2010. jan. 3.

Új weboldala van a lengyel monarchistáknak


A lengyel, a francia és az osztrák monarchisták rendszeresen nézegetik az oldalainkat és alkalmanként levelezés is van velük, valamint véleménycsere. Híreket adunk-veszünk és kapcsolatot tartunk. Most a lengyelek, akik idáig sem voltak passzívak, készítettek egy új weboldalt, ami elsőre megnyerte a tetszésemet. Jól strukturált, nagyon színvonalas oldal, öröm kattingatni még akkor is, hogyha semmit sem értek belőle. Adrian Nikiel az OMP-től mesélte, hogy a szándék az volt, hogy egy komoly szellemi arzenált vonultassanak fel az oldalaikon, ami szerintem sikerült is. első blikkre A magyar szándék is hasonló ugye a Regnum!-mal kapcsolatosan. A lengyelek orientációja hasonló is a magyar monarchistákhoz viszonyítva azt gondolom (kereszténység, kombattáns szimpátiák, konzervatív életszemlélet, közösségi szerveződés, hagyománytisztelet) csak náluk a köztársaság még erősebb mint nálunk, és ott sajnos felvállalható hagyomány is akad. Magyarországon ilyen ugye nincsen, aztán mégis egy kicsit tötyögünk, pedig a pálya adott.

Magas és alacsony is egyszerre a léc, na.

25 megjegyzés:

Alan Breck Stewart írta...

Hát akkor "Bem apó és Kossuth népe..." :-)
És milyen alapon állnak a lengyel monarhisták? Szabad királyválasztók? Vagy van még Jagello trónörökös? Báthory család leszármazottja? Vagy esetleg az Omm miatt Habsburg monarhisták?
Igazán gonban lennénk egy esetleges lengyel Báthory restauráció esetén.

Nobilis írta...

A Báthory család majd' 400 éve kihalt. A Jagelló család még régebben.
Én úgy tudom,hogy a a Habsburg-Tescheni családot szokták arra fele emlegetni (legalábbis a XX.század első felében) ők II.Lipót harmadik fiától,Károly főhercegtől származnak.

PHJ írta...

Releváns kérdések Urak. A programból nekem nem annyira derült ki, de mondjuk nem tudok lengyelül. Ez mondjuk egyértelmű; "monarchii katolickiej, hierarchicznej, zdecentralizowanej, antyparlamentarnej i antydemokratycznej." Báthoryt nagyra tartják egy személyesen tudom, de jelenleg nincsen kifogás a Habsburgok ellen sem. Nemzeti királyságban gondolkodnak, ez is közös dolog azt hiszem. A tescheni ággal is vannak komoly magyar kapcsolódási pontok, ha jól emlékszen, Albert főherceg pedig keményen reakciós és ellenforradalmi (katonai) hagyomány adományozott ennek az ágnak. Frigyes főherceg - akinek voltak magyar és lengyel birtokai is - Horthy kormányzónál keresett és kapott meg mindent, amit lehetett (a Habsburg főhercegek úgyis megbecsültek volt a kormányzóság idején a Magyar Királyságban). Ez érdekes; "Frigyes főhercegnek, Teschen utolsó hercegének, császári és király tábornagynak temetése 1937-ben Magyaróváron a Magyar Királyság legnagyobb királyi eseménye volt, IV. Károly király 1916-os koronázása után. A temetési szertartást Serédi Jusztinián hercegprimás, esztergomi érsek vezette. A temetésen megjelent Frigyes unokaöccse, a száműzetésben élő XIII. Alfonz spanyol király (1886–1941), Frigyes 1929-ben elhunyt húgának, Mária Krisztina spanyol királynének fia, továbbá számos Habsburg főherceg, és minden élő császári és királyi tábornagy. A Führer személyes megbízottat küldött. Megjelent a száműzetésben élő II. Vilmos német császár egyik fia. Jelen voltak a Savoyai királyi ház tagjai, a nemzetközi diplomáciai testület tagjai, a német, olasz és osztrák kormányok képviselői, és Horthy Miklós kormányzó, feleségével együtt. Megjelentek a magyar kormány tagjai, az osztrák tartományok és magyar megyék delegációi. A magyar honvédség több zászlóalja vonult fel, hogy tisztelegjenek elhunyt főparancsnokuk előtt. Sokezer magánember, tisztelők és érdeklődők is összegyűltek."

Fia, Albrecht nekem már ellentmondásos, sokszor unszimpatikus is. Ő már csak címzetes tescheni herceg volt.

Nobilis írta...

"
Fia, Albrecht nekem már ellentmondásos, sokszor unszimpatikus is."

Tényleg érdekes személyiség volt,nekem is ellentmondásos. :S

Alan Breck Stewart írta...

Ha nem tudunk lengyelül, olvassuk magyarul. Nem kell hozzá más, csak a fantasztikus google fordító. Voliá:
http://url.moosaico.com/12829

(translate.google.hu + weblapcím)
Így akár a kínai monarchisták sem akadály

Alan Breck Stewart írta...

@PHJ

Vitába szállnék a nemzeti királyság vs OMM kérdésben az OMM oldalán. Vázlatosan az érveim a következők:
- az emberek királyság nosztalgiája hazánkban inkább az OMM-nek,a "boldog békeidőknek" mint pusztán a királyság intézményének szól
- jó értelemben vett multikulturalizmus
- gazdasági, katonai nagyhatalomként stabilabb konstrukció
- egyéb geopolitikai érvek
- megoldaná a nacionalizmus problémáját a térségben (dunai államközösség törekvése nem csak a magyaroknak van, hanem időről időre szomszédainknál is felmerül pl. Tito)
- legitimisták is (igaz egy másik korban) ezen az alapon álltak
- Az osztrák Schwarz-gelb Alianz is OMM álláspontra helyezkedett (lsd weblapjuk alján a kiáltvány)

Nem véletlen hogy (Ausztria mellett) egyedül a Magyar monarchizmus "ortodox Habsburgista", azaz a Habsburg-L. ház fejének trónigényét támogató. A lengyel monarchisták a Habsburg-Tescheni családot, a Románok talán Habsburg Domonkost, stb stb támogatják.(Maguknak a Habsburgoknak volt olyan törekvése hogy minden utódállamban telepedjen le a család egy tagja, feltehetően mint potenciális trónkövetelő. Erről egyszer cikkeztek egy újságban hogy hol milyen herceg vagy hercegnő telepedett le.)

Alan Breck Stewart írta...

Upsz. Egypár gondolati lépcsőfok kimaradt.

Tehát a Magyarok is megtehetnék hogy György, vagy érdemeikre való tekintettel a Habsburg család magyar ágának trónigényét támogatják De véleményem szerint Habsburg Ottó (örökös király) trónigényének támogatása azt is jelenti, hogy a magyar király csak ugyanaz lehet mint az osztrák.
(Pozsonyban is laknak Habsburgok)

Alan Breck Stewart írta...

Igérem ma már nem írok többet, de ha akarjátok hallani királyaink hangját akkor feltétlen látogassatok el a (nekem)megújult
Schwarz-Gelbes fórumra:
http://url.moosaico.com/12833

PHJ írta...

Stewart,

néhány viszontválasz, csak kutyafuttában;

- az emberek királyság nosztalgiája hazánkban inkább az OMM-nek,a "boldog békeidőknek" mint pusztán a királyság intézményének szól

* nosztalgia kerülendő, mint stratlégia. Tények inkább.

- jó értelemben vett multikulturalizmus

* a multikulturalizmus olyan ingoványos posztmodern fogalom, amelyre állameszményt nem lehet alapozni. Ez a jelenben sem jött össze. 2 éve ennek bukásáról beszélnek libsi körökben is. Nem kéne.

- gazdasági, katonai nagyhatalomként stabilabb konstrukció

*persze, de erre semmilyen esély sincsen unió kapcsán. A fenti fontos dolgok önálló államként is kihívások.

- egyéb geopolitikai érvek

* hallgatom...

- megoldaná a nacionalizmus problémáját a térségben (dunai államközösség törekvése nem csak a magyaroknak van, hanem időről időre szomszédainknál is felmerül pl. Tito)

* megoldani a Szent Korona-tagság oldotta meg a nacionalizmust sztem. Az OMM remek dolog volt a maga idejében, de jelenleg ennyi országot egybecsatolni sztem képtelenség.

- legitimisták is (igaz egy másik korban) ezen az alapon álltak

* nost a pethői Magyar Capitolium remek gondolat, de nem egészen OMM, hanem egészen más. Az a geopolitikai konstelláció elveszett, jelenleg más a helyzet.

- Az osztrák Schwarz-gelb Alianz is OMM álláspontra helyezkedett (lsd weblapjuk alján a kiáltvány)

* Olvastam. Ld. véleményem fent.

Alan Breck Stewart írta...

Riposzt:
1.-es pontnál pontatlan voltam (:-))
Nem nosztalgiára gondoltam igazán, hanem az azt megalapozó hallatlan gazdasági, kulturális, művészeti fellendülésre. Amely a birodalom minden pontjának kellemes és hasznos volt és amely a birodalom részeként Mo.-t is nagyhatalmi helyzetbe juttatta. Az OMM indoka ezért az, hogy olyan államokkal szemben mint N.o, Fra, GBr, Usa, Kína, a közép európai törpeállamok(még az Unio keretein belül is) csak "bólogató jánosok" lehetnek magukban. Adott a geopolitikai lehetőség (kárpátok, történelmi hadiutak, közös történelem, mezőgazdasági, ipari szakirányú államok) amely "államszövettség" élén (praktikus, történelmi stb okok folytán)csak is egy uralkodó állhat.
Igen ez ma csak fikció, reálisabb a nemzeti királyság (de ez régi törvényeink értelmében kihatna Ausztriára is). Mindenesetre egy restauráció M.on és szerencsés esetben ennek folyományaként Ausztriában úgyis efféle vinné az irányt.
Olvasnom kell a témában. Bevallom nemzeti királyságot kitűző legitimista irodalmat még nem olvstam.

PHJ írta...

A vegytiszta, klasszikus legitimizmus meghaladott egy köztársaságban, ebben csak monarchizmusnak van értelme. 1990 után is a legitimizmus politikai légüres térbe került és partvonalon kívülre került. A nemzeti királyság a PS-val is igazolható, ahogyan Andrássy tette az ellenforradalom idején, amikor a szabad királyválasztók azzal érveltek, a PS alapján már nem járható a "Habsburg-király útja".

Nobilis írta...

A románok Habsburg Domonkost kötve hiszem. Az ex-király és családja mellett,mely immáron biztosítja a leányági örökösödést is,állnak ki.
Amúgy a "román" uralkodóház neve Hohenzollern-Sigmaringen. Mondjuk a német ág nem nézi jó szemmel a ténykedésüket,mert egyre jobban önállósodnak.

Ultrajobber írta...

Egyetértek Nobilissal.

Egyébként, ha már itt tartunk, mi a helyzet Görögörország vonatkozásában?

Nobilis írta...

Konstantin király Londonban él a családjával,titkárságot tart fenn és jelentős érintkezésben van országa lakosaival.Főleg most,amikor naponta utcai összecsapások vannak az anarchisták és a rendőrök között,a gazdaság tönkre van menve és a turizmus is leszálló ágban van.

Érdekes még Albánia,Szerbia és Bulgária is,mely államokban nagyon nagy tiszteletnek örvendenek az "ex-"királyok és trónörökösök.Viszont Horvátországgal nem tudom,hogy mi a helyzet.Nemessége aktív,de semmi egyebet nem tudok felőlük.

Nobilis írta...

Bár egy csöppet arrébb van,de például Grúziában is vannak monarchisták. Ott az uralkodóház a Bagration-dinasztia. Pont ma délután levelezgettem egy grúz herceggel,aki azt írta,hogy van náluk Nemesi Tanács és a B.-ház,persze ott a politika erősebben folytja el az ilyen törekvéseket,mint nálunk.

Alan Breck Stewart írta...

Off Romániáról jut eszembe, a brassói magyarok mesélték, hogy amikor a 90-es évek elején a trónörökös (Hohenzollern-Sigmaringen)Brassóba érkezett, a hatóságok ellenségesen léptek fel vele. Pl megakadályozták a szállodai szobafoglalását. Ezért Őfelsége kénytelen volt a helyi magyarok meleg vendégszeretetét élvezni a Magyarok házában(ami egy szerény kolping ház).
Horvátországról tényleg jó lenne tudni valamit (történelmi okokból sem mellékes, meg ők talán mentesek mindenféle magyarutállattól). Bosznia Hercegovina viszont szép emlékeket ápol a monarchiáról. Habsburg Ottó Szarajevó díszpolgára és ha jól emlékszem Őt hívták a mostari híd újraavatásakor is

Nobilis írta...

Boszniával az a gond,hogy csak elméletileg létezik,így egységben. A Jugoszláv idők nagyon betettek a szerb,horvát,bosnyák lakosság kapcsolatának,bár egy közös és tőlük független uralkodó egységet hozhatna számukra.

Nobilis írta...

Amúgy a görög királyi családról:
http://www.formerkingofgreece.org/index.cfm

A románról:
http://www.familiaregala.ro/
http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Royal_Family

A grúzról:
www.royalhouseofgeorgia.ge

A szerbről:
http://www.royalfamily.org/welcome/index.htm

Szép kiállítású oldalak és tükrözik,hogy nem mondtak még le semmiről.

Amúgy a lengyel trónra lehet igénye az alábbi uralkodócsaládoknak:

-Bernadotte (a jelenlegi svéd ház)
-Hesse
-Wiśniowiecki (bár ha jól tudom kihalt és ezen a jogon a Habsburgok örökösödése felvethető)
-Habsburg (Tescheni és Lotaringiai-ág)
-Wettin-dinasztia (Szász vfejedelmi ág)
-Lesczynska (tudtommal kihalt,de leányágon a Bourbon-ház az örököse)
-Poniatowski-Grabowski

Alan Breck Stewart írta...

Hát kicsit irigylem a románokat.
A weblap alapján ugyanis számomra az derült ki, hogy Mihály király folyamatos kommunikációban van a népével. Ráadásul nem alibi pozícióból (semmi elnök úr, meg képviselő úr), hanem valóságos királyként/trónörökösként. A programlistán minden hétre jut valami díjátadás jótékonysági koncert, de Mihály király népéhez intézett újévi üzenete is megtekinthető. A mi királyi családunk is helyrehozhatná mulasztását egy ilyen aktív weblappal.

PHJ írta...

Nobilis,

köszönöm, ezt a kis linktárat. Csinálhatnál egy kis posztot csak ilyen linkekkel...hm? A grúz család az egyik legősibb dinasztia, majd pü-ben mondhatnád miről ment a diskurzus, érdekel.

Stewart,

egyetértek. Megkönnyítené a helyzetet.

Nobilis írta...

A poszton gondolkodom,mert van pár család és ország a tarsolyomban ;)

Csabrendeki írta...

A nemzeti királyság - vagyis amit valóban annak neveznek - egy téveszme, kedves Uraim. A király természetétől fogva mindig nemzetek feletti, miképp ezt a regnum oldalán is leszögezve olvashatjuk. Akkor pedig mit hablatyolunk "nemzeti királyságról"? Az, hogy a királyság intézménye legfőképp hazánkban kell megvalósuljon, ez egyértelmű. Oktalan tévedés volna európaméretű birodalmi eszméket a zászlónkra tűzni. Aztán ha véletlenül a sors úgy hozná, hogy adott esetben az osztrák és a magyar király egy és ugyanazon személy, akkor majd ráérünk töprengeni, hogy hogyan is tovább. A "nemzeti" eszmét mindenesetre felejtsük el.

PHJ írta...

A nemzeti eszmét semmiképpen sem felejtjük el, a "nemzetit" viszont perszehogy. A király nemzet(ek) feletti személy, ez evidens, de a király a nemzetet (natio) is képviseli. A "nemzeti királyság" ebben az esetben az OMM helyett, egy összbirodalmi eszme (mely persze szimpatikus, de értelmezhetetlen nekünk most a realitások talaján) helyett szerepel. Királyságot - Magyarországon.

Csabrendeki írta...

Így persze egyetértünk. Ott azonban látok problémát, hogy ideológiailag meg kell "tisztítani" a "nemzet" fogalmát faji, nacionalista áthallásoktól. A "nemzet" szó sajnos eléggé korrumpálódott korunkra (miképp a "nép" is).

Névtelen írta...

Tisztelt Csabrendeki úr!
Nem tudom, hogy mi baja van a nacionalizmus kifejezéssel, amelyet az elmúlt közel 70 év alatt összemostak a sovinizmussal. Én amióta az eszemet tudom, mindig legitimista nacionalistának tartottam magam. 1916-ban Jászai Mari azt írta a nacionalizmusról, hogy a nacionalizmus egy nép számára olyan mint az önérzet az egyén számára.
Üdvözlettel: Fóris Béla