2009. nov. 27.

Se Ferenc József, se Deák Ferenc nem kell a respublikának

Az ún. "deregulációs" köztársasági törvény (2007. évi LXXXII. törvény) 2007. július 1-től hatályon kívül helyezte - többek között sok más a Magyar Királyságban hozott törvénnyel együtt - I. Ferenc József királyunk, de Deák Ferenc tiszteletéről (1876. XIII. tc.) szólókat is, nehogy a "Habsburg-utálat" terhét kelljen viselnie. Ferenc József és Deák Ferenc tisztelete is ugyanannak a rövidlátó - de a jogfolytonosság teljes mellőzését tekintve nagyon is logikus - köztársasági törvénykezésnek az áldozata. Ebben az évben minden olyan törvényt, amelyet külön fel nem soroltak a deregulációs köztársasági törvényben, hatályon kívül helyeztek. Az összeset, ami 1989. október 23. - a II. Magyar Köztársaság kikiáltása előtt keletkezett.

A respublika úgy látszik törvényesen nem akarja tisztelni az "átkos múltat" jelentő nagy személyeket. Sulyok Dezső 1946-ban arról beszélt a Nemzetgyűlésben, hogy egy nagy falat kell húzni, amellyel a múltat lezárja a köztársaság. Ezt a múltat akkor "fasisztának", "horthystának" tartották és nem kért belőle a köztársaság, annak ellenére, hogy azt a képtelenséget állította, hogy ezer éves múlt volt. Noha a történeti alkotmány számos eleme 1949-ig érvényben volt elméletileg, mert nem volt más és a I. Magyar Köztársaság nem fogott komolyabb alkotmányozó munkába. A jelenlegi ideiglenes alaptörvény pedig a rendszerváltozás után majdnem húsz évvel csak megerősíti ezt a falat.

Így legalább tiszta a helyzet.

11 megjegyzés:

Gaszan írta...

Mit várt ettől a "vezetői" körtől?
Nem tisztelnek ezek sem Istent, sem embert.
De minden nap egyre jobban érzem azt, hogy most már tenni is kellene valamit ellenük.
Vagy úgy gondolja, hogy műveljük önmagunkat, és éljünk tisztességesen, tisztelve nagyjainkat és ez már valamennyit javíthat a morális helyzeten?

Reina Nicolasa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Reina Nicolasa írta...

Az igazi magasságokba emelkedett monarchista ilyenkor ellehel egy who cares?-t és felbontja a Kaiser szalámiját.

Alan Breck Stewart írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Alan Breck Stewart írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Alan Breck Stewart írta...

Koba( Sztálin ) még mindig díszpolgár a székesfővárosban?

Beszélgettem erről a deregulációs törvényről avatottabbakkal és ők azt mondták hogy több kárt okozott mind hasznot. Eltörölte pl a gombavizsgálat törvényi hátterét, úgy hogy az most szokásjogi alapon működik.
Kaiser Pálpusztai?

Reina Nicolasa írta...

Én nem szeretem a sört. Marad a Kaiser szalámi. ;D

Ultrajobber írta...

Hasonló történet:

"És azt sem tudom, hogy hogyan képzeli el Martonyi: az alkotmány majd azzal kezdődik, hogy a Szent Korona-tan nékünk hagyományunk, majd később kínosan ügyel rá, hogy minden elemét kerülje?"

http://ifjmonarchista.blog.hu/2009/11/28/martonyi_szent_korona_tant_az_alkotmanyba_de_modjaval

Ultrajobber írta...

Egyébként többen mondják, nagyon helyesen, hogy egy új alkotmány kidolgozása nem a pártok feladata.

Ők csak törvénykezzenek.

Alkotmányt viszont nem szabad rájuk bízni.

Ahhoz teljesen külön alkotmányozó bizottság kell, egy külön nemzetgyűlés.

Alan Breck Stewart írta...

Ha az új alkotmányba nem lesz utalás a szentkoronára, illetve ha az agyasok mégis elviszik a parlamentből valamelyik múzeumba, annál az is jobb ha visszaküldjük a pápának. "Köszi de nem tudjuk megbecsülni."

Alan Breck Stewart írta...

Egyébként korábban tévedtem:
Deák Ferenc, Széchenyi István, a honalapítás 1000 éves évfordulója és Szent István emléke érvényben maradt. Csak Ferenc József és Erzsébet királynét törölték stikában.
Ugyanakkor viszont a bosszantó 1947. évi IV. törvény sajnos érvényben maradt. = nemesi előnevek és rangok eltörléséről.