2009. jún. 29.

Maszon, ha korszerű

Mit csinál manapság egy magyar maszon, aki Jászi Oszkárt tartja maga számára követendő példának? Ugyanazt, amit mindenki, amit mi is; blogol. Blogol az egész világ, ezért a maszonok is blogolnak, nem akarnak kimaradni a jóbol. Kicsit neopganaista filinggel bíró szalonparti Degen (Tonket kicsukva, NOL beengedve) és a páholymunka megvitatása a kibertérben, nem is titkosított kommentekkel. Ez már maga a szabadság, amelyben persze politika-, és vallásmentesen értekeznek kedvenc maszonjaink valamint a HVG és a Critical Mass, egyik kedvenc garfikusának a könyvét is árusítják. Nincsen itt semmi rejtély, semmi titok. Ez kérem ilyen napközis titkos társaság, uzsonna után összejönnek, ücsörögnek, beszélgetnek, kalapácsot, meg követ emelgetnek, leporolják a pogácsa maradékát a tallárról és hazamennek. Másnap munka, vagy iskola van, korán kell felkelni. Mivel nem tud mindenki eljönni, kinyomják a blogra, olvasgassák el, aztán majd kommentbe lehet felterjeszteni (és tényleg!) a páholytémát. Csak korszerűen, csak kiszámíthatóan, csak korrekten. Így szépen.

Olyan amatőrnek tűnik mindig a magyar maszonéria, amikor a felszínre kerül nekem. Olyan keresetlen és színvonaltalannak leginkább. Olyan megpihentnek, olyan meghaladottnak tűnnek. Kapaszkodnak. Már várom a maszonpártoló jelvényeket, a maszonszülinapi zsúrt a Mekiben, vagy egyszerűen csak maszonos bézból sapikat, amelyeken Kossuth, Jászi, Kosztolányi vagy egyszerűen csak a "G" betű virít egy pentagrammában, esetleg a körzős hatágú csillagban. A köztünk élő maszonok egyszerű emberek, haladnak azzal a korral, amely ezernyi jelüket hordozza magán. Nincsen titok, nincsen rejtély, csak tiszta jó szándék. Amivel a Pokolba vezető út is ki van kövezve.


8 megjegyzés:

Ultrajobber írta...

Most olvastam Alexandre Dumastól a Varázsló című könyvet, mindenkinek ajánlom.

miles írta...

Mit csodálkozol? :)
Valaki egyszer azt mondta, a modern szabdkőművesség a középszerűség szindikátusa. Az ezredforduló táján többezer páholy sokszázezer taggal, lazább-szorosabb kötelékekben, nagyrészük éppen ilyen hétvéhi, vagy inkább havi egyszeri maszon... AZt viszont nem szabad elfelejteni, hogy bármennyire köcsögösködésnek tűnik is, maga a tömeg, a massza súlya, és a benne lévő pénz nem elhanyagolható...

Képzeld el komtur, ha a Sz.I.k-nak volna mondjuk 150pártoló, ilyen "hétvégimaszon"-szerű tagja.... hm?

VSZ írta...

http://www.youtube.com/watch?v=YeHnjwSMyIQ&feature=related

Per Spegulo írta...

- Minden szervezet belülről, természetesen, máshogyan néz ki. Az egész szabadkőművesség körül nagyobb a füst, mint a láng - szerintem.
Mi, emberek, ugyanis, hajlamosak vagyunk a "nem-értem-események" mögött azonnal a transzcendenst látni, láttatni, kihüvelyezni.
Pedig nem is biztos, hogy így van.
A szabadkőművesség legközelebbi rokona, megítélésem szerint a cserkész-mozgalom.
Talán az sem véletlen, hogy az ún. felvilágosodás korában jönnek létre az első páholyai ennek az "ősi" gyerekjátéknak.

- Játszanak csak nyugodtan!
Nem az a baj, hogy ők játszanak és a helyiségeikben kvaterkáznak, hanem, hogy akiknek szintén vannak gondolataik, nem ülnek le mondjuk tarokkozni, kvaterkázni, beszélgetni - rendszeresen. Ha van hozzá kedvünk, ha nincs. Rendszeresen. Ma nekem van szükség beszélgetésre, konzultációra, holnap neked. Ezt úgy hívták régen: "Kaszinózni".

- Aki meg képes magát tűkkel összekoszolni, nem csak kitörölhetetlenül piszkos lesz, hanem szentírási törvényt is sért. Egyszerűen nem értem ezt a tetoválási hóbortot. Amikor persze a "sztárokat", a "celebeket" látom összemocskolva, akkor nem csodálkozom már, mert ha ilyen a minta...

- Gratulálok a Sophie Ellis-Bextor klipphez! Biztos, hogy csak a freemasons miatt raktad be? ...

- Külön helyesnek tartom, hogy "annak a lénynek" a nevét meg sem említetted, aki mindenre felül, csak gerjesszen , bármit is gerjesszen. Nem hiteles, szóra sem érdemes, nem "jogforrás". Csak egy ">radikálissá< kinevezett celeb".

Rolnem írta...

"Most olvastam Alexandre Dumastól a Varázsló című könyvet, mindenkinek ajánlom."

Ez szerintem is jó könyv!

Parsifal írta...

Én sohasem voltam elszállva a maszonoktól.

Vannak nagy összeesküvés-elméletek, azt, hogy milyen titkos gnózissal bírnak.

Fészkes fenét. Emberek alapította, emberi társaság.

Alapvetően világnézeti ellentét feszül a katolikus hit és a maszonéria között.

A maszonéria kifejezetten agnosztikus, ill. deista alapon áll ("rítus"-tól függően), amely a XVI. században alakult ki, keretként fölhasználva a templomépítő szabadkőműves(vándorkőműves) céheket, amelyek egy protestáns országban értelmüket vesztették, hisz már nem kellett katedrálisokat emelni, elég volt egy istálló a demokratikus úrvacsorához.

Alanyilag a résztvevők lelkiismertét bízzuk Istenre, tárgyilag meg beláthatjuk, hogy világnézetileg egy problémára adott rossz válasz voltak.

A klubhálózatot fölhasználtak régen, s részben mai s politikai és üzleti lobbikapcsolatokra, de ez ezer más "civil" hálózattal így van.

A "titokzatosság", titkolózás meg azt eredményezte, hogy azt hitte az átlagember, valami nagy titkot hordoznak.

A romantika korában ehhez jött az őskeresés és ősgyártás (templomosok, Hiram, sőt már Noé és Ádám), mikor egyéb okkult nézetek, hagyományok beszüremkedtek a maszonok közé.

Kb ennyi a véleményem az egészről.

Ahogy egy mai francia maszon írta, hogy semmi szükség a titokzatosságra, mert aki agnoszticista, az már kötény nélküli szabadkőműves.

Parsifal írta...

http://www.scripturecatholic.com/freemasonry_qa.html

Egy volt amerikai maszon, most tradicionalista katolikus, John Salza.

Itt pár alapvető kérdésre, kátéformában felel.

Írt jó pár könyvet, amiben nem összeesküvés-elméleteket gyárt.

Per Spegulo írta...

Nem példa akart lenni csak idézet, mint amikor a hétköznapi nyelvben azt mondják: "lelkes, mint egy kiscserkész".
Semmi bajom a kiscserkészekkel, sem a cserkészettel.

Mondhattam volna azt is, hogy "gittegylet". Gyerek-dologra, gyerekességre gondoltam.
Ha bárkit, vagy "szegény" Lord Baden-Powell-t, vagy aki bízik a mozgalomban, megsértettem - ezúton kérek elnézést pontatlan hasonlatomért.
De, hogy mason lett volna - nem tudtam - viszont mindegy is, ha a cserkészet lényegét és eredményeit nézem.

Azt is híresztelték, hogy XXIII. János szabadkőműves lett volna. Ez sem igazán izgatna fel, mert amikor rá gondolok, mindig a II. vatikáni zsinat és az "összeköt", "elválaszt" mondása jut eszembe.
Talán az sem véletlen, hogy VI. Pál után I. János Pál jön. (Mármint itt a Jánoson van a hangsúly.)
Az összeesküvés-elméletek szerint persze az egész Vatikán szabadkőműves, de valahogy ezt sem tudom elhinni. De ha az lenne is (miért lenne?), attól sem fogok saját magamat dobálva aludni.