2008. dec. 27.

Tisztán, tényszerűen, mást a Wikipédián - magyar monarchista szerkesztők kerestetnek!

Ami korábban a Larousse Enciklopédia volt világszerte, vagy éppen Magyarországon a Révai Nagylexikon, az, ma mindenkinek, szerte a világon a Wikipédia – információforrás, amelyből sokan tudást remélnek csiholni. Tegyük most egy kicsit félre – a nélkül, hogy vitatnánk igazságát – Weöres Sándor – Hamvas Béla közös mondását, mely szerint a teljes tudás adat nélküli és induljunk ki Molnár Tamás professzor úr intéséből, mely szerint a konzervatívok, jelesül mi monarchisták is, ott adjuk az ellenfélnek mindig a legnagyobb sanszot, hogy nem használjuk a kor eszközeit céljaink elérésére.

Most egy ilyen eszközről van szó; a Wikipédiáról.

Aki egy kicsit is szétnézett a Wikipédián az láthatta, hogy szívünknek kedves személyekről, eseményekről, mennyire egyoldalúak az ismertetők. Egyoldalúak? Hamisak és torzak. Vajon helyes-e például I. Ferenc Józsefről egy Illyés Gyula idézettel nyitni, amely fájlalja, hogy Petőfi Sándor helyett apostoli királyunk uralta a magyar történelmet a XIX. század végén? Vagy remek érzés Metternichről „magyargyűlölőként” olvasni? Esetleg folyamatosan a „királypuccsokat” szemlézni oldalakon keresztül? Tildy Zoltánt, vagy Nagy Ferencet nagy formátumú politikusnak beállítva szkrollozni a képernyőt? Mindenkit értek ilyen vagy olyan kellemetlen vagy éppen kellemes meglepetések a Wikin, elterjedtségét és ezzel párhuzamosan fontosságát azonban eszünkbe ne jusson vitatni! A Wikipédia elterjedtebb mint sokan sejtik, tapasztalják vagy éppen gondolják. Tudásformáló hatása a mai társadalomban, a médiában, hovatovább az oktatásban tagadhatatlan és nemcsak az online közegben. A intertextualitás torzulásait mindenki tudja. A quasi-ellenőrizettség tényével mindenki tisztában van. Mégis, mindenki használja, nézi, idézi, olvassa, keresi. Jelenleg egyszerűen ez a helyzet. Lehet szűrt verziót csinálni, de minek? Azt kell megváltoztatni, ami van.

Egy „Magyar Monarchista Wikipédia Kör” szervezünk ezért, amely tagjai rendszeresen figyelnék és újraírnák, néhány fontosabb személy, esemény szócikkét a Wikipédián, feltüntetve azokat a tényszerűen bizonyítható adatokat is, amelyekkel általában a többség nincsen tisztában, azonban sok szempontból az igazabb megítélésük mellett szólhat. Mindenkire szükség van, aki egy kicsit is elkötelezett, aki egy kicsit is ért hozzá, akinek egy kicsit is bántja a szemét a torzítások vagy éppen hiányok hosszú sora a világhálón. Vannak már most önként jelentkezők, de hisszük, hogy még többen vannak azok, akik csak gondoltak erre még. Ne kommentek, magánposztok, meg chatelések, privát e-mailek hosszú sorában osszuk egymást, vagy éppen másokat, akiket meg akarunk győzni az igazunkról! Ott kell kifejteni a hatást, ahol a legnagyobb a baj és a tömegekhez ugyanannyi fáradtsággal eljuthatunk. Irány a Wikipédia! Nagy burgying, szükség van jó kertészekre. Akit érdekel a dolog jelentkezzen most a szokásos címünkön (lásd oldalt), rövid bemutatkozással, ahol jelzi ki ő és mihez is ért. Ezután továbbítjuk a többi önkénteshez, hogy közösen végezzék a munkát, az elért eredményekről meg a jövőben igyekszünk tájékoztatni minden olvasót.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Wikipédián kimondottan rákosista, keményvonalas cikkeket nem nagyon lehet találni. Szerintem a ténybeli tévedés is ritka. Inkább a hangsúlyokkal van gond. Itt van pl. a Ferenc József cikk bevezetője:

"Irányítása alatt az 1850-es–60-as években az Osztrák Császárság súlyos katonai és politikai veszteségeket szenvedett, a szárd háború és porosz–osztrák háború nyomán elveszítette vezető szerepét a német államok között, és le kellett mondania itáliai tartományairól is. Ezek a vereségek kényszerítették ki a Magyarországgal való kiegyezést, a központosított birodalmi kormányzat dualista rendszerré való átalakítását."

Veszteségek, vereségek, kudarc -- egy szó sincs a "boldog békeidőkről", a fél évszázados stabilitásról, a gazdasági fellendülésről, Bécs a világ tudományos, művészeti életének egyik fővárosa, Budapest Chicago után a második leggyorsabban fejlődő világváros, stb. stb. Mindez korántsem egyszerű történelmi helyzetben:

- nincs gyarmatbirodalom,
- nincs kijárat az atlanti kereskedelemhez,
- német és olasz egység, a Monarchia már nem az egyetlen jelentős államalakulat a kontinens belsejében,
- agrártársadalom alsó rétege lesűllyed (Illyés: Puszták népe), másfél millió emberünk kitántorog Amerikába
- agrártársadalom felső rétege lesűllyed, a földbirtokos osztály megroppan, anyagi létalapja, életformája, értékrendje felszámolódik (Mikszáthot, stb. is helyre kellene tenni, nem a kártya és a rongyrázás okozta a feudális uralkodó osztályok vesztét),
- a modernizácó fő nyertese egy idegen eredetű etnikai-vallási kisebbség, a zsidók
- nemzetiségi széthúzás
- baloldali propaganda (Adytól a szimpla kommunista agitátorokig), stb.

Nem mintha az anyagi fejlődés nekünk annyira számítana, de Ferenc József materialista mérce szerint is egy rendkívül sikeres uralkodó volt, de ez egyáltalán nem derül ki a szócikkből.

Másik jellemző dolog: minden tényt kizárólag negatív színben, felnagyítva tárgyalni. Ferenc József anyja Zsófia "intrikál", "kamarilla-politikát" folytat, stb. Tudjuk, hogy ilyen pl. egy demokráciában _soha_ nem fordulhat elő, nincsenek belső körök, kizárt, hogy Dobrev Klára vagy Apró Piroska befolyásolni próbálná a Ferit, stb...

Vagy: Ferenc József korlátolt volt, "sosem értette meg a 19. század végének nemzeti mozgalmait". Az fel sem merül, hogy _nagyon is jól értette_ ezeket a mozgalmakat, nem azért ellenezte őket, mert valamit nem értett.

Névtelen írta...

Sokszor ott a probléma, hogy ősrégi könyvekből másolnak be cikkeket, vagy azok alapján írnak.

Egyszeri felbuzdulásomban némi javításokat már eszközöltem pl. a Kollonich Lipót érsekről szóló cikken.

Károlyi Tamás

Ultrajobber írta...

Ehhez mit szólsz PHJ?

http://tiszakata.blog.nlcafe.hu/

Névtelen írta...

Sajó Sándor: Új Ábel

Anyám! Kegyelmed özvegyasszony,
És szűken van a kenyerünk;
Azért én, lássa, nem panaszlom,
Hogy Káin együtt él velünk;
Kegyelmed gyermekül fogadta,
Bár nem Kegyelmed szülte őt -
Legyen testvér az Istenadta,
Ha ős törzsünkkel összenőtt;
De kikesergem a világba:
Jószívem hozzá mindhiába,
És velünk él bár egy kenyéren,
Nekem e Káin nem testvérem!

Anyám! E Káin csúf szokásból
Minden dolgomba belegázol;
Játékban, utcán, kint a páston,
E Káin sose fogja pártom;
A taligánkat sose húzza,
Mikor meg tolná, visszahúzza,
Zsebemből kicseni a gombot,
Tarisznyámból a kenyeret,
Amit én gyűjtve összehordok,
Ő széjjelszórja s kinevet;
Más kedvét ellenemre szítja,
Utcák kutyáit rám uszítja
S örül, ha folyni látja vérem, -
Nekem e Káin nem testvérem!

Anyám! Én Káint bepanaszlom...
Kegyelmed gyönge, beteg asszony,
S míg betegen nyög itt az ágyban,
Ő mért fütyül kint oly vidáman?
Ha házunk őneki is háza,
Idegenek közt mért gyalázza?
Ha idegen a lelke tőlünk,
Anyám, - Káinnal mért vesződjünk?...

Nem vagyunk senki kapcarongya,
Én nem leszek Káin bolondja, -
Anyám! Nekem már forr a vérem:
Nekem e Káin rossz testvérem, -
Anyám, így élni nem öröm...
Én Káint többé nem panaszlom,
De ezt így nem bírom sokáig,
S ha Káin jobbá most se válik,
Akkor az Isten irgalmazzon, -
Bevégzem vele nagy pöröm:
Anyám, - én Káint megölöm!

Névtelen írta...

Tisza Kata. Úgy rémlik, ő a magát jelenleg Magyarország miniszterelnökének tekintő elemkórtani esettel ült le társalogni valami vendéglőben még régebben, amiről aztán cikkeztek is a bulvárlapok. A kereskedelmi csatornák színvonaltalan és népbutító műsoraiban is többször szerepelt, mint műsorvezető. És írt néhány könyvet is. Szerintem Ultrajobber családja múltjára utalt, ugyanis gróf Tisza István rokona a hölgy. Aligha méltóan őrzi a nagy államférfi örökségét.

Ultrajobber írta...

Igen, Verena jól mondja, arra akartam célozni, hogy a nagy elődhöz képest milyen liberálisnak tűnik nekem az utód.

Messze esett az alma a fájától.

Valami olyant is láttam, hogy majmuló Popper Péterrel is barátságot ápol.

Kár érte.

Azért átböngészem a blogját.

Névtelen írta...

No és Esterházy főíró urunk?

Ő tán nem "elfajzott csemete"?

Sajnos van ilyen.

De az ellenkezőjére is van példa. Szerencsére.

Addig örüljünk, amíg a szellemiség él.

Névtelen írta...

Miért lenne elfajzott csemete?

Névtelen írta...

Próbálom ellensúlyozni Tisza Katát, cikk a stop.hu-ról (!):
"Elvégre Eilika egyszerre anyuka és Jézuska, így valakinek a konyhában is lennie kell. A hús pártján állok, de figyelembe veszem, hogy a gyerekek mit szeretnének enni. Hagyományos módon ünnepeltünk, a szenteste középpontja a szentmise. Próbáljuk a gyerekeket is ebbe az irányba terelni. Tudniuk kell, hogy a karácsony a kereszténység legfontosabb ünnepe, amelyen főként Jézus születésére emlékezünk! Szép az ajándékozás, mi is meglepjük egymást, de az est fénypontja a szentmise!"
Habsburg György válasza arra a kérdésre, hogyan ünneplik a szentestét.

Névtelen írta...

Gyerekek! Az olasz wiki marhajó! Most olvasgatom és nem bírok vele betelni!
Tudom, szakbarbárság, de most nagyon örülök (Parsifal tudja, mire gondolok). Gondoltam, megosztom veletek az élményemet.

Egyébként ez a wikis projekt valami alternatív wiki lenne a wiki alapstruktúráján (pl. a Reakció blog wikije), vagy az eredeti átírása? Szvsz. utóbbi necces lenne.

Üdv:

Czelder Orbán

Névtelen írta...

Ja, és BUÉK! :-)

Czelder