2010. jan. 6.

A Királyi Várpalota pusztulásáról



A fentebbi videón egy nagyon érdekes és meglehetősen tényszerű bemutató látható, hogy a Királyi Várpalota (alias "Budai Vár", csak "Vár") milyen "átépítésnek" és "restaurációnak" nevezett, pusztításon ment keresztül az elmúlt hatvan évben. A köztudatban úgy él, hogy a Palotát a II. világháború alatt a súlyos harcok miatt olyan károk érték, amelyeket nem lehetett helyrehozni a legtöbb esetben. Meglehet a Palotát kirabolták legalább három fázisban (német, nyilas, szovjet) maga az épület helyreállítható lett volna. A videó pontosan bemutatja ezt, hiszen nagyon fontos részek - a Vártemplom, a Diplomata lépcső, a Lovarda, a Szarvastéri Díszkút, stb. - helyreállítható lett volna a képek tanúsága szerint, de ezért semmit sem tettek a köztársaságok, hanem módszeresen egy szociális-, és kulturális intézmények gyűjtőhelyévé alakították át az egész Várat, az adott kornak megfelelő építészeti stílusjegyekkel ellátva, a korábbi elemeket lebontva.

Ez az "építészeti racionalizálás" egy olyan szemlélet része, amely szembe ment a királyi "burzsoá" múlttal és csak egy feltételezett társadalmi funkcionalitást szolgált a hagyomány és a művészet tisztelete helyett. A munkát állami irányítással végezték el, végrehajtója az 1948-ban megalakult Középülettervező Vállalat (KÖZTI) volt, amelynek szellemi köre 1946-ban jött létre az I. Magyar Köztársaság alatt, Új Építészeti Kör néven. Az építészet nagy kérdéseit dialektikus és funkcionalista módon akarták megvalósítani az itt tömörülő építészek. A KÖZTI az állami építéstervezés központi, mindenható szerveként működött lényegében 1948-tól a köztársaságok ideje alatt, és túlélte a rendszerváltást is; 1991-tól részvénytársaságként működik jelenleg is. A Királyi Palota megkezdett "restaurációja" - valójában itt a módszeres rombolás lenne a megfelelő kifejezés - alapvetően három KÖZTI-s vezetőhöz fűzhető; Janáky István, Kotsis István, Gerő László. A munka 1948-1951 között folyt, aztán az 1960-as években folytatódott, ugyanazzal a hozzáállással, a rombolást tovább folytatva.

A videó kifejezetten torokszorító élmény, de nagyon tanulságos is, abban a tekintetben, hogy a megszokás és a beletörődés miért a magyarság egyik legnagyobb átka, amely az elmúlt évtizedekben annyira rányomta a bélyegét a magyar géniuszra. Generációk nőttek fel úgy, hogy "a Vár" csak az OSZK-t, a Munkásmozgalmi Múzeumot, bóvliárusokat, funkcionalista "modern" épületeket és különböző kiállításokat jelent és nem azt a helyet, amelyben a mindenkori felkent apostoli magyar király helye volt. Nemzedékek, akiknek értelmezhetetlen az a fogalom, akárcsak kultúrtörténeti jelleggel is, hogy "Trónterem" és akik nem látták (képen sem) az épület tetején a Szent Koronát. "A Vár" lett az a hely, ahol majdnem sikerült a múltat végképp eltörölni.

30 megjegyzés:

Per Spegulo írta...

A hozzászólások is érdekesek a videóhoz:

Bizony, bizony. Rohadt libsikomcsik meghamisították a történelmet! Csak azt nem értem, hogy minek kötni olyan dolgokat, amik nem tartoznak össze. Pl. 1686-ig állt a Zsigmond-palota és a Mátyás király építette vár. A "szemét" Habsburgok szétlőtték. A libsik Andrássytól Tiszáig (szabadelvűek) egész jó várost építettek ide. Hogy adta vissza a konzi Horthy?

Ja, még valami. A barokktól folyamatosan épült a várnegyed. Amikor az ostrom idején szétlőtték, kiderült, hogy még ott van az épületek alatt a gótikus város. Ezt részben rekonstruálták, részben a klasszicista korig visszabontották. Most ezt lehet látni, és nem a két világháború közti állapotot.

De még lehet szemezgetni. Vannak, akik mentegetik a pusztítást - ma is. Érdemes megnézni, kik!

Vegyük tudomásul: identitászavaros nemzetnek nem jár történelem. Nekünk csak jövedéki adóemelés és magánnyugdíjpénztári "reform" jár. A reális történelemszemlélet "segítettek" a kommunisták és mai szekértolóik.
Nagyon elkeserített a videó!
"Szegény Hazám! Drága Magyarország!"

DGY írta...

Nekem ökölbe szorul a szívem. A trónterem "átalakítása" kapcsán talán egy könnycseppet is el kellett morzsolnom. Bestiális munka volt ez. Bitangok, rongyemberek, lélektelen modernista technokraták rombolása. Nem csoda, hogy ők csúfították el a pannonhalmi apátságot is, amihez mondjuk Várszegi segédkezése is kellett.

Piedone írta...

A közelmúltban jelent meg valahol egy terjedelmes cikk a Várban lezajlott háború utáni pusztításról, talán a Nagy Magyarország folyóiratban. Ami biztató, hogy arról is írtak, hogy a Várral kapcsolatban is komolyan foglalkoznak olyan tervekkel, mint ami a Margit híd esetében meg is valósul: azaz mindent lehetőség szerint eredeti pompájában helyreállítani.
Vártam is, hogy szerepelni fog-e a videóban, és örültem, hogy a végén ott is volt az, hogy az eredeti épület egyes darabjai szétszórva még megtalálhatók. Ugyanez elmondható bútoroktól és szobrokról is. Mindez persze a korabeli berendezésnek csak a töredéke, de ha majd komoly téma lesz a rekonstruálás, akkor legalább lesz mihez nyúlni mintáért.

Nobilis írta...

Valami eszméletlen pusztítás és szerintem reménytelen a helyreállítás. Nincs az a pénz,amiért pótolni lehetne ennyi elpusztított értéket. Ráadásul anyagilag is durva lenne,sajnos. Ennyi erővel le is bonthatták volna az egészet...:(

Csabrendeki írta...

@ Chubakka
"A "szemét" Habsburgok szétlőtték."
Nem esett ez össze "egészen véletlenül" Buda felszabadításával? Szerintem így már nem olyan "rossz üzlet.

@ mindenki:
valóban szomorú. De minden jelképértékén túl, mégiscsak: ez csak egy épület. Különben meg: mit vártunk mást a komcsiktől? Én azon lepődtem volna meg, ha mindent gyönyörűen helyreállítottak volna.
Ha csak a Ferenc József-híd visszakapná végre a nevét, én már boldog lennék, hogy madarat lehetne velem fogatni.

Névtelen írta...

Kiskorom óta azt tanultam és hallottam, hogy a Vár a háború alatt súlyos károkat szenvedett és bla-bla-bla. És tessék, 37 évesen kell megtudnom, mi is a valós helyzet...

Tiburtius

Nobilis írta...

Tegnap pü-ben küldtem az átdolgozott cikkemet,megkaptad?

Mondjuk vagy ötször néztem meg ezt és más videókat. Rendkívül dühítő.
Habár sok esetben ez megy ma is (műemlék vagy nem műemlék régi házakkal,bérházakkal,kastélyokkal)

Piedone írta...

Csabrendeki: mondjuk '48-ban a Citadellából Budapesten jó pár épületet sikerült rommá lőni, és azok bizony a Habsburgok voltak. Tőlük se vitassuk el, ami az övék. Hogy a Vár területére is lőttek-e, azt nem tudom.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

@Piedone '48-ban a Citadella helyén a Királyi Obszervatórium állt. A világ egyik legjobban felszerelt csillagvizsgálója abban a korban, és ha jól emlékszem az orosz cár is itt volt az avatóünnepségén.

Engedelmetekkel átvettem a videót a saját blogomra is. Én már olvastam a Várpalotáról unalmas perceimben a Széchenyi Könyvtárban, de régi sebeket tépett föl. Abban reménykedem, hogy úgy építették vissza az elvtársak, mint a hídjainkat, és pár évtizeden belül újjá kell majd építeni. Talán akkor... hacsak a királyunk nem...

Nobilis írta...

A Citadella Emánuel Zitta (semmi köze az épület nevéhez) hadmérnök vezetésével épült,ha jól emlékszem Haynau parancsára. Tényleg az lett volna a feladata,hogy a várost lője,de ez nem következett be,habár pár évtizeddel megépülte után terv készült a lebontására,melyre pénz hiányában nem került sor.

Nobilis írta...

"Budapesten jó pár épületet sikerült rommá lőni, és azok bizony a Habsburgok voltak."

Piedone,
a várból Pestet ágyúzták,de nem a Habsburgok,hanem a védők. Fura lett volna,ha az uralkodó,netán a főhercegek ott munkálkodnak az ágyuk körül és vérre szomjazva gyújtják a kanócot,töltik a csövet :D

A budai házakat és a várat viszont a honvédek lőtték szét.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Elküldtem a regnumos címre. Itt nem reklámoznám, mert a személyes rész százalékos aránya - egyenlőre - meghaladja a közéletit.

Nobilis írta...

http://www.e-ido.com/Europai_Ido_2009_12---11-oldal.pdf

ihajj...

Névtelen írta...

Hát ez tényleg döbbenetes volt,én is az ostromos verziót ismertem a pusztulással kapcsolatban...
Egyébként talán még valóban van némi remény a helyreállításra.

Amúgy a Várkert Bazár története is megérne egy bejegyzést.Az "csak" pusztul le évtizedek óta,illetve rockarénaként üzemelt.Azóta meg néma csönd.
Gyuri

Névtelen írta...

Illetve,mélygarázs-kultúrpláza lett volna belőle,de némi huzavona után ez meghiúsult...
Gyuri

Csabrendeki írta...

@ Piedone, Nobilis és Vass Dániel
:D lám, mik derülnek ki! Sikerült felszámolni egy újabb Habsburg-ellenes mítoszt, és máris láthatjuk, hogy mindaz a rossz, amit a Habsburgokról mondtak, voltaképp éppen az ellenük lázadókra igaz.

Köszönöm az infókat!

Piedone írta...

Mea culpa, megcsalt az emlékezetem a Citadellával kapcsolatban és az évvel kapcsolatban is. Most utánanéztem: 1849-ben, és a Várból lőtték Pestet, méghozzá Hentzi vezérőrnagy, a Vár parancsnoka rendelte el az ágyúzást. Ugye Budát a magyar csapatok el akarták foglalni, mire ő válaszul Pestet lövette. Ekkor pusztult el több, tbk. 48-ban fontos szerepet kapott gyönyörű épület.
http://www.htbkszfvar.hu/site.cgi?a=cikk&id=168

Továbbá: http://epa.oszk.hu/00000/00003/00023/hermann.html

Az ágyút töltő vérre szomjazó főhercegek képe pedig határozottan szórakoztató!

Csabrendeki írta...

De ugye itt sem arról van szó, hogy a "gonosz" Habsburgok a "nemzeti identitásától" kívánván megfosztani a magyarságot, "műemlékeket" akart volna megsemmisíteni. Csupán a lázadókat akarta kipucolni. Jól tette Hentzi.
Egyébként nem is tudom, hogy a "műemlék" fogalma egyáltalán létezett-e már 48-ban. Száz évvel előtte még biztos nem, lényegében a romantika alatt "találták fel". A "múltba révedés" korábban nem volt divat.

Alan Breck Stewart írta...

Remek dokumentációja ez egy gyalázatos gaztettnek. De ha arra gondolok hogy annak idején az egri várfal rekonstrukciónál beton fal elemeket, tartópilléreket alkalmaztak, akkor az is lehet hogy pusztán ennyi tellett a munkásértelmiségiektől.
Esély pedig mindig van, kell hogy legyen számunkra is!!!:

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=14517

Alan Breck Stewart írta...

Szerintem az esztergomi vár és a székesfehérvári királysírok is ugyanebbe a szégyenletes szériába tartozik.

Árpádházi királyaink földi maradványai évtizedek óta papírdobozokban rohadnak múzeumi raktárakban. Az egykori királyi székhely az esztergomi vár, meg egy lerohadt szocreál múzeum.

Per Spegulo írta...

Csabrendeki Uram, félreértett. Nem én "szeméthabsburgoztam", hanem a Youtube egyik kommentelője, én csupán idéztem, hogy azt is lássuk, mekkora a sötétség a fejekben.

DGY-vel viszont nem tudok egyetérteni. Valószínű nem járt sem a felújítás előtt, sem közben, sem most Kupacon. A felújítás megkezdéséhez egyébként Várszeginek nagyon kevés köze volt, mert az még Legányi Norbert idején kezdődött és Szennay idején folytatódott. Várszegi már majdnem a befejezéskor lett főapát.
De ismétlem, nem rossz munka az a műemlékvédelmi felújítás. Nem tudom honnan vette az információit. Meg kell nézni - egyszerű. be kell menni oda is, ahová halandó nem mehet be, és megláthatja. A bencések a magyar múlt fontos emlékének tekintik a kolostorukat - abban hiba nincs.

Műemlékvédelem. Nem tudom mióta létezik maga a fogalom, de a soproni illetőségű id. Storno Ferenc, aki 1821-ben született, Pannonhalmán (a Várban, mert a falu akkor még Szentmárton volt) jelentős restaurációs munkákat végzett. Más szellemben, mint azt ma tennék, de "re"-staurált, sokszor a fantáziájával kiegészítve a lerombolt, leromlott emlékeket, ami módszert ma nem alkalmazzák már, mert "elavult". Ma csak azt állítják helyre, ami egyértelműen megállapítható, milyen volt eredetileg. Ennek hiányában az idő pusztításának fokánál jeleznek és rögzítenek, befejezik és "csak" jelzik az eredeti állapotot. Ha kétséges, nem tesznek semmit, csak a romlást állítják meg.

Nobilis írta...

Nekem még a "habsburgozástól" szokott felállni a szőr a hátamon,attól,hogy sokan hangoztatják az osztrák (amúgy svájci/sváb/bajor) Habsburgok 400 éven keresztül irtották a magyarságot...:)
Ez abból a szempontból is hülyeség,hogy a Habsburgok "csak" 1780-ig uralkodtak a Magyar Királyság trónján,tehát kihalásukig. Ha 1526-tól számoljuk akkor ez csak 254 év + Albert és fia,V.László (össz: 273 év). Mária Terézia után a Lotharingiai házból való uralkodók következtek,kik felvették a Habsburg-Lotharingiai nevet (utalva ezzel a leányági örökösödésre).

Chubakka írta...

Akkor PHJ, a restaurátor ismerőse egy másik alternatív dimenzióban, egy másik valóságban lehetett, mert az enyémben nem így történt. Sőt, én a régiségek, a régi kincsek gondos óvását láttam - és azt a saját szememmel, nem mások - ki tudja milyen elfogultságú - elmondásból. Nem is értem, hogy lehet róluk feltételezni ezt. Mármint a saját tapasztalataimból kiindulva nem értem.

Szentély előtti oszlopok? Nem tudom, mire gondolhatott az ismerőse, mert a szentélybe egy lépcsőn kell felmenni és ott nincs oszlopsor. Az alatta lévők meg ezer évesek, mármint a Szent István trónjánál lévők. Az oltár baldachin tartó oszlopai lehetnek több száz évesek, mert azok olyan kb. 150-200 évesek, még Storno ideje körüliek. De, hogy ahhoz hozzányúltak volna, azt nem vettem észre, csak azt, hogy egyre többet használják a fenti oltárt is, nem csak a középső szinten lévő "modernet" (ami valóban nem illik bele az épített környezetbe, de az csak egy asztalosmunka, amit föl lehet venni és elvinni).
A sekrestye meg mai napig is telistele van a régi, a nagybőgő-tokhoz hasonló II. Vatikáni Zsinat előtti miseruhákkal és kellékekkel.

Sőt, ahogy ismerem a bencéseket, nem is dobnák ki azokat. [Már csak azért sem, mert az esetleges kidobáshoz túl sok öreg pap és szerzetes él a kolostorban és azok sem néznék jó szemmel. Lenne lázadás azonnal. De én sem tudhatok mindent. Lehet, tévedek.]

DGY írta...

Chubakka,

az én információim alapvetően mások. Én is vettem, szégyen vagy sem, olyan kegytárgyakat és miseruha tartozékokat (például főpapi cipőket), amelyeket 1000 Ft-ért kótyavetyéltek el a bencések. A régi szószéket lebontották, mert XIX. századi és nem olyan modern. Várszegi a bakonyi közösséget elhajtotta, mert nem termeltek profitot, ez nonszensz eljárás azt gondolom.

Piedone írta...

Csabrendeki: hogyne, igazi cs. kir. katonatiszthez méltó tett, hogy - miután Görgey bejelentette, Buda felől fog támadni - rövidlátó zsarolási szándékból a Dunakorzó palotáit lövette. A Lánchíd felrobbantásának kísérlete magyarázható taktikai okokkal, ez nem.

Per Spegulo írta...

Nem szeretnék feleslegesen vitatkozni, főként nem abba a módszerbe belelovalni magam, hogy: "van egy fényképem arról az emberről, akinek a szomszédjában lakik egy férfi, akinek a nagynénjének mondták."

Lehet, hogy így van - lehet, hogy nem. Kérem, ha valaki a Hortobágyi Cirilltől vagy megbízottjától vett valamit, ami rituális kellék, az írja meg meg, hogy mikor, mit és mennyiért vett. Tehát az általam 1 forintért vett Művelt Nép könyv nem ér, mert azt az iskolai könyvtárból, Auréltól vettem, amit kötelező volt az 50-es években a diákkönyvtárnak megvennie. Ma is megvan, az a címe: A diákszázad becsülete. [Borzasztó könyv! Egy 1918-as károlyista-prekommunista diákszerelem-mese.]
És így a lopott dolgok sem érvényesek, mert "szokás" onnan lopni is (mint általában mindent Magyarországon).

Addig engedje meg mindenki nekem, hogy higgyek a bencések tisztességében és nemzeti elkötelezettségében.
[Várszegi nem a bencés rend. Ma van, holnap nincs. Csak epizód, hiába ajnározza az ultrabal- liberális, lengyellászlós média. Volt a rendnek kuruc de labanc főapátja is, mégis létezik még mindig a rend.]

DGY - és milyen a cipő? Nem szűk? Egyébként a cipő nem rituális kellék és nem is kegytárgy. Hogy a Stornó által tervezett és a négy evangelista szimbólumával díszített márvány szószéket - ami egyébként szintén műemlék - lebontották volna, azt megnézem, mert régen voltam, ezért nem tudom. De addig is előítéletes vagyok ebben a kérdésben. Is.

Emmácska írta...

Cikk bajor királyi palota rekonstrukciójáról

vero írta...

videót elmenteni, mementóként megőrizni, gyerekeknek megmutatni mit tud a komancs lib eszme.
nem felejtünk.

Névtelen írta...

Szerintem a Gerő féle helyreállításnak voltak hibáí de voltak nagyon is jó dolgok. Például a Gótikus palota részleges feltárása és bemutatása. Egyben visszaállították a Középkori védműrendszert a Buzogánytoronnyal egyetemben. Ami a videó állításával ellentétben hasonlóan nézett ki a maihoz. Nyitottá tette a palotát. A többivel egyetértek. Többet romboltak mint építettek, de azért azt se kell elfeledni hogy értéket is hoztak létre. A mostani palota rekonstrukciója pedig tervbe van véve. Bár én már annak is örülnék ha rendbe szednék a tetőt meg a nyílászárókat kicserélnék ehelyett a műanyagok helyett.A belső rekonstrukció meg szép lassan müködne. Persze nem az összes terem de egy fontosabb térsor beleférne. És szép lassan sok minden meg lehet csinálni.

tofalvip írta...

Olvasnivaló:
Wikipédia szócikk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Budav%C3%A1ri_Palota
Miért hagytuk, hogy így legyen? (Flag Polgári Magazin, 2011): http://www.flagmagazin.hu/magyar-millenium/a-budai-var-felujitasahoz-2-miert-hagytuk-hogy-igy-legyen
Szimbólumháború (Ágoston Balázs írása a (Demokratában, 2016): http://demokrata.hu/velemeny/szimbolumhaboru
Ilyen lesz Budapest éveken belül (Spiler blog, 2016): http://spiler.blog.hu/2016/02/24/ilyen_lesz_budapest_eveken_belul