2012. ápr. 10.

Leszállópálya

11 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Mi a mértékegysége a köztársaságielnök-szeretésnek? :D

Winnie írta...

%

pera írta...

Ma már a királyokét is mérik. Pl. Diana halála után le is süllyedt II. Erzsébet népszerűsége. Megpróbáltak tenni érte, elvégre ők is politikusok. Sikerült.

PHJ írta...

Erzsébet nem "politikus" a "népszerűség" pedig az egység miatt kell, ő képviseli a nemzetet és furcsa lenne, ha ez nem egyezne a nemzet véleményével. Lehet mérni egy népszerűséget, de nem sok értelme van, ha királyságban gondolkodunk, hiszen ez önmagában egy intézmény, amely fennáll és marad. Lemondani nem kell azért mert vmely király "népszerűtlen", változtatni kell a politikán. Ha az idoneitas sérül, akkor _lehet_ indokolt a lemondás.

pera írta...

És ki mondja meg, mikor sérül az alkalmasság?
V. Ferdinándról miért éppen 48 decemberében derült ki, hogy sérült az idoneitas-a? És fordítva: a 18 éves suhancban miért pont ekkor jelentkezett a kitörni vágyó idoneitas?
A királyok gyakran egyszerű bábok a kamarilla kezében.
A XIX. századi királyok még egyértelműen politikus uralkodók, de én II. Erzsébetről sem mondanám csak úgy szimplán, hogy nem politikus...

PHJ írta...

A krízis, az ország és a lakosok állapota mondja meg, h mikor van idoneitásra szükség. Nem ördögtől való dolog ez: Salamon és Szent László esete ezt megmutatta már korábban is. A magyar király egy intézmény, a államigazgatás része, nem egy báb, ő kormányoz. A lehetőségek szabják meg, h ezzel mennyire és hogyan él, de ezekben a a magyar király szuverénként léphetett mindig fel. Ő az egyetlen szuverén a magyar államban, ő nem alattvaló.

pera írta...

Aha, értem, tehát krízisben a kudarcot vallott királyt seggbe lehet rúgni, és egy másikat föltolni a helyébe. Csak így ez mégiscsak az, amiről beszéltem, a kamarilla uralma, vagy másképpen nevezhetjük oligarchiának.

A monarchista confessio-ját, apológiáját érteni vélem, csak valahogy az egész nincs jól argumentálva. Ahogy Per Spegulo-nak szoktam mondani, reflektálatlanságot látok.

PHJ írta...

Ez az ország érdeke, h potentát uralkodó legyen, amely mikor bizonyosodna be, ha nem krízisben? Semmilyen bürokratikus "kamarilla", ez egy legitim képviselet, egy intézmény. Lemondásra nem sok példa volt azért a magyar történelemben és 1848-hoz képest kevés más nagy volumenű krízist tudok elképzelni.

Per Spegulo írta...

Ejnye, Pera uram! Ejnye! Bagoly mondja verébnek: reflektálhatatlanság? Ejnye!
Talán egy kissé, ha elvonatkoztatna néha a megfellebbezhetetlennek beállított republikánus-(országrontó) nézetektől, s nem csupán a 100 éve liberál-szoci, sztálinizmussal vegyített, belénvert dogmákat tüntetné fel megtámadhatatlan igazságokként (mint azt teszi mai napig teszi az önnön csalhatatlanságától eltévedt "bal"), talán konzultálni is lehetne. De ez nem "két malom"... hiszen az ön által citált ideológiák sosem vittek semmit a malomba, hanem csak "tudományos" (lsd: tudományos szocializmus) célszerűséggel kirabolták a malmot, a molnárékat megölték és a molnárné asszonyt még előtte meg is erőszakolták, majd a gyerekeket elvitték az Ifjú Gárda nevelőotthonba, s végül beültek a készbe - hogy mára kipivatizálják a malmot és pofátlanul felírják a homlokzatára a meggyilkolt molnár nevét.

Tud valamit felmutatni az ön által preferált "bal"? Mármint a tömeggyilkosságokon kívül és Európa tönkretételén kívül? Még a közösnek szánt fizetőeszközt is elsíbolta - mert ez "a bal" nemzetköziségének jól ismert szokása. "Bal" - tehát lop. "Bal" - tehát hazudik. "Bal" - tehát "a népre" hivatkozik (amit sosem nézett semmibe). valójában pedig oligarchiát valósít meg, pár család uralmát: mint az egykori Péter Gábor Company.

Persze, ha Jászi "reálpolitikus" lehet és Károlyi meg "államférfi" - én már csak megiszom a kávémat, leülök egy fa alá és reszelgetem a körmöm. Ezek után Péter Gábor már egy "meghatározó" közgazdasági zseni - biztosan. A fiaik meg természetesen "demokraták".

De - ugye - én így nem beszélhetek (mert megtiltották egy PC-nek nevezett betegségre hivatkozva - ám ön Ferenc Józsefet, a magyar történelem egyik legkompromisszumképesebb uralkodóját, aki idején a társadalom, a gazdaság kétségtelen fejlődése indul el és a közélet soha nem látott mértékben megpezsdül, ön a PC jegyében "lesuhancozhatja". De én legyek megértő...
Na, ez a valóban "reflektálhatatlan". Tipikus a kettős (sőt hármas) mérce, ami egyébként szintén jellemzője "a balnak"...

pera írta...

Spegulo uram, ivott tán?

Per Spegulo írta...

Axióma

Isten nem hívő.
A nép nem demokrata.
A víz nem szomjas.