2008. szept. 4.

Monarchista vagyok, mit csináljak a hétvégén?

Nos, a vasárnapi szentmise előtt, szombaton még lehetőség van egy félig szórakozás, félig megerősítés élményre Budapesten. Két német, és egy olasz zenekar ad koncertet 2008.09.06-án a GYÁRnak nevezett underground klubban (ami egy gyártelepben helyezkedik el, Budapest külterületén) a Sorokosári út 160-ban (jó hátra kell menni a telepen, mondjuk a zajt követve) este 21:00-tól. Az egyik a VON THRONSTAHL zenekar, aki a Josef Maria Klumb vezetésével lép fel, így a heroikus, német-római birodalmi, lovagi, keményvonalasan katolikus attitüd, némi rocksztársággal és a 20-as, 30-as évek dandy férfiasságával elegyítve garantált. A zenekar nemrég egy remek albumot jelentetett meg Sacrificare címmel, amely stílusban a harcos industrialtól eltávolodott és a balladikus neofolkot választotta, mentalitásban azonban nem hátrált meg, sőt. A VT társzenekara a THE DAYS OF THE TRUMPET CALL is fellép ezen az estén, mely balladisztikus neo-classical zenét játszik, meglehetősen meditatív stílusban, a VT-hez hasonló mentalitással megáldva. Az est olasz vendége a Damiano Mercuri vezette ROSE ROVINE E AMANTI zenekar lesz, amely kemény, "straight catholic" kiállásával, balladisztikus, "tipikusan olasz-mediterrán" hangulatú, hol filozófikus, hol harcias dalaival meglehetősen komplex élményt tud nyújtani. Damiano remek előadó (aznap valahol barokk és reneszánsz dalokat is ad elő Budapesten, megvillantva kivételes gitárjátékát) és Josefhez méltóan az 1920-as, 1930-as évek férfidivatjának és olasz történelmének nagy tisztelője, ezért reményeink szerint tartalom és forma együttjár ebben az esetben is. (Aki zeneileg akarja megismerni őket a linkekre kattintva megteheti, de igazi élményt remélhetőleg a koncert adhat csak.) Mi is igyekszünk ott lenni, nem hiszem, hogy egyhamar jönnek megint. Az oldalakat meg lehet nézni itt, www.vonthronstahl.de; www.roserovineeamanti.com

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdvözlet Lengyelországból. Tart még a munkád!

Névtelen írta...

Jó kis koncert volt. A Rose Rovine E Amanti és a Trumpet Call olyasmi volt, mint amilyenre számítottam. A Von Thronstahl show-ja eleinte kicsit meglepő volt, de iszonyú jó hangulat volt, meg játszották a kedvenc nótámat is (Kristall), úgyhogy csak jót mondhatok róla...

gloire írta...

Nem volt rossz.

Névtelen írta...

A koncertek nagyon rendben voltak! Köszönöm, hogy szóltál itt is róluk, én nem ismertem őket, de ez nagyon kellett már. Csak azt sajnálom, hogy CD-t nem tudtam venni,a Rose REA-t elvitte valaki, a Von T meg nem hozott magával. Hail Europa! She always wins!

Névtelen írta...

Köszi a háttérinfokat! Megnyugtató, hogy ezeknél a zenekaroknál más szellemiséget lehet tudni.

Névtelen írta...

Köszi a linket, látom Szent Koronás barátainknak is nagyon tetszett...

Nagyon jó olvasni, amiket írtál, meg tényleg nagyon rendesek voltak a zenekarok... Meg nagyon jó volt veletek is találkozni, meg hogy végre sikerült matricákat szereznem, hazafele el is árasztottam velük a 18. kerületet :)

Névtelen írta...

A konzervativizmus számomra összeegyeztethetetlen bármiféle poszt-rock (a rock után, arra reakcióban született) könnyűzenével.
Valamikor írtam is erről. Neten elérhető. Lászlóéknak küldtem el, akkor még csak ők voltak, de nem nagyon tetszett nekik: nem szívesen váltak volna meg dédelgetett Death in June-juktól.
De még ezen túl is: a legnagyobb baj mindenféle könnyűzenével, hogy végtelen mód zeneiletlen és kultúrálatlan.
Harcos attitűdöt akkor mutatna egy új tánczene, ha vállalná a kapcsolatot az európai zene vívmányaival. Az, ami a könnyűzenében történik (akármilyen "underground" legyen is) éppen azért - mondjuk ki - szar (és ráadásul szellemtelen és szellemtelenítő), mert gyökértelen.
Külsődlegességeket magukra aggatnak, de a mély konfrontálódást, a zenében való elmélyülést nem vállalják: ja, ahhoz némi műveltség és munka is kéne. Meg kéne tanulni kottát olvasni például.

Károlyi Tamás