2009. szept. 16.

A főpap és a főkapitány

2009. szeptember 6-án ünnepi szentmisét celebrált Kisboldogasszony ünnepén a Budai várban, a Budapesti Történeti Múzeum Királyi Kápolnájában Dr. Tempfli József ny. nagyváradi püspök az élő és az elhunyt vitézekért. Utána a Vitézi Rend koszorúzást tartott a Nádori kriptában, a második főkapitány v. Habsburg József Ágost osztrák főherceg, magyar királyi herceg, honvéd tábornagy, felsőházi tag, királyi helytartó (1918-1919), kormányzó (1919), a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (1936-1944) sírjánál.

A fénykép a szentmisén készült, ahol éppen v. Habsburg József Árpád magyar királyi herceg, a Vitézi Rend negyedik főkapitánya köszönetet mond a püspök atyának a szentmiséért, ahogyan az mindig szokott lenni ilyen esetekben. Főpap és a magyar királyi herceg-főkapitány, illetve a magyar nemes törzskapitány találkozása egy olyan intézmény megemlékezése kapcsán, amely a mai napig - lényegében - a Magyar Királyság közjogi berendezkedését ismeri el. Az Ideiglenes Kormány ugyanis 1945-ben a Vitézi Rendet, mint "fasiszta szervezetet" betiltotta, ezért az eredeti Vitézi Rend nem is jött haza Magyarországra a II. világháború óta hiszen, ezt a rendelkezést nem törölték el 1989 után sem. A köztársaságnak nem kell egy olyan szervezet, amely a Magyar Királyság legitim államfője, a kormányzóhoz köthető és amelynek első vitéze egy Habsburg volt, Habsburg József Ágost magyar királyi herceg.

Mindenesetre a kép és az esemény, úgy véljük önmagában is szimbólum értékű és helyes, reményteli hierarchiát mutat.

A budai vár királyi kápolnájában tartott szentmisén dr. Tempfli József püspök atya egyébként szent beszédében hangsúlyozta, hogy akárhogy is viselkedik az anyaország ők mindig ragaszkodni fognak hozzá. Arról is beszélt, hogy egy új, kizsákmányolás mentes világrend kell, ahol a vezetők nem a zsebüket tömik, hanem a nemzetet szolgálják, ha ez nem következik be akkor az, az országunk végét jelenti.

[A képen balról jobbra: dr. Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök úr, v. Habsburg-Lotaringiai József Árpád magyar királyi herceg (a nádori, vagy magyar ág törzsfönöke) a Vitézi Rend főkapitánya, v. nemes Tassányi József ügyvezető törzskapitány. Köszönet a képért Fóris Béla úrnak.]

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

A mai társadalom vezetői, sajnos nem úriemberekből kerültek ki, hanem a gazemberekből. Virág

Piedone írta...

Jó látni, hogy tevékenykednek a vitézek. Ugyanakkor sajnálom, hogy itt is széthúzás van: van vagy három Vitézi Rend, melyek mind magukat ismerik el egyedül autentikusnak.

Nobilis írta...

Én minimum 5 Vitézi Rendről hallottam... :/ Én a legnagyobb problémának azt tartom, hogy marékszámra szórják a vitézi címeket. Ha jól emlékszem Horthy kb. 20 000 vitézt avatott.Lassan mindenki vitéz lesz,valós tevékenység,tett nélkül :/

Nobilis írta...

Kedves PHJ,
légyszíves cseréljed ki a linkek között a blogom címét (az új: www.magyarnemes.blogspot.com)

Van egy új,érdekes cikk a számotokra:
http://magyarnemes.blogspot.com/2009/09/spanyol-kiralyok-vere-frangepan.html

PHJ írta...

Nos, igen, ez az én problémám is. Legyünk vitézek, de hogyan és miért? A Vitézi Rend sztem nagyon is kötődik az államformához, attól nagyon is elválaszthatatlan. Manapság lehetne pl. vitézi telkeket (bármennyire is jelképesek ezek) adni? Lehetne _igazi_ tsd-i privilégium, h ma vki vitéz? Ez csak - minden más a hierarchiát cizelláló privilégiummal együtt egy királyságban értelmezhető.

PHJ írta...

_off

Megtettem, de a www nem kellett... ;)

Nobilis írta...

Köszönöm szépen :)

Társadalmi privilégium alatt mit értesz?
Lehetne vitézi telket adományozni, de miből?

Más:
Ha király lenne,akkor a telek adományozással nemességre emeltetnének a vitézek, tehát értelmét vesztené maga a Vitézi Rend. (királyságban a nemesség mellett amúgy sincs sok értelme) Vagy legyen egy nemesség feletti "rend" ? Ennek sincs sok értelme. Maximum annak lenne, ha egy király által uralt országban érdemrenddé alakítanák.Így nem tenne keresztbe a nemeseknek, lenne egy jó kis presztízse (mint pl. a Becsületrendnek)

Jó, ha egy Habsburg kezében van a gyeplő,de csak akkor,ha tudja, hogy a vitézeket nem kezelheti nemesekként (persze azért a vitézek jó része alapból is nemes)

Névtelen írta...

Ha elfogadjuk a Vitézi Rend létét, akkor azzal legitimáljuk a Horthy-rendszert, nem? Márpedig a Horthy-rendszerrel szemben (is) vannak erős averzióim.

Czelder

Chubakka írta...

Én nem látom ilyen katasztrofálisnak a helyzetet. A magyar jobboldalnak történelmi hagyománya az osztódással szaporodás és a látszólagos összefogás hiánya.
Az "egységet" meg a többi bálványt csak a baloldal emelte piedesztálra, mint követelményt, ők tudják is, Gyurcsánnyal vagy anélkül, Hornnal vagy anélkül, de egység minden áron. Amennyire erő ez, ugyanannyira káros is, hiszen magával kell vigye minden pillanatban a fölvállalhatatlan múltját.

A jobboldali egy-ség uralkodó nélkül nem működik. Ő az a mindenkori egy-ség, ami képes a jobboldalt összefogni, ha csak látszólag is.

A Vitézi Rend egy hazafias, nemzeti érzelmű proto-nemesség lett volna az én olvasatomban.
A vitézi telkek a 30-as évek végére elfogytak, mégis adományozták továbbra is a vitézi titulust.
1938-ra 12.000 vitéz volt - nem sok. http://www.ababook.hu/vitezek_albuma

Nobilis írta...

Bocs, a pontatlan adatért. Vitézből 12000, nemesből több százezer.

PHJ írta...

Nos, nekem is sokáig voltak kritikai észrevételeim a Vitézi Renddel kapcsolatosan, de be kellett látnom, h ez létezik és van tiszta formában is a körülményekhez mérten. A körülmények pedig nagyon is rosszak kedves barátaim, nem illik finnyáskodni, hanem meg kell becsülni ami van. Elmélet helyett gyakorlat. Ha valaki ragaszkodóik a királyság intézményéhez - elvben, jogilag, az pozitív.

Sztem felejtsük el a "Horthy-korszak" kifejezést, nekem nagyon (poszt)marxista. Javasolom a kormányzóság, ideiglenes közjogi rend, stb. kifejezéseket. Horthyval kapcsolatos állásontomat kifejtetem, azt tartom is http://regnumportal.hu/node/127

Árpád főhercegben tiszteletreméltó, h Károly király és a kormányzó tiszteletét ugyanúgy kiemeli, amikor csak teheti. Károlyt szentéletű, becsületes királynak tartja, ez helyes magatartás 2009-ben, meg egyébként is. A nádori ág méltó örökösének tűnik Árpád mindenképpen, aki a Vitézi Rend dolgait is megfelelőképpen kezeli eddig, a széthúzás azonban nagyon bántó, ami a vitézek között tapasztalható.

A "protonemesség" gyakorlata lehetne vonzó is, hiszen a vérszerinti nemességet meg lehet újítani, és az első vitézek között sokan voltak olyanok, akik ténylegesen részt vettek az ellenforradalomban. A dolog jól is elsülhetne, itt is voltak azonban a kormányzónak nem indokolt ambíciói sajnos. A király kell, a nemesség kell, de ez sztem nem jelenti a vitézek figyelmen kívükl hagyását, ellenkezőleg. A vitézek parancsolata jónéhány pozitív elemet tartalmaz; konzervativizmus, családközpontúság, organikusság igenlése, hazafiasság, kereszténység igenlése, stb. http://vitezirend1920.hu/content/view/23/57/

A forma talán valamennyire meg is követeli, h ez be is tartassék, de legalábbis figyelmen kívül ne hagyják annyira.