagyszerűen bemutatja egyébként.) A vakokat először Magyarországon József nádor karolta fel állami szinten, még a reformkorban, Zuglóban nagy volt a palatinusi ág tisztelete amúgy is.