2012. márc. 8.

Nemzetközi antinőnap





















Március 8. A bolsevik antinő napja.                                                                Március 25. A tetőtől-talpig nő napja.
1917-ben ezen a napon nők tüntettek                                                             Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe,
a fennálló rendszer ellen, "jogaikért", mely                                                      a nap, melyen Mária megtudta, hogy
hozzá járult a cár lemondásához Oroszországban.                                          várandós, Krisztus Urunk inkarnációja.




A magyar hagyomány március 25-én ünnepli a nőt és mindent, ami nőies.
Március 8-át Magyarországon Rákosi Mátyás tette kötelezőve 1948-ban.
Térjünk vissza hagyományunkhoz, és ünnepeljük A nőt március 25-én (idén 26-án),
Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén!


Tetszik látni a hóvirágot/liliomot?

5 megjegyzés:

pera írta...

A cár március 2-án mondott le, nem tudom, hogy a régi vagy új naptár szerint számítva. Mindenesetre gyanítom, hogy a dátumok körül nincs itt minden rendben...
Ami a nőnapot illeti, Nyugat-Európában is ünneplik, ezzel persze nem muszáj egyetérteni, és nem mondom, hogy ezt a mintát okvetlenül követni kell.
Ami érdekes, az a szovjet plakáton a raszkreposcsonnaja zsenscsina kifejezés, amit így én még soha nem láttam. Kreposztnoje pravo a jobbágyrendszert jelenti, ebből jön az ige, raszkreposztyity, ami XIX. századi értelemben a jobbágyok felszabadítását jelenti. Továbbvive természetesen a nővel kapcsolatosan szintén a felszabadítás juthat eszünkbe, illetve minden nyűg, korlátozás megszüntetése.

Petrus Augustinus írta...

"1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a."

Én úgy tudom ennél a történet durvább volt, de most a dátumokért linkeltem csak be ezt a szöveget. Tehát a mi naptárunk szerint március 12-13-án mondott le a cár.

YourGuru írta...

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja - az igazi magyar nőnap!
A Nemzetközi Nőnap és a Gyümölcsoltó Boldogasszony napja közötti különbség!
Itt található: http://domonyi.aries.hu/Nap-fiai-Hold-lanyai.html#nonap

Üdv: Domonyi Károly

vadkoerte írta...

Tudom, nem mindegy, hogy milyen elvek mentén éljük az életünket, de egy nő az év bármely napján nagyon tud örülni egy szál virágnak egy apró figyelmességnek, stb...még akár a nemzetközi Zoltán napon is. Szóval nem muszáj egyetlen napra koncentrálnotok... ;-)

Petrus Augustinus írta...

@vadkoerte: Úgy-úgy. Ha nem tiszteljük nőnket minden nap nőként, akkor ez az egy nap igazán édeskevés, de szerintem kell. Ne csak ezen a napon, de ezen a napon igazán! :)