2011. nov. 3.

Ez a könyv nem hiányozhat egy monarchista polcáról sem!

Örökös királyunk halálhíre idején , mint vigasz jutott el hozzám ez a könyv, melyet most bemutatni igyekszem a kedves olvasóknak. Egy jó-barátom kezében pillantottam meg. Charles A. Coulombe Krisztus Helytartói című művéről van szó. Tetszetős címlap, populáris kötés, mely számomra , mint konzervatív , ellenforradalmi nézeteket valló olvasó számára gyanút keltett. Pláne a vásárlás helye: Alexandra. Tudvalevő ugyanis, hogy ilyen és ehhez hasonló könyvesboltokban magára valamit is adó férfiember nagyon ritkán talál érdemes művet. Többnyire limonádé irományok illetve Pallavicini Zita által jegyzett Egy őrült őrgrófnő naplója (Krisztus segíts!) című fércművek sorakoznak a polcokon. Egyszóval a kétkedés és szkepticizmus örök konzervatív tulajdonságaival láttam neki a könyvnek.

Rögtön megváltozott a véleményem az ajánlás láttán:

II. János Pál Őszentségének,
Róma püspökének...
Otto von Habsburg
császári és királyi őfelségének,
Ausztria főhercegének,
Magyarország apostoli királyának,
a nyugati császári hagyomány örökösének;
és őfelsége Louis de Bourbonnak,
Anjou hercegének,
Franciaország és Navarra
jog szerinti XX. Lajos királyának
ajánlom e könyvet tiszteletteljesen,
a múltra emlékezve,
s a jövőbe vetett reménnyel.

Mielőtt a nyájas olvasó billentyűzetet ragadna, megjegyzem, észrevettem a pontatlan cím és névhasználatot. Jelen esetben azonban eltekintettem tőle. 2011-ben az Alexandra könyvesboltban egy valódi monarchista hangvételű , royalista szellemiségű könyv. Talán érzik az idők jeleit?

A hátoldalról:

"Coulombe a legkülönfélébb - ma sommásan "reakciósnak" nevezett -, monarchista és egyéb társaságok tagjaként olyan pápatörténetet ad a kezünkbe, amely merőben eltér az eddig megszokottaktól. " "Coulombe magát büszkén vallja dogmatikusnak."

A művet ajánlom mindenkinek, aki büszkén vallja magát konzervatív katolikusnak, monarchistának és kifejezetten előnyben részesíti a dogmatikus megközelítést, melyet a téma véleményünk szerint megkíván. Természetesen elérhető több internetes áruházban is. A szerzőről pedig egy idevágó riport alapján alkothatunk magunknak képet. Interneten elérhető több írása is. Érdemes beleolvasni.

(Katt a képre!)

Ellenforradalmak pozitív jelentőségéről is olvashatunk - ami manapság igen meglepő ebben a vonatkozásban - akárcsak az Őfelsége I. Ferenc József apostoli királyunk által emelt vétóról a szabadkőműves Rampolla bíboros ellen. Mindent összevetve, kuriózum, amit már csak ezért is érdemes elolvasni, hiszen nem sok reakciós amerikai royalista könyvét adják ki magyar nyelven. Talán még ennél is kevesebb szól Krisztus helytartóiról.

1 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Érdekes, mindenképp be fogom szerezni. Jók ezek az amerikai katolikus konzervatívok, a másik kedvencem az James Kalb: The Tyranny of Liberalism.