2010. jan. 21.

Isten áldja XVI. Lajos király és Mária Antónia királyné emlékét! - A francia király kivégzésének 217. évfordulóján.


"Je pardonne de tout mon coeur à ceux qui se sont faits mes ennemis..."

{Teljes szívemből megbocsájtok azoknak, akik az ellenségemmé tették magukat...}

( XVI. Lajos kivégzése előtt)



"De ha életem békétek helyreállítja,
Vegyétek vérem, szabadon adom;
Szerető királyotok, míg kesereg vétketeken,
Ártatlanul hal meg és megbocsájt.

Népem! Vegyétek ez utolsó búcsút;
Legyetek boldogok és szívesen halok meg.
Oh bár úgy lenne, hogy a vér mely kezetek fogja szennyezni,
Kioltsa mind a gyűlöletet szívetekben!"

[XVI. Lajos alattvalóihoz]



Ajánlott a témában még olvasgatni:"XVI. Lajos kivégzése koncepciós perben elkövetett közönséges gyilkosság volt". Valamint a francia királyok nekropoliszáról a Regnum!-on van írás.

[Kompilálta, fordította: Uhel Péter.]

21 megjegyzés:

Nobilis írta...

XVI. Lajos király édesapja Lajos Ferdinánd dauphin (azaz trónörökös) volt,XV. Lajos király fia.Édesanyja pedig Mária Jozefa szász hercegnő.
Érdekesség,hogy Mária Josefa édesanyja Mária Josefa, I.József magyar király lánya volt. Tehát XVI. Lajos anyósa és nagymamája is Habsburg volt.
Ezt még lehet fokozni azzal,hogy XIII.Lajos fr. király felesége is Habsburg volt (III.Fülöp lánya),továbbá XIV.Lajos király felesége IV.H. Fülöp lánya volt,míg fiának (ki soha nem lépett trónra) a felesége Wittelsbach volt,kinek dédapja II.Ferdinánd néven magyar királyként szerepelt történelmünkben. Szóval a legitim magyar uralkodókhoz nem kis mértékben kötődik XVI.Lajos személye.

Nobilis írta...

Én csak azért nem írtam le,mert ez evidens :)

Alan Breck Stewart írta...

Furcsa nekem XVI. Lajosra gondolni, mert ebben a témában kizárólag iskolai tanulmányaimra támaszkodhatok. És hát az összes tananyagunk (főleg a 80-as években) kizárólag forradalom párti volt. Jó lenne ha őt is másként láthatnám mint tehetségtelen zsarnok (amit annak idején belénk passzíroztak). Ezért aztán engem a történetben XVII. Lajos királyfi tragédiája az ami igazán megfog.

Nobilis írta...

Lajos Károly (XVII.Lajos) szíve:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/Coeur-de-louis-XVII-abbaye-de-saint-denis.JPG

Érdekes volt,ahogyan felhasználták szerencsétlent a szülei ellen.

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Nobilis írta...

Habsburgoknak is ki szokás venni a szívét és máshova temetni.

Miután 1795-ben elhunyt a Temple börtönében egy royalista orvos (jól titkolta vagy nem volt más kéznél...) boncolta fel és zsebkendőbe csomagolva "lopta el" a szívet. Évekig alkoholban ázott,majd ellopták. Bejárta fél Európát,kismillió tulajnál volt,majd évtizedekkel ezelőtt a Bourbon családnak átadták,akik DNS teszttel bizonyították,hogy tényleg Lajosé. Hozzá kell tenni,hogy az orvos anno felajánlotta a családnak,de nem hittek benne,hogy igazi.
Amúgy a DNS bizonyítás végre tisztázta a helyzetet,mert elég sokan kiadták magukat XVII. Lajosnak a XIX.században (Anasztázia-szindróma,én így neveztem el:) ). Sok család a legutóbbi időkig perelt,bizonyított bíróságokon,illetve használta a Bourbon nevet,de hála Istennek (vagy inkább a boncorvosnak) minden jogalapjuk megszűnt.
Ha már a Bourbon család. Franciaországban jelenleg az D'Orleans-házat tartják legitim trónvárományosnak (van pár Bonapartista is).

Petrus Augustinus írta...

Bizony! Már XX. Lajosnál tartunk, ő asszem író, Párizsban él, ő a legitimisták jelöltje, többek közt Franco tábornok leszármazottja is. Az orléanisták jelöltje VII. Henrik, ő már egy kicsit idősebb, de még mindig él. A bonapartisták jelöltje VII. Napóleon, ill. fia.

A wikipedia is egész jól részletezi, bár én 'Politikai Katolicizmus' órán is tanultam róluk. Érdekesek ezek az uralkodóházak...

Alan Breck Stewart írta...

Enyhén túloztam. Olvasgattam komolyabb műveket is, de azok mind arra lukadtak ki hogy Franciaországban komolyan vették a jobbágyosdit. Állati sorban éltek földbe vájt viskókban, miközben a(z egyébként túl jó módban élő) nemesség száma rekordokat döntögetett. Én úgy tudom hogy Magyarországon sohasem létezett ilyen kemény jobbágysor, itt viszonylag jó körülmények voltak,de ennek teljes ellentéte Franciaország volt. Az épp elkezdődő reformokat pedig ketté törte a forradalom (amelynek káros hatását az egész történelemre szintén nem vonom kétségbe). Angol átmenetre lett volna szükség.

Alan Breck Stewart írta...

A királyné pedig a világ összes pénzét is elköltötte. Ajánljatok olvasmányt

Nobilis írta...

Egy királyné sosem a spórolásról híres,de nagyon sok tévhit terjedt el róla. Hiszen először meg kellett a családot utáltatni a néppel,utána van értelme a kivégzésnek. Ezért oly szörnyű,hogy a kis Lajost felhasználták a tárgyalás során...
Amúgy pár éve készült a királynéról film,nekem tetszett ,mert sok tévhitet megdönt.

Emmácska írta...

@Alan Breck Stewart

A Tea at Trianon webhelyet ajánlom tanulmányozásra, jobb oldalsávban lent van egy linkgyűjtemény "Articles about Louis XVI and Marie-Antoinette by Elena Maria Vidal" címmel. Nincs a listában a témáról szóló cikk: Madame Déficit.

Emmácska írta...

A cikk végén belinkelt Konzervatórium cikket olvasta? (Apró betűs a link, lehet, hogy elkerülte a figyelmét, azért szólok.)

verena írta...

Részlet gróf Szécsen Antal egyik tanulmányából (Marie Antoinette)

Per Spegulo írta...

http://www.youtube.com/watch?v=o4cJZ80st0Q

http://www.youtube.com/watch?v=GqMFa5dQMm8

http://www.youtube.com/watch?v=fFLGSr3h9m0

http://www.youtube.com/watch?v=kLzJBkr05rg

verena írta...

Részletek A francia forradalom című filmből.

A levágott fej Lamballe hercegnő tulajdona volt, míg a felséges nép ki nem élte rajta humánus érzelmeit...

Alan Breck Stewart írta...

Köszönöm, elkezdtem a forrásokat feldolgozni.
A francia monarchizmussal kapcsolatban számomra az a legérdekesebb, hogy nemcsak Bourbon párti, hanem Bonapartista és Orleans házi királypárti szervezeteik is vannak.
Vajon a Bonapartisták mibe kapaszkodhatnak manapság, hiszen dinasztiájuknak igazán erős hagyományai nincsenek? A Napoleonok hatalmát nem legitimitás, hanem elsősorban a zsenialitás alapozta meg.
lsd:
http://www.monarchyinternational.net/directory.htm

Nobilis írta...

Az imádathoz,hűséghez nem kell hagyomány. Pontosabban nem feltétlenül szükséges. Elég sokat adtak a franciáknak Bonaparték és akkor még nem is szólottam az általuk létrehozott új arisztokráciáról.
Ha egy család legalább 1 tagjában is a trónra emelkedik és nem hal ki, úgy mindig lesznek követőik és híveik.

Alan Breck Stewart írta...

Huhogók. E hónap 13.-án játszották a filmmúzeumon. (lehet hogy ismétlik majd) Esetleg összegyűjthetnénk a számunkra fontos filmek listáját, mivel egyes weblapokon (pl port.hu) be lehet állítani hogy küldjön mailt ha a filmet valahol játsszák. Így tudnánk egymást előre értesíteni.

Alan Breck Stewart írta...

Svejk m2 31. vasárnap 16:40

Emmácska írta...

Nyolcszázan vettek részt a Lajos király kivégzésének emlékére tartott szentmisén a Saint-Denis katedrálisban. Saját bevallásuk szerint társadalmi támogatottságuk nincs, a restauráció kilátástalan.

Névtelen írta...

"Mária Antónia magyar királylány volt"

Ebbe nagyon furcsa belegondolni, mert tényleg, senki sem beszél így róla.

De pont ezen filóztam, gyerekkorában a címei között volt /hivatalosan/ a magyar, cseh stb királyi hercegnő is? Vagy nem? Hogy volt ez a duálmonarchia előtt?