2008. szept. 4.

Monarchista vagyok, mit csináljak a hétvégén?

Nos, a vasárnapi szentmise előtt, szombaton még lehetőség van egy félig szórakozás, félig megerősítés élményre Budapesten. Két német, és egy olasz zenekar ad koncertet 2008.09.06-án a GYÁRnak nevezett underground klubban (ami egy gyártelepben helyezkedik el, Budapest külterületén) a Sorokosári út 160-ban (jó hátra kell menni a telepen, mondjuk a zajt követve) este 21:00-tól. Az egyik a VON THRONSTAHL zenekar, aki a Josef Maria Klumb vezetésével lép fel, így a heroikus, német-római birodalmi, lovagi, keményvonalasan katolikus attitüd, némi rocksztársággal és a 20-as, 30-as évek dandy férfiasságával elegyítve garantált. A zenekar nemrég egy remek albumot jelentetett meg Sacrificare címmel, amely stílusban a harcos industrialtól eltávolodott és a balladikus neofolkot választotta, mentalitásban azonban nem hátrált meg, sőt. A VT társzenekara a THE DAYS OF THE TRUMPET CALL is fellép ezen az estén, mely balladisztikus neo-classical zenét játszik, meglehetősen meditatív stílusban, a VT-hez hasonló mentalitással megáldva. Az est olasz vendége a Damiano Mercuri vezette ROSE ROVINE E AMANTI zenekar lesz, amely kemény, "straight catholic" kiállásával, balladisztikus, "tipikusan olasz-mediterrán" hangulatú, hol filozófikus, hol harcias dalaival meglehetősen komplex élményt tud nyújtani. Damiano remek előadó (aznap valahol barokk és reneszánsz dalokat is ad elő Budapesten, megvillantva kivételes gitárjátékát) és Josefhez méltóan az 1920-as, 1930-as évek férfidivatjának és olasz történelmének nagy tisztelője, ezért reményeink szerint tartalom és forma együttjár ebben az esetben is. (Aki zeneileg akarja megismerni őket a linkekre kattintva megteheti, de igazi élményt remélhetőleg a koncert adhat csak.) Mi is igyekszünk ott lenni, nem hiszem, hogy egyhamar jönnek megint. Az oldalakat meg lehet nézni itt, www.vonthronstahl.de; www.roserovineeamanti.com

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdvözlet Lengyelországból. Tart még a munkád!

adamberces írta...

Jó kis koncert volt. A Rose Rovine E Amanti és a Trumpet Call olyasmi volt, mint amilyenre számítottam. A Von Thronstahl show-ja eleinte kicsit meglepő volt, de iszonyú jó hangulat volt, meg játszották a kedvenc nótámat is (Kristall), úgyhogy csak jót mondhatok róla...

gloire írta...

Nem volt rossz.

PHJ írta...

Én még most a hatása alatt vagyok a koncertnek valamennyire. Szerencsére tudtunk hosszabban is beszélgetni (Péterrel) Damianoval és Joseffel is. Kérdeztek a magyaro-i helyzetről, nagyon érdekelte őket, h a magyar nemzeti radikálisok között vannak-e monarchisták. Le is lombozodtak, amikor mondtam, h nem, nem nagyon. A koncertek előtt közösen mondtuk el egy Pater noster-t (latinul, amely közös nyelv volt így újra)az öltözőben, előtte koccintva a közös dolgokra.

A RREA nekem nagyon tetszett. Damiano remek zenész, dalai nagyszerűek, a kisérő zenészek profik.(Könyékig meghatott, h a Soldato Cristiano dalt nekem ajánlotta.) A TDOTC német arisztokratikus neo-classical zenéje, jobb volt énekessel, nekem ez is bejött. A filozófikus és a harcos keveredése mindig is szimpatikus volt Raymondban. A végén a VT koncertre egy mindent elsöprő menetelésnek tünt. A koncert 2/3 eksztatikus tombolás volt, nagyszerű és nagyon fontos dalokkal. Ritka, h valaki ennyi brutális lelkesedést, akciót vigyen egy ilyen típusú zenébe. A háttérben a 30-as évekből a római film vetítve, nagyon dobott a hangulaton. Most komolyan Imperium Internum, Mitternachtsberg, The Age Of Decay And Democrazy - ilyet Mo-on ki tett még meg? Fekete uniformisban álló, kőkemény tombolás volt az európai birodalom mellett azt gondolom, ezt egyértelművé tette a EU ellenes kirohanásával, és birodalom melletti elkötelezettségével is. A Dressed in Black Uniforms itt zakatol most is bennem, pedig a Joy Division feldolgozásokat soha nem szerettem. És e mellett Josef ráadásul a Nem Nem - Soha!-val "énekeltet" meg embereket német létére... (gyakoroltuk vele az öltözben, nem hiába ;)Sajnos azonban a koncert utolsó 1/3-a kudarc volt, mert Mr. Ballantines átvette a hatalmat és Josef beborult. Ez mínusz pont, de nem akkora, hogy az első katartikus perceket feledtesse. Összességében nagyon jó este volt, csak sajnálni tudom, h sokat kell még várni majd ilyenre. Nagyon jól esett, h többen is ott voltatok innen (ugyanakkor nagyon helyes). Szomorú amiatt voltam, amikor Gábor elmesélte, h egyes nemzeti rock zenekarok mennyit kérnek és kapnak egy fellépésért, itt pedig a 80 (!) néző nem tudott annyit összekalapálni, h elég legyen a külföldi zenekaroknak, akik így is mindenképpen el akartak jönni a "home of Saint Stephan and Holy Crown"-ba, ahogyan mondták. WE walked in line...

Sanyi írta...

A koncertek nagyon rendben voltak! Köszönöm, hogy szóltál itt is róluk, én nem ismertem őket, de ez nagyon kellett már. Csak azt sajnálom, hogy CD-t nem tudtam venni,a Rose REA-t elvitte valaki, a Von T meg nem hozott magával. Hail Europa! She always wins!

Névtelen írta...

Köszi a háttérinfokat! Megnyugtató, hogy ezeknél a zenekaroknál más szellemiséget lehet tudni.

PHJ írta...

És még a koncertről, remek fotókkal illusztrálva; http://szentkoronaradio.com/blog/hubatka/2008_09_08_monarchistanak-valo-konczerten-jartam

bercesa írta...

Köszi a linket, látom Szent Koronás barátainknak is nagyon tetszett...

Nagyon jó olvasni, amiket írtál, meg tényleg nagyon rendesek voltak a zenekarok... Meg nagyon jó volt veletek is találkozni, meg hogy végre sikerült matricákat szereznem, hazafele el is árasztottam velük a 18. kerületet :)

PHJ írta...

Akkor már megérte a dolog! ;)

Csabrendeki írta...

A konzervativizmus számomra összeegyeztethetetlen bármiféle poszt-rock (a rock után, arra reakcióban született) könnyűzenével.
Valamikor írtam is erről. Neten elérhető. Lászlóéknak küldtem el, akkor még csak ők voltak, de nem nagyon tetszett nekik: nem szívesen váltak volna meg dédelgetett Death in June-juktól.
De még ezen túl is: a legnagyobb baj mindenféle könnyűzenével, hogy végtelen mód zeneiletlen és kultúrálatlan.
Harcos attitűdöt akkor mutatna egy új tánczene, ha vállalná a kapcsolatot az európai zene vívmányaival. Az, ami a könnyűzenében történik (akármilyen "underground" legyen is) éppen azért - mondjuk ki - szar (és ráadásul szellemtelen és szellemtelenítő), mert gyökértelen.
Külsődlegességeket magukra aggatnak, de a mély konfrontálódást, a zenében való elmélyülést nem vállalják: ja, ahhoz némi műveltség és munka is kéne. Meg kéne tanulni kottát olvasni például.

Károlyi Tamás