2009. jún. 26.

Ótvar komcsi filmek - on sale now!

Bors Máté és Láng Vince megmondja a frankót, immáron negyven éve. Kik ők? A kádárizmus két komcsi szuperhőse, akik az osztályharcos társadalomelmélet, a proletárdiktatúrát hajazták, a jó nők, a szuper kocsik, meg a kőkemény bunyók helyett. Aki mondjuk 1983 előtt született, biztosan találkozott velük a Szünidei matiné ideje alatt, amikor ottjon unatkozott egyedül a kanapén, és valami izgit akart nézni a vasárnapi megmaradt süti mellé. Dögös komcsik lenyomják a nyilasokat, a horthyfasisztákat, pipogya grófokat, a kőkemény kapitalista népnyúzókat és még viccesek és jószívűek is. Kommunista toposzgyár. 1968 és 1971 után, amikor a Bors Máté, vagy amikor az Egy óra múlva itt vagyok filmsorozatok készültek talán benyelte őket a közönség, aki kezdett örülni a hétvégi telkének és arra vágyott, hogy zsírral tömje el a lelkiisemeretfurdalását, ha volt neki, hogy a vörösök tarolnak. Ha meg nem volt, akkor egyszerűen csak jólesett látni, hogy ezek kommenisták mindig is rendes és remek emberek voltak, és az elnyomottak mellett álltak ki, akkor meg minek aggódni? Az USA majd megdöglik egyszer. A tematizáció mindig ugyanaz; büdös Horthy-rendszer, amelyben végignyomnak egy csibészes vagy / és tökös hőst, aki az igazság mellett áll, és persze ez az igazság a vörös csillag és a sarló meg a kalapács jegyében áll. Mindegy, hogy itthon harcol a imperialistafasiszták ellen, vagy külföldön. Erkölcsi győzelmek után, mindig van tényleges győzelem is, ez persze az 1945 Nagy Felszabadulás, sok jófej szovjet katonával, akik magyarul is tudnak.

Brrr.

Komolyan, most ki nem szarja le, hogy volt ilyen is? Mi nem, azért mert még mindig van.

1989 után ilyen filmet az MTV is nagy nehezen vetít le, de az, hogy egy díszdobozban kiadják, az egy kicsit gázos. Ezek a filmek, olyan külföldi zanzák mellett, mint a Négy páncélos és a kutya - egyszerűen csak hazug propaganda filmek. Nem bájosak, részben torzak, mint mondjuk a Tizedes meg a többiek, vagy nem éppen egy korhangulat szocifotói, mint megannyi más 1960 utáni film, hanem egyszerűen rossz, történelmileg nulla hitelességgel bíró propaganda filmek, megrendelésre készültek, hogy legitimizálják ezzel is a kommunista diktatúrát és semmilyen művészi értékkel nem rendelkeznek, mint a Hideg napok, ami történelmileg ugyanolyan torz., de a fényképezés és atmoszféra ott van. Nem szórakoztatóak, minte gy Hurka Gyurka reklám a korai nyolcvanas évekből, egyszerűen csak propagandisták. Ilyen is volt, mondhatnánk, ha nem adnák ki újra, 2008-ban, hogy a leértékelt MTV archíváruból szép bevétel legyen még. Az Egy óra múlva itt vagyok rendezője Wiedermann Károly szépen szolgálta a kádárista filmgyártást, tisztes iparosként, de számításait megtalálta 1989 után is. Herskó János, a Bors Máté rendezője, színvonalasabb filmet is készített (Párbeszéd), itthon nem tudott dolgozni meglehet jó sok kompromisszumot tett a rendszerrel, ezért emigrált Svédországba. A kiadványokat DVD-n megjelentető Europa Records Kft. - aki kiadja a manapság nagyon trendi Thomas, a gőzmozdony sorozatokat is - 2007-es közel 200 milliós bevételéből nem tudjuk mennyit tett ki ez a két kiadvány, de nem hisszük, hogy a magyar történelmet, és a keresztény vallást gyalázó, totál nem vicces, gázosan erőltetett Hungarikum sorozat mellett nagyon nagy szüksége lett volna ezekre a proganda-dudvákra is. Kinek kellenek ezek még? Hány darab jött és egyáltalán minek jöttek ki ezek a rettenetek? Kádárista nosztalgia? Túl egyszerű magyarázat. De fogadjuk el, van ilyen és amíg Máté Péterrel nyomja a kiadó, nincsen is gond.

Magyarországon a rendszerváltás után sok történeti munka megjelent, amely az ún. "Horthy korszakot" újraértékelte, és egyre közelebb vagyunk, hogy azt reálisabban lássuk., ezek fényében durva visszalépés ilyen alkotások kiadása. A nemzetnek a közgondolkodásában semmilyen történelmi immunrendszer nem alakult ki, amely összerándulna a kommunista torítások kapcsán. Ami 1989 után van, az egy folytatása annak, ami 1989 előtt volt. Nincsen igazi határkő. Itt egyszerűen vannak szép emlékek; Sztankay bájos, Harsányi Gábor jópofa, a zseniális Őze Lajos hozza a figurát, és itt van Bujtor meg Koncz is ("Megcsíptuk Oszi!"). Kit érdekel, hogy kommunista propaganda az egész? A rendszerváltás után a TESCO polcai ezt is elbírják, ha van rajta elég margine, vagy ha ingyen adják az akciós vaj mellé. Kádárista komcsi filmsematizmus - on sale. DVD lejátszó helyett mehetne a beszállítói komposztba.

8 megjegyzés:

Per Spegulo írta...

A Kisalföld c. igen remek és igen színvonalas, egyáltalán nem poszt-pártlap az előfizetőinek adta ajándékba. Nekem is bedobták.
Mind a 15 részt kiveséztem, miért kommunista propaganda és miben.


Egyébként igazad van.

[Bilicsi a 8. részben fenomenálisan a báró Waldbott alakját.]

VSZ írta...

Carramba! :D

Mert nagyjából ennyit ér az egész.

Nevetséges, hogy a Bors-ban a Horthy-korszakbéli magyar titkosszolgálatot (VKF-2) ott verik át, ahol tudják. Ehhez képest a hazai kommunista ügynököket szépen leleplezték (pl.: Rákosi, Fürst, Schönherz, Ságvári, stb.), és hamar ártalmatlanná váltak.

Norbert írta...

A mai magyar korszellemnek ezek az opusok eléggé megfelelhetnek, ugyan nem nem láttam még egyte sem, de a bejegyzés alapján némi fogalmat azért tudok alkotni.

Más téma:Tudom, hogy a Regnum! portálon lehet bővebben is olvasni egyik legnagyobb királyunkról, akit az Egyház ma ünnepel, de azért itt is megérdemelne egy külön bejegyzést.

Parsifal írta...

Nyugalom, nyugalom...

Megint bőgtél egyet barátom, mint az oroszlán, helyes.

Most pedig lazíts!

Nálam alap kultfilm.

Miért is?

A rendszer önmagából csinált karikatúrát, hülyét.

Mindenki Oszinak (vitéz ormándi Ormándy Oszkár - Koncz Gábor) és Dezsőnek (vitéz zentai Zenthay Dezső - Bujtor István) drukkolt.

Ezért folytatták a sorozatot, mert már 1919-ben Szögeden lepuffantották volna őket.

Annyira életidegen volt az illegális kommunisták élete, aki nem volt hülye, csak az nem látta ezt be...

De ahogy a bölcs Hamvas-féle mondás tartja:

Három tulajdonság nem lehet egyszerre igaz egy emberre:

+ intelligens,
+ becsületes,
+ kommunista.

Mert, aki itelligens és becsületes, az nem kommunista. Aki intelligens és kommunista, az nem becsületes. Aki pedig becsületes és kommunista, az nem itelligens.

Kár, hogy meghlat Antal Imi. Kellett volna még egy + részt forgatni 1956-ról. Túléli Oszi meg Dezső, és Francia Kiss Mihályként nyomják épp a pártházat, ahol elkeseredetten védekezik az ÁVH-s parancsnok, Bors Máté, míg Dániel elvtárs már a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánynál adja a tanácsokat Kádárnak.

Per Spegulo írta...

Parsifal:

Erre a szempontra miért hogy nem gondoltam?
Jó és igaz.

Ezekért az egyet-nem-értésekért (is) ide járni. [és a ritkán becsöppenő neonácik miatt]

Tényleg mindenki az "Ezt megcsípjük Oszi! Meg Dezső Bátyám!" - párbeszédre emlékszik belőle.

http://tuzok.blog.hu/2008/10/01/bors_egy_kommunista_propagandafilm_1_resz_szervezzunk_anarchiat

Per Spegulo írta...

15 részes volt, csak az első kettő részben (Szervezzünk anarchiát, Szent Dimitrij éjszakája) és a IX. részben (Az attasé) nem szerepel a Koncz-Bujtor testvérpáros.
Eredetileg minisorozatnak készült 3 résszel, de közeledett a Tanácsköztársaság 50. évfordulója, ezért hozzávágtak először 5 részt, majd menet közben, a "nagy sikerre tekintettel" - Központi Népi Ellenőrzési Bizottság, Mtv Pártbizottsága, még az MSZMP KB is foglakozott a filmmel - még újabb 7 részt.

Látszódik is a "kétszer is befejeztem, de mégsem bírom abbahagyni" életérzés.

Ebből gondolom, hogy csak városi legenda lehet ez a telefonálós sztori.
Bár, egyébként mindkettőjükből kinézem.
Meg kellene tőlük kérdezni.

Per Spegulo írta...

Parsifal:

Én úgy ismertem az idézett Hamvas (?) szólást, hogy összesen három tulajdonság van, amiből mindig csak kettő jár együtt:

Ha intelligens és becsületes, nem lehet kommunista.
Ha intelligens és kommunista, nem lehet becsületes.
Ha becsületes és kommunista, nem lehet intelligens.

Egyébként nem tudtam, hogy Hamvas mestertől származna a szólás, én no name aszfalt bölcsességként hallottam.

miles írta...

Én Bujtor szájából hallottam egy beszélgetős műsorban. Nem hivtak, a telefon kevés, drága is, gondolom, gyanús is lett volna. Helyette elküldtek cirka ezer levelet, felesben.. :)

Komolyra. HA azt hiszitek, ez tisztán magyar probléma, tévedtek. A cseh torrentoldalakon is a négy páncéolés, meg hasonló förmedvények, Bors cseh klónjai voltak tavalyi évben a sztárok...