2009. nov. 2.

Kínzó kérdés a magyar rendezőkhöz

Mostanában vetítik a magyar mozik Mészáros Márta filmjét Kéthly Annáról, a magyar szociáldemokrácia egyik legjelentősebb politikusáról, Utolsó jelentés Annáról címmel. Mészáros Márta (a Nagy Imre Társaság ügyvezetője mellesleg) ezzel bővíti a magyar baloldali filmes panteon alakjait plusz egy fővel, hiszen nem olyan régen Temetetlen halott címmel Nagy Imréről forgatott egy filmet.Nem vonjuk kétségbe Mészáros Márta rendezői kvalitásait (főleg nem az emlékezetes Napló trilógiája után), inkább csak csendesen kérdezzük meg, de annál határozottabban; mikor lesz valaki, aki Slachta Margitról akar forgatni filmet ebben a hazában vagy mondjuk Mindszenty Józsefről? Mikor helyeződik a magyar filmesek érdeklődése a baloldalról a konzervatív illetve jobboldali személyekre is? Mikor merészelnek túllépni a több évtizedes beidegződéseken? Kéthly Anna a köztársaság kikiáltásakor azzal érvelt, hogy "a Szentkorona-tan csak fikció" és nincsen szükség a jogfolytonosság helyreállítására. Slachta Margit felszólalása alatt - amelyben a királyság mellett érvelt - ő elnökölt és nem utasította helyre az ordenáré módon bekiabáló baloldali politikusokat, akik Slachtát becsmérelték, a házszabályokat semmibe véve. Javasoljuk Slachta Margitot a következő filmes kollégának, hogyha igazán erős nőről akar filmet készíteni és ne adj Isten a baloldali hősökből már elege van. Mert nekünk már nem kicsit.


8 megjegyzés:

samsara írta...

ejnferstanden.
Franchonba' is még csa' most kezd átbillenni a mérleg, egy többévszázados inkább balos irány után.
felénk mi má' ezt + se érjük.

Névtelen írta...

A filmkészítés sokba kerül. Nem lehet jobbos témákra pénzt kapni.

Egyébként balos témákra se nagyon.

Pénzt az kap, aki bent ül a kurvatóriumban, pártállástól függetlenül.

PHJ írta...

Hm. Ezt a műintézményt nem annyira ismerem, de azért létezik film - és nem is rossz - mondjuk Széchenyi grófról. A Hongoglalás ugye és tsai. felejtő utca. Mindszentyről van egy nem rossz tv-film, de azért messze nem tökéletes. Paradigmaváltás kellene, de nagyon. Milyen jó lenne egy film mondjuk az 1919-20-as ellenforradalomról, vagy Nándorfehérvárról. Ó, igen.

Nobilis írta...

...Vagy a monarchisták jelenéről... :)) Egy véres akciófilm...hmmm :)

PHJ írta...

Hááát. A jelenre egy tipródó-szorgoskodó értelmiségi kör illene jobban, akik kitörési lehetőségeket keresnek. Vér nem annyira.

Nobilis írta...

Hamár kitörési lehetőségek. Elképzelem,ahogy egy maroknyi monarchista kivont karddal kitör a ciráki Királykápolnából :)

PHJ írta...

Hát abban tényleg csak maroknyian férünk bele. ;) És kitörünk a nagy pusztába és gyalogunk be Cirákra. ;D

Te nem voltál a Királykápolnában, ugye?

Nobilis írta...

Sajnos nem,el kellett utaznom az ellenkező irányba. A megemlékezés egy olyan dolog,amit bármely évben meg lehet ejteni.