2009. dec. 30.

Szent Istvánnak a söre?

Talán pont egy éve értekeztem arról, hogy mi a legrégebbi ismert magyar sör. Azóta tudom, hogy a magyar már Szent István korában is ismerte a sört, meglehet a mézsört (újabb varég hatás Szent Imre herceg katonái után?) és azt nagyon lelkesen fogyasztotta is. Kicsit egyoldalú és nem is igaz az a vélekedés, hogy a magyar "borissza nemzet".

Év vége van, sokan többet isznak mint kellene, vagy éppen szokás. A kötelező "legyenjókedvünknek" ugyan annyira nem vagyok híve, de az alap, hogy az ember nézze meg, hogy mikor és mit iszik. Szilveszterkor sem mindegy, hogy mi kerül egy asztalra és mitől lesz valaki másnapos.

Itt van például ez a sör, amelyet nemes egyszerűséggel Szent István sörnek neveznek. Az ember szeme felcsillan, hogy akkor na! A szándék nemes, hiszen egy régi jó idénysör feltámasztása is lehetne a cél. A küllem egy átlagos kommersz sert sejtett, kis ellentmondással ("Tradíció - Hagyomány" szerepel a borítón, vagy akkor most ez lefordították az átlag magyar sörfogyasztónak?) és olcsó árral (130-140 Ft). Van rajta egy Anjou liliom (?!), valamilyen magyaros képek, meg egy nagyon rossz rajz Szent Istvánról, és e mellett mindenki megtudhatja, hogy mikor uralkodott szent életű első királyunk (van súlyosbított verzió is). Összességében nem nagy eresztés, ugye. Az íze? Hm. Olyan fesztiválsör leginkább, semmi komoly. Olcsó, igyál belőle sokat és sűrűn kell a wc-re járnod. Szilveszteri buliba, kispénzűeknek főleg, ideális. Igyon Szent Istvánt a magyar proli, ha nincsen kéznél Kőbányai!

Pálffy István okkal jegyezte meg, hogy valahol törvényileg kellene szabályozni, hogy mi minden veheti fel a magyar történelem köztiszteletben lévő alakjainak a nevét mint termék. Mondjuk Pálffyval nem értek egyet, hogy a Szent István Korona ezt nem érdemelné meg, sőt. De az elv jogos. A Szent István sörön azonban erősen elgondolkodnék, hogy méltó-e a név. Mondjuk Hunyadi Mátyás sem járt jobban. Jobb mint a legrosszabb magyar sör címre esélyes Magyarok Söre, amelyről letiltanám a nemzeti címerünket egyszerűen, már csak azért is mert Bösztörpuszta óta tudjuk, hogy "politikailag is elkötelezett", vagy mi. De azért Szent Istvánról elnevezett ser jobb minőséget érdemel. Mondjuk olyat, amire lehet alapozni. Esetleg egy új évet is.

13 megjegyzés:

Nobilis írta...

Azért az új évet ne :))


Ami az elnevezéseket illeti:
http://www.latinovits.net/nevrablas.pdf

http://www.latinovits.net/MTA_val.pdf

Piedone írta...

A Horthy-korban volt olyan, hogy címerhasználati engedély. Enélkül egyetlen csomagoláson sem jelenhetett meg a címer csak úgy... Gondolom a történelmi nevekre is volt valami megoldás.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Én egyszer amerikában egy szlovák sráccal megállapodtam, hogy mi nem csinálunk sört, ők pedig abbahagyják a bor kotyvasztását...

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Hát igen, az biztos, hogy ha én királyi tanácsadó lennék néhány cseh sörfőzőmestert átcsábítanék Magyarországra, -akár nemességet ajánlva nekik!! :)

Alan Breck Stewart írta...

Off:
Boldog Új évet!
A Kossuth Rádió reggeli vendége Gerő András volt aki a Straussok mellett beszélt egy kicsit a "boldog békeidőkről" és a "Habsburg feelingről" is. Jó ómen lesz ez 2010-re.
Itt hallgathatjátok meg:
http://drop.io/karolykiraly

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Már régóta gondolkodtam azon, hogy a köztársasági elnök választásának napján jó lenne egy monarchista sütizést és teázást szervezni a Kossuth-térre, minden transzparens, meg skandálás nélkül esetleg szép korabeli ruhákban. Csak, hogy lássák, még vagyunk mi is!
Csak az a baj, hogy valószínűleg hétköznap délelőttre fog esni.

Letar írta...

A sütizést és teázást pedig egy kedélyes lovasrohammal levezetni...
A helyzet mindenképp komikus.

Mindenesetre a 'Magyarok söre' nevű konstellácó csakugyan rettenetesen rossz és messze nem annyira olcsó, mint amennyire rossz.

Szerintem a Magyarok söre a szlovák titkosszolgálat műve:)
AZt a készítői is észrevehették, hogy valami nem stimmel, mert az ízét nagyon sok szénsav hozzáadásával próbálták elnyomni, amitől viszont még sokkal rosszabb lett. Kb. 3x annyi szénsav van benne, mint az eddigi általam kóstolt legbuborékosabb sörben. Nemcsak hogy rossz, hanem irdatlanul karcos is.
Mintha egy szódásszifonba szórtak volna egy marék komlót (vagy komlóval feljavított zabot), feltöltötték volna vízzel és zutty bele a co2 patron.
Erre mondják, hogy 'úgy ahogy van, vissza kellene tölteni a lóba'.

Lehet, hogy a készítők 'látens módon' azt akarták elérni, hogy a magyarok söre olyan legyen, mint a magyarok sora.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

A lovasroham a Madách téren volt,testközelből láthattam amint babakocsis anyukák menekülnek a lovak elől. Még két napig voltak róla rémálmaim.

Én valami családiasabb programra gondoltam...

Nobilis írta...

vidámpark?:)

TiborR írta...

Bösztörpusztán (2008) ittam csak Magyarok Sörét. A Világ Legfinomabb Pörköltjéhez. Namármost két lehetőség van: a) annyira jó volt a pöri, hogy feledtette a sör hiányosságait; b) nem mertek silány főzetet vinni a fesztiválra.

Letar írta...

Elképzelhető, hogy nem egyenletes a minőség és csak én szaladtam bele valami katyvaszba. De én amikor megkostoltam, csak a 'becsület' miatt ittam meg.
AZért az elgondolkodtató, hogy ilyen árak ellenére sem terjedt el:
http://www.magyarokpiaca.eu/index_elemei/Page1627.htm
A köles sör talán érdekes lehet, amikor én arra jártam, nem láttam, lehet hogy újdonság. (Persze a piac honlapja is megérne néhány kritikus szót). Az érdeklődők ott beszerezhetik, de szerintem vegyenek inkább tanyasi csirkét, azzal jobban járnak.

VISZONT:
Ha Romániába mennek, ki ne hagyják a Csiki ( CIUC néven fut és 'csuk'-nak ejtik) sört. Pils tipusú, én kb. 140 Ft/doboz árban vettem és toronymagasan veri a honi söröket, sőt szerintem kisebb mértékben ugyan, de bizonyos német söröket is( a Holstent és a Becket, ezekkel volt alkalmam összehasonlítani). Egyesek nem tudják, mi a jó: http://beeradvocate.com/beer/profile/8469/13728/?ba=ThreeWiseMen


Ha Németországba, akkor a Weltenburgert keressék, ha lehetőségük van rá. Bármelyiket: pils, braurei, barna, búza vagy 'sötét búza'. De a barna Weltenburgernél finomabb barnasört még nem ittam.
Amúgy itt készítik:
http://emanuelsalbum.files.wordpress.com/2009/02/weltenburg.jpg
Csodálatos hely, főleg, ha hajón megy valaki Kelheimből.
Itt van a sörválasztékuk, önmagában az is pazar:
http://beeradvocate.com/beer/profile/1315

Esetleg kóstolják meg ezt, én oda voltam érte:
http://beeradvocate.com/beer/profile/6144/36337

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Nem tudom hányan ismeritek a Szent István Korona borokat Etyekről, de nekem azok a kedvenc fröccsboraim. Nem csúcsborok, de messze jobbak, mint a névrokon sörök.

Per Spegulo írta...

A Ptk-ban régen benne volt (ma nem tudom még benne hagyták-e) hogy kizárólagos állami tulajdon a föld méhének kincsei.
Ugyanerre a mintára lehetne olyan szabályozás is, hogy a magyar történelmi személyiségek nevei is kizárólagos állami tulajdonba kerülnek, ha élő jogutódjuk nincs.

Mondjuk ilyen lehetne a Szent István sör, de a Szent Korona bor is. Mert mi van, ha az a bor egy pocsék bor. Holnap esetleg megjelenne a Szentháromság bor, vagy a Szent Lélek Pincészet?

Lehet, hogy csak az én orromat csípi, de nekem ilyen a "Magyarok Söre" is. Mert ha "magyarnak" nevezek egy sört, akkor ha az rossz, vagy csak nem ízlik az azt kóstolónak, akkor az egész magyarságot fokozza le. Ezért lett volna jó, ha B.pusztán nem magyarok sörét mértek volna, hanem mondjuk szövetség sört, vukics sörét vagy demokrata sört. De lehetett volna Antall sör is felőlem.

Mert mi van, ha valaki így beszél?
- Magyar? Az pocsék, már ittam olyat Bösztörpusztán.
- De az csak egy sör, és nem minden magyar rossz.
- Áh, az mindegy! Magyar, hát rossz. Kóstoltam.

[Csak megjegyzem, olyan magyar szó, hogy "pöri", ilyen nincs. És nincs "ubi" hangzású magyar szó sem, és pláne nem létezik "kovi-ubi" szó sem. Szerintem, tiszteljük a magyar nyelvet annyira, hogy nem rontjuk le szántszándékkal, csak mert nekünk "funny". De nem sértegetésnek szántam.]

Pár napja a Kossuth Rádióban volt, hogy az a kerület, ahol a Móricz Zsigmond körtér van, ott áll egy Szent Imre szobor. Ezt azért állították, mert a kerületet "Imrevárosnak" szerette volna a 30-as években elnevezni a helyhatóság. De nem ment bele a köztudatba - nem is értem miért?

@vass Dániel: igen, ez egy klasszikus vicc:
Kohn bácsi hot dogot árul Manhattanben egy bank előtt. Odamegy hozzá Grün, aki ezt mondja neki:
- Most nincs pénzem, légyszíves adj nekem egy hot dogot, majd megadom.
Mire Kohn:
- Az nem lehet (és közben felmutat a magas épületre, ami előtt áll). Megállapodásom van a bankkal: ők nem árulnak hot dogot, én nem adok kölcsön. Eddig ők betartották a szerződést...