2009. okt. 31.

Az ajka-csingeri Boldog Károly Király Kápolna

2006. július 9-én adták át egy régi bányásztelepülésen, Ajka-Csingeren a IV. Boldog Károly Király Kápolnát, amelynek szellemi atyja és megépíttetője Tomor Sándor ajka-bódéi és –tósokberéndi plébános, érseki tanácsos volt. Az atya idén februárban elhunyt, de az életművének ez a darabja hátramaradt nekünk. Kápolnának van egy Károly király-ereklyéje is, jelenleg egy díszes tartóra gyűjtenek. Tomor atya személyesen találkozott Mindszenty Józseffel még az emigrációban, Károly királyt már akkor mind a ketten szent életű királyként tisztelték. Tomor atya a saját bevallás alapján csak azt a korábbi hercegprímási (korábban veszprémi püspöki) utasítást akarta végrehajtani, hogy minden kisebb faluban legyen egy kápolna a híveknek. Az indulótőkét a kápolnához a szerényen élő Tomor atya évtizedek alatt összespórolt pénze adta, és ehhez társult a kancelláriaminiszter, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma eredményes pályázatokkal, az ajkai önkormányzat támogatása, és sok cég és üzem anyagi hozzájárulása, munkája, illetve a hívek anyagi támogatása és önzetlen munkája.

A nyolcvanéves Tomor atyának e munkában biztos támaszai voltak azok a ministráns és mára már felnőtté vált fiúk is, akik az építkezési munkák során mindvégig biztatást és segítséget adtak. A Lohrmann Mária építész tervei alapján készült kápolna építését és gondos kivitelezését az ajkai Bercsényi Miklós Szakközépiskola és Szakiskola szakoktatói és diákjai vállalták magukra. A főoltárképet Fülöp Lajos festőművész készítette. A ólomüveg ablakok Tóth Erzsébet üvegfestő munkáját dicsérik. Az ablakokon Tomor atya több boldoggá avatott és boldoggá avatás előtt álló személynek kívánt maradandó emléket állítani. A gyönyörű, színes, festett ablakokon II. János Pál pápa, Teréz anya, Mindszenty József hercegprímás érsek, Kaszap István, Apor Vilmos püspök, Salkaházi Sára szociális nővér, a munkáslányból tanúságtevő kereszténnyé vált Bódi Mária Magdolna és Brenner János vértanú pap mellképe látható.Képgalériák a templomról itt és itt.

5 megjegyzés:

Parsifal írta...

Szép példa arra, mikor az alanyi jó széndék megvan és...

Egy novusordós szörnyszülemény születik.

Napjaink templomépítészetére az "elfajzott művészet" jelzőt lehet a legtöbbször alkalmazni...

Tisztelet a kivételnek.

Parsifal írta...

Mielőtt valaki félreértene, nem a műalkotásokra (oltárkép, üvegablakok stb.), hanem a templomi térrendezésre értettem. Azok valóban esztétikusak és az isteni szépséget tükrözik vissza...

Nobilis írta...

Egyetértek.

PHJ írta...

Hm, hm. A szörnyszülemény még azért egy kicsit távol van, de a tér valóban nem a legszerencsésebbnek tűnik. Számomra a spanyol garázsban kempingszékekkel kialakított templom, az alsó pont. A csingeri templom egy korrekt kis modern népegyházas no-us darab. Se felé, se alá nem megy. Viszonyítsunk reálisan uraim. ;) Tomor atya szándéka és igyekezete, kicsiny szimbolikái pedig e felé viszik egy kicsit még.

+ mellékelve egy kép az ereklyéről is, amely méltó foglalatra vár.

Névtelen írta...

Károly császár és király boldoggá avatási eljárását a bécsi egyházmegye kezdeményezte 1949-ben. Egy braziliai szerzetesnőnek Károly király közbenjárására történt csodás gyógyulását elismerte a Szentté Avatási Ügyek Kongregációja. Boldog Károly király Könyörögj érettünk! Virág