2010. márc. 13.

Forradalmi konzumerizmus

A marketingkommunikáció megáll egy helyben és izgatottan toporog. Mit akarunk most eladni? A forradalmat Mammon templomában vagy Mammont a forradalommal? Talpra magyar hí az akciós ing a plázában!

Rabok legyünk vagy szabadok?

14 megjegyzés:

Nobilis írta...

Most állítottam össze,így a Forradalmi hevület előtt ( :) ) egy jó kis leszármazotti listát Zrínyi Miklós (Szigetvári Hős) utódairól Rákóczi/48/49-es/XX.század témában. Érdekes,ha érdekel valakit akkor jobban kidolgozom és feltöltöm valahova.

Névtelen írta...

Ez a választási hecckampány olyan, mint a konzumidióták beetetése, az akciós árakkal. De választani kell. Könnyebb dolgunk lenne, ha a Szent Korona alkotmánya lenne érvényben. Az ország sorsa a hagyományhű katolikusok által fordulna jobbra, ha többen lennének. Ha sokan lennénk, de kevesen vagyunk. VIRÁG

Alan Breck Stewart írta...

Akciós magyar zászló a L*dl-ben!!!
Csak 3000 Ft.
Nemzeti kokárda a Kaiser szeletelt szalámikon.
A pártok szégyentelenül megbecstelenítik nemzeti ünnepünket azáltal, hogy beillesztik azt a választási kampányukba. Ez így nem is nemzeti ünnep, hanem pártrendezvény.

Remélem szerkesztő úr lehetőséget ad, hogy egy kicsit beszéljünk 48-ról, jobb híján az általam régen elküldött Legitim Királyság folyóirat Petőfiről szóló cikke alapján.

Alan Breck Stewart írta...

Csak arra lennék kíváncsi hogy nagyjából mi a monarchista álláspont 48-ról. Figyelembe véve, hogy 48-nak köszönhetjük Ferenc József király trónra jutását. Valamint hogy a legderekabb legitimisták a 48-as és Függetlenségi pártból kerültek ki. (pl. Apponyi Albert)

Minek minősül 1848?
Demét javasoltam, de rájöttem hogy Petőfiről (akiről a másik vitézi rend lapja azt állítja hogy nemes volt) már lerántottuk a szenteltvizet.

Nobilis írta...

Alan,
http://dia.pool.pim.hu/html/muvek/FEKETE/fekete00107/fekete00110/fekete00110.html

Ezt találtam,mondjuk nem néztem utána jobban a témának.

üdv.

Rigor Mortis írta...

Üdv mindenkinek!

A kép nagyon jó, minden benne van :)

A Kaiser marketingesei nem voltak túl következetesek, ha már Császár, akkor adhatnának mellé Doppeladler-kitűzőt, vagy schwarzgelb-lobogót :) Mondjuk, abból vennék párat :P

Szerintem nem becstelenítik meg ezt az évfordulót, helyén kezelik. Szándékosan nem írtam ünnepet, ez egy szélsőbalos királyellenes lázadás volt, nem több. Rigor Mortis

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Én ma Sissy tejet ittam reggelire (X) :)

Szerintem '48 nem királyellenes volt, inkább németellenes. (lásd a '48-as népdalokat. Tény, hogy rengeteget vesztettünk a forradalommal (dél-erdélyi, bánsági, bácskai magyarok lemészárlása, alkotmány felfüggesztése, Széchenyi megőrülése), de az is fontos, hogy a magyar (s vele lengyel, osztrák, zsidó, sváb, stb.) honvédség haditettei a mai napig megdobogtatják a magyar szívet.

Nobilis írta...

Azért a szélsőbal elég nagy túlzás,mert Magyarországon nem igen volt jelen (ahogyan a világon sem) akkoriban. Egyik másik dologra,cselekményre,írásra rá lehet húzni,hogy a szélsőbal/baloldal előfutára,de 48/49-re nem.

Idéznék ezzel kapcsolatban a Magyarország a XX. században c. mű V. kötetéből (Társadalomtudományok) :
"A SZTÁLINISTA történetírás fogalmazta meg a második jobbágyság tételét, a Habsburg-gyarmatosítás tézisét, az 1848–1849-es szabadságharcban a SZÉLSŐBAL kiemelt szerepét"

Én nem hinnék a sztálinista történetírásnak :)

1848/49. egy elcseszett udvari politika következménye (pl.a törvények,kötelezettségek sorozatos megszegése).


Azzal egyetértek,hogy az 1848. április előtti rendszer minden volt csak nem jó,de magával '49 politikai nézeteivel nem értek egyet,mert az már túlzottan rossz irányba mutatott. A katonai teljesítményt pedig mindig elismerem legyen az magyar,orosz,török vagy eszkimó.

Helyén kell kezelni a dolgokat. '48 március/április a már elodázhatatlan reformok sürgetéséről szólt, '49 pedig elvileg azok megvédéséről KELLETT VOLNA,hogy szóljon,de túlságosan is elfajult, melyhez meg kell vallani éppen annyi köze volt Kossuth politikájának,mint a császári lépéseknek.

Kérdés,hogy Széchenyi megfontolt politikájával mire jutott volna és meddig,bár nyilván elkerültük volna Bachot, a provizóriumot s miegymást,de elképzelhető,hogy némely problémák a szőnyeg alá kerültek volna. (ahogyan a nemzetiségi kérdés még így is oda került).

Lehet bűnbakokat keresni,de akkor mind a két oldalt meg kell vizsgálni.Nem arról volt szó,hogy trendi Európában lázadozósdit játszani,hanem arról,hogy némely dolgot túlhaladt az idő.

Rigor Mortis írta...

Hihetetlen szervezőmunka kellett ahhoz, h 1848-ban néhány héten belül törjön ki felkelés a konzervatív államok ellen.

Természetesen sokféle nézetű-értékrendű személy vett benne részt: Széchenyi, Deák, Esterházy - ők még időben észbe kaptak és visszavonultak, amikor a kossuthok, szemerék és madarászok vették kézbe az irányítást. Széchenyi elmebaja szerintem mondvacsinált lehetett.

Tőlünk nyugatabbra is sokféle színezetet láthatunk: a drezdai forradalom pld nyíltan anarchista volt.

Mi lehetett Mo esetében a cél? A nemzetiségek összeugrasztása, az ország szétbomlasztása. A Szemere-kormány nem tudta volna kézben tartani a mesterséges magyar nemzetállam egységét, Trianon már kb 1850-ben megtörtént volna. A nemzet egységének megőrzéséhez bizony Ferenc József és Miklós cár kellett.

Mit köszönhetünk neki? Széchenyi életművének a tönkretételét, a gazdaságilag versenyképes Magyarország magzati stádiumban történő meggyilkolását.

Mind a magyar, mind a nyugati 48-as mozgalmak folyamatosan tolódtak balra. Petőfi pár évvel korábban még ódát írt Ferdinánd királyhoz, majd egyszer csak jakobinusnak vallja magát és a királyok felakasztásáról kezd álmodozni és Marxot olvasni. Szemere, miután elásta a Szent Koronát az orsovai szemétdombon, Marxszal kezdett levelezni. Garibaldi és Mazzini az Internacionálé alapítói voltak.

Konzervatív ember nem tűz ki kokárdát. Uff.

Nobilis írta...

Én kitűzöm,mert egyetértek a korabeli reformerekkel,ugyanis Jókai szavaival élve:
"a reformerek színe, a békés átalakulás embereié, mentül nagyobb e toll vagy kokárda, annál nagyobb az ő istenbeni bizodalmuk és megelégedettségök"

"mesterséges magyar nemzetállam egységét, Trianon már kb 1850-ben megtörtént volna. "

Bárcsak történt volna meg,de a birodalom kebelén belül. Ugyanis elkerülhettük volna magyar nemzetiségű és kultúrájú emberek határon túlra kerülését nagy tömegben.

Unknown írta...

Ha nem király-, csupán németellenes lázadás volt '48, akkor is szélsőségesnek, illetve felforgatónak titulálható lenne, hiszen a soviniszta nacionalizmus (amely az akkori magyar kormány rendelkezései nyomán jócskán alapot szolgáltatott a nemzetiségek elégedetlenségének is), nem tartozik a tradicionális értékek közé.

Igazán csak annyi együttérzést tudok felmutatni '48-'49-cel kapcsolatban, amit azok az egyszerű emberek, katonák megérdemelnek, akik tényleg elhitték, hogy áldozatuk isteni, nemes célt szolgál.

Nobilis írta...

Kis olvasnivaló :)
http://magyarnemes.blogspot.com/2010/03/kulonos-tekintettel-184849-es-es.html

Alan Breck Stewart írta...

http://www.huszargames.hu/

Magyar történelmi stratégiai játékok tölthetők le erről a weboldalról. Többek között a kizárólag xp kompatibilis 1848, ahol császári és felkelő seregeket is irányíthatunk.

További történelmi játékaik:
Rákóczi szabadságharc (pro libertate)
Hunyadi hadai
Napóleon itáliai hadjárata. (magyar hadvezérekkel)

Névtelen írta...

A Napoleon Itáliában sajnos fizetős, pedig érdekelne. Nagyon kis részben írok róla a szakdogámban, ezért kíváncsi vagyok, mit hoztak ki ebből a játékban.

Van, akinek megvan a játék?

Üdv:
Czelder