2011. nov. 16.

Velünk élő monarchizmus I. - Szent István király a Bartók Béla úton


Budapesten, a XI. kerületi Bartók Béla út 79. számú ház falán található ez a freskó. Elkészültekor a kép feltehetőleg még a Horthy Miklós útnon állt. Három első szentünket örökíti meg: Szent István király éppen tanítja fiát, Szent Imre herceget Szent Gellért püspök jelenlétében. Felettük Szűz Mária a kis Jézussal és az angyalok trónolnak.

Ez a freskó meglehetősen eldugott helyen, fák lombja között hirdeti első szentéletű királyunk dicsőségét. Bizonyára nagyon kevesen hallottak már létezéséről. Holott sokkal több ilyen mementó kéne, hogy a mai emberek, politikusok nap mint nap felidézhessék magukban a Magyar Királyság alapvetését: Szent István Intelmeit. Hiszen mi mást örökített volna meg a freskó festője, mint annak a tíz - mai divatos szófordulattal élve - pontnak az átadását a trónörökös számára, mely egy ezeréves királyságot alapozott meg? Ezen tíz fejezetben szó esik:
  1. A katolikus hit megőrzéséről
  2. Az egyházi rend becsben tartásáról
  3. A főpapoknak kijáró tiszteletről
  4. A főemberek és vitézek tiszteletéről
  5. Az igaz ítélet és a türelem gyakorlásáról
  6. A vendégek befogadásáról és gyámolításáról
  7. A tanács súlyáról
  8. A fiak kövessék az elődöket
  9. Az imádság megtartásáról
  10. A kegyességről és irgalmasságról, valamint a többi erényről.
Nos Magyarország addig volt tényező, addig volt hatalmas, amíg uralkodói e 10 pont szerint éltek. Manapság csupán egyet szokás hangoztatni, augusztus 20-a táján (7.), de valójában semelyiket sem tartja be jelenleg a magyar állam. Érdekes mód az intelmek közül egyetlen sem szól konkrétan a gazdaságról, vagy a pénzről. Ennek ellenére ez az egyetlen recept, mely kivezetheti Magyarországot ebből az államcsőd közeli helyzetből. És ne csak a Bartók Béla úton sétálgatva gondoljunk erre.

Kötelező irodalom: Árpád-kori legendák és intelmek /Szentek a magyar középkorból I./ Osiris 1999

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak a kerület egyezik a cikkel, de máshogy nem tudtam jelezni, hogy - ha az információm nem téves - most vasárnap, november 20-án, Krisztus Király főünnepén a Villányi úti Ciszterci Szent Imre templomban az esti 18 órakor kezdődő szentmisét néhai II. (Hansburg-Lotharingiai) Ottó örökös király lelki üdvééért mutatják be.

szmVA

Petrus Augustinus írta...

Köszönjük az infót, igyekszünk ott lenni!