2010. aug. 31.

A cella bölcsessége - Carl Schmitt meditációja a fogsága kapcsán

Carl Schmitt egy kevésbé ismert oldalát mutatja be azaz írása, amely magyarul most jelent meg nemrég először, Techet Péter fordításában az Attraktor kiadónál Ex captivitate salus kötetben. Anyaportálunk, a Regnum! a fordító és a kiadó személyes engedélyével közöl egy írást, amely jól mutatja Schmitt bölcseleti-meditatív oldalát.

"Kit tudok ellenségemként elismerni? Minden bizonnyal olyasvalakit, aki képes engem megkérdőjelezni. Amennyiben is én őt ellenségként ismerem el, azt ismerem el, hogy ő képes engem megkérdőjelezni, kérdőre vonni. És ki tud engem igazából megkérdőjelezni? Csak én magam lehetek erre képes. Vagy önnön testvérem. Igen, ő az. A Másik a testvérem. A Másik a testvéremnek bizonyul, a testvér pedig az ellenségemnek. Ádámnak és Évának két fia volt, Káin és Ábel. Így kezdődik az emberiség története. Így néz ki minden dolgok atyja. Ez az a dialektikus feszültség, amely mozgásban tartja a világtörténelmet – és a világtörténelemnek még nincs vége."

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

1. Kicsoda az a Carl Schmitt és mitől "monarchisták" ezek a "gondolatok"?

Kérem a blog szerkesztőit, fontolják meg, hogy állást foglalnak a Boros Péter által felvert vitában. Egészen pontosan az dühített fel, hogy egyeseknek az a királysággal szembeni legfontosabb érvük, hogy nem szeretnék Orbán Viktort vagy Schmitt Pál-t királynak!!!! A liberális, szocialista értelmiség tagjai vajon ennyire képzetlenek történelemből jogból és általában társadalomtudományokból?

3. Jó volna az is,ha az oldal és közössége visszatérne a kezdeti időket jellemző "kombattánsabb" hangvételű monarchizmushoz. Most hogy mindenapos újsághír a szent korona és az új alotmány és egyesek királyságot is emlegetnek, nagy szükség volna propaganda anyagra, plakátolásra, állásfoglalásokra, bannerekre, ötletelésre.

Alás szolgájuk:
Sir Fidelius

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Kedves Sir Fidelius! A jövő héten ráérek szórólapozni esetleg plakátozni a Székesfővárosunkban. Van elég választási osb-lap, bár nem kívánom Szent Lászlót és Szűz Máriát Scmuck esetleg egy kétfarkú kutya környékén sem látni, de kitalálhatunk valamit!

Boross Péter mellett pedig csak úgy lehet kiállni, ha ismerjük az elképzeléseit. A HV cikke sajnos eléggé szűkszavú volt a témában. Mekkora ötlet lenne viszont a Monarchista Blog nevében interjút kérni tőle!! Azzal picit előrébb lennénk.

Alan Breck Stewart írta...

Boross Péter részletesebben is kifejtette elképzeléseit a Gazdasági Rádiónak.
Az interjú linkjét most tettem fel a facebookra.
http://gazdasagiradio.hu/vendeg/50187

Sajnos egyenlőre nem jöttem rá hogy lehetne letölteni a hanganyagot, és kivágni belőle a lényeget.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Éppen hallgatom. Jóóó!

Alan Breck Stewart írta...

Hihetetlen hogy önkényesen kiragadják történelmi alkotmányunkból a Szent Koronát és nem veszik tudomásul, hogy hazánknak törvényes trónörököse (királya) van.
Miért?
Ebben a vitában egyszer sem hangzott el a Habsburg név, mintha szándékosan mindenki más szóba kerülhetne, csak pont az nem akiknek kizárólagos joga van hozzá. Persze csak akkor hogyha tényleg felvállaljuk a történelmi alkotmányt, meg az 1000 éves múltat. Ha így van akkor az mszp-nek adok igazat. Tényleg vicces lenne egy XXI. századi királyság aminek a gyökerei 2010-ig a fidesz kormányig mennek vissza (és nem Szent István jogos örököseihez).
Ha propaganda akkor annak arról kellene szólni, hogy "van trónörökösünk, lesz királyunk!"
Meg ha mégis köztársaság maradunk de szentkoronával az alkotmányban akkor arról, hogy a korona az koronázásra való.

bocsi az agymenésért

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Ilyen petőfi-kossuth kultuszú országban nem lenne okos EGYBŐL a Habsburgokkal indítani ez a közbeszédet, az okok ismertek, valószínűleg a következmények is.

A Szent Korona-tant pedig egységben kell kezelni, nem lehet kiszemezgetni belőle szimpatikus dolgokat, a többit meg a szemétdombra dobni. Lesz majd alkotmányos Szent Korona-tan és apokrif Szent Korona-tan? Vagy belekerül az egész vagy semmi. Hihetetlen kárt okozna ha széttörnénk az Egészt.