2008. szept. 21.

Köztársaság - ki van mellette?

Nem igazán szoktunk itt az oldalon aktuálpolitikai dolgokra reagálni, mert meggyöződésem, hogy fogalmak tisztázása után lehet csak ezt megtenni érdemben. Meg a mocsárban nem is akarok annyira elveszni, ne adj Isten valamilyen párt mellett letenni a voksot meg pláne nem. Dehogy., dehogy. De azért az feltünt most szeptember 20-án, hogy kik vannak a II. Magyar Köztársaság mellett ma 2008-ban, a Magyar Demokratikus Charta akciója kapcsán. Olvassgassunk, nézegessünk, kommenteljünk ezzel kapcsolatban és gondolkodjunk el azon, hogy mennyire ideális a helyzet hogyha csak ők vannak mellette. Mert akkor egészen tiszta, hogy itt miért nem kérdeztek meg erről az államformáról megint senkit sem 1989-ben. A dolgunk nagyon könnyűnek tűnik így. Politikai elitek mennek és jönnek. Ahogyan egy politikai elit elmegy elvihetné a respublika-tákolmányát is, oda ahonnan hozta. Merthogy semmi közünk nincsen hozzá.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

A köztársaságot csak egy politikai elit alakította ki magának 1989-ben. Ez nagyon világos. De nem mennek el egykönnyen, sőt biztos, hogy nem. Kell egy kis reccs...

Névtelen írta...

De szép is lenne, ha csak ők lennének mellette! Sajnos egyelőre a teljes "elit" a köztársaság mellett van - még ha nem is csatlakoztak ehhez a kartás bohócparádéhoz - jobbközéppel, nemzeti radikálisokkal, állam és egyház szétválasztását soha meg nem kérdőjelező klérussal, tovább nem is folytatom.
Ami talán optimizmusra ad okot, hogy a kartásokon kívül a többi csoport a köztársasági gyökerek hiányában fogékony lehet a monarchizmus eszméjére. Az aratnivaló sok, a sorrend a következő: katolikus papság és hívek, "nemzeti radikálisok", eretnek keresztények, "konzervatívok", Viktor-rajongó langyosvíz.
Az MTA frissen publikált kutatásának http://www.nol.hu/cikk/506851/ eredménye akár reményteli is lehetne ("A megkérdezettek 75 százaléka szerint a "pártvitákat kizáró, erőskezű kormányzásra lenne szükség""), de a következő mondatból kiderül, hogy van még bőven tennivaló ("a válaszadók 52 százaléka úgy véli, hogy "a mai helyzetben egyetlen erős, a társadalmat egészében megjelenítő pártra lenne szükség").

Névtelen írta...

Milyen köztársaság? Csak a gyomrom émelyeg. Felutaztatott emberekkel, 3-5000 ember? Piros sapkás nyugdíjasok bohóckodnak...Ennyit tud a köztársaság? Ennyit!

Parsifal írta...

A posztmodern 68-as alapon álló politikai gondolkodók, pártok, mozgalmak (összefoglalva a III. Köztársaság "mítoszának" formálói) sokszor beszéltek az elmúlt két évben "weimarizálódásról".

Erről a kérdésről hamarosan a blogon megjelenik egy írásom.

Névtelen írta...

"sokszor beszéltek az elmúlt két évben "weimarizálódásról"."


Parsifal, ugye két évtizedet akartál írni? A Demokratikus Charta 1991-es zászló(esernyő?)bontása óta gyakorlatilag folyamatosan puffogtatják ezt a "weimarizálódás" marhaságot.