2012. dec. 6.

Zarándoklat Boldog IV. Károly király emléknapján III. - Károly mise


Végül megérkeztünk a széles mező közepén álló ismerős ligethez Cirák és Dénesfa között. A Dunántúlon mindössze két helyen sütött a nap a Károly mise napján. Pannonhalmán, ahol Ottó trónörökös szívurnáját látogattuk meg, valamint Cirákon, ahol 91 éve IV. Boldog Károly király repülőgépe landolt.


Évről-évre egyre többen döntenek úgy, hogy ezt a délutánt itt töltik el a Király kápolnánál, Dénesfa és Cirák között. 2012 október 21-én körülbelül 200 fő gyűlt össze a többnyire ködös időben. Idén ráadásul az önkormányzat pályázati pénzen kitisztíttatta a kápolnát körülölelő ligetet, a kápolnához vezető út szilárd burkolatot kapott.


Zarándokok érkeztek a közeli településekről, a fővárosból, sőt Pécsről és a németországi Karlsruhéból is. Évről évre egyre gyarapodik azon monarchisták száma, akik kifejezetten Magyarország utolsó megkoronázott uralkodója előtt kívánják leróni tiszteletüket. Sajnos sokan a távolság, vagy a kényelem miatt elriadnak az úttól, éppen ezért fontos minden évben megemlékezni róla, hogy a mai Magyarországon jelenleg ez a legjelentősebb királyságpárti esemény. 


A misét celebráló Bálint atya szavait hallgatva az ember akaratlanul is visszakerült abba a korba, amikor nyugat felől egy apró repülőgép közeledett, hogy az utolsó magyar királyt még egyszer hazarepítse. Szentbeszédében Károly királyra, mint emberre emlékezett, aki elvesztett minden földi hatalmat, akit elárultak, és aki ennek ellenére sohasem vesztette el Istenbe vetett bizalmát. Bálint atya végül az elmondottakat a néhány fős német zarándokcsoport kedvéért német nyelven is elismételte. Mise után még sokáig maradtunk, körbejártuk a kápolnát, újra végignéztük az odabennt lévő emlékhelyet. Jó volt beszélgetni olyanokkal, akikkel csak egy évben egyszer találkozunk. Cirákon utána még hivatalosak voltunk a plébánián megtartott szeretetvendégségre, ahol a polgármester röviden elmesélte mennyi erőfeszítésükbe került felújítani a kápolnát és szűkebb környezetét.


Búcsúzóul ígértetet tettünk neki, hogy jövőre újra találkozunk!

Nincsenek megjegyzések: