2010. jan. 29.

Nem a vakbelünk röhög - trónörökös a kabaréban

A magyar trónörökös egy itthoni rádiókabaréban?! Elég abszurd ötletnek tűnik elsőre, de ha a publicitást nézem, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy a tömegkommunikáció értéksemleges és a hallgatók száma nyilvánosságot hozhat bármilyen témának. Múltkor úgyis megkaptam, hogy csak csínján bánjak azzal, hogy mi méltatlan a trónörökösnek és mi nem.

Akkor most óvatosan fogalmazok és azt mondom, hogy végül Ottó koronaherceg elmondott értékes dolgokat is Fábry Sándornak (aki már többször kifejezte nagyrabecsülését a főherceg irányában, meglehet most megsérti egy kérdéssel) a rádiókabaréban, olyat is amelyet nem gondolhattunk róla. Úgy tűnik a trónörökös sokkal árnyaltabb személyiség, mint ahogyan be van állítva akár szimpatizáns akár ellenséges környezetben. Ki gondolná például, hogy szeret dacolni az ENSZ rendelkezéseivel? Vagy, hogy meghatódottan itt fog beszélni Ferdinánd-Antal főherceg keresztelőjéről? A legrelevánsabbnak azon kijelentései tűnnek a mi számunkra, amelyek a magyar trón utódlásáról szólnak, nevezetesen; "Én sose voltam a trónon, úgyhogy nem mondhattam le. Nem tudok lemondani egy birtokról a Holdon..." Ennek ellenére a királyság "nem aktuális most" Ottó főherceg szerint (ez nagyon hasonlít a "királykérdés nem aktuális" axiómájára a kormányzóság idejéből). E mellett persze vannak komolytalan kérdések a Fábry-interjúban (Porsche-ügy, Otto csomagküldőt Ottó alapította-e?, stb.), de megtudhatjuk azt is, hogy a neokon idol Reagan elnököt a főherceg nagyra értékeli. A főhercegi interjú mellé mellékeltünk egy beszélgetést is Dr. Csapó Csaba adjunktussal (ELTE BTK, korábban alapvető könyvet írt a Magyar Királyi Csendőrségről, innen lehet pár embernek ismerős), aki Ferenc Józsefről készülő könyve kapcsán beszélget Aranyosi Péter, aki a stand-up műfajból ismerős lehet sokaknak. Közben van egy felejthető kabaréjelenet is, nem muszáj végighallgatni. Ide kattintva meghallgatható mind a két anyag. Véleményét, benyomását, kritikáját senki ne fojtsa magába, hanem ossza meg velünk!

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem mindkét interjú/beszélgetés szánalmas: főleg a kérdezők személye és a közeg teszi azzá:

- Fábry Sándor, kabaréműsor: miért nem mindjárt a Maksa hiradóban hallunk híreket a Habsburg házról?

- Aranyosi Péter, MR1: a rádió hozta szokásos alacsony színvonalát, szóra sem érdemes.

Ezzel együtt a Fábry-féle interjút méltatlannak érzem, jobban meg kellene válogatnia IV. Károly utódjának, hogy milyen szekértolókkal áll egyáltalán szóba.

Alan Breck Stewart írta...

Természetesen a műsor hangvétele nem kedvünk szerint való. De én azt emelném ki, hogy a külsősök talán jobban befogadnak egy jóindulatúan semleges képet Ferenc Józsefről, mint a direkt marketinget.
Fábry az Fábry.
Egy trónörökösnek meg minden körülmények között meg kell tudni állni a helyét méltósággal. Még egy pojácával szemben is.

Alan Breck Stewart írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Alan Breck Stewart írta...

Játszatok ti is a Fókusz című műsorral. A főnyeremény ezen a héten belépő a Széchenyi bálba, ahol és ezt idézem a weblapról: "A Presidance Company tánckart ezúttal Széchenyi Krisztián, István gróf leszármazottja vezeti. "
Oh! micsoda spanyol virtus.
weblap: http://www.szechenyibal.hu/
fénykép az ifjú grófról és háttér, a bál hivatalos lapjában itt:
http://www.szechenyibal.hu/?article_hid=258

Csabrendeki írta...

A "méltatlanságról" annyit: ahogy György koronaherceg kapcsán szóba is kerül: nem a foglalkozás, ami diszkreditál, hanem az ha nem állja meg a helyét abban.
Hogy Fábry pojáca, és hogy sértő kérdései, megjegyzései vannak, ez Fábryt minősíti.
Minősíti-e Ottót, hogy szóba áll vele? Szerintem kevéssé: sőt, ha igen, azt árulja el, milyen emberközeli, és közvetlen. Nemde pont az szokott a Habsburgokkal szemben az egyik kritikus pont lenni, hogy megközelíthetetlenek és nem szeretik a magyarokat: lám Ottó itt is bizonyítja, hogy ez mennyire nem így van.

Nobilis írta...

Tényleg, nem kellene valamiféle monarchista összejövetelt,bált vagy mit tudom én szervezni,természetesen a Habsburgok meghívásával?

Névtelen írta...

Habsburg György pont a "méltatlanságra" jó példa:

http://www.fn.hu/belfold/20090228/habsburg_gyorgy_mdf_listajan/

Ottóval kapcsolatban lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam: nem őt tartom méltatlannak adott esetben a tiszteletre, hanem azt, hogy ilyen emberekkel egyáltalán szóba áll, mint a Fábry, akihez hasonló kollaboránsok gúnyt űznek a királyság intézményéből. Tipikus kommunista hozzáállás: amit nem tudunk kiírtani, azt nevetségessé tesszük, vagy elhallgatjuk. Szerintem az előbbi volt a célja.

Névtelen írta...

http://www.fn.hu/belfold/20090228/
habsburg_gyorgy_mdf_listajan/

Nobilis írta...

Ezzel nyilván egyet lehet érteni,azt azért hozzátenném,hogy nem tipikus kommunista szokás,hanem oldalaktól független bevett szokás. Csinálja jobb is,bal is. Persze a H. család inkább a bal begyében van,illetve bizonyos jobboldali körökben.

Csabrendeki írta...

@ PHJ

Valóban, főherceget kellett volna írnom. Köszönöm a helyesbítést.

A többiben is egyetértünk.

Alan Breck Stewart írta...

off:

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a muemlekem.hu oldalt, ahol Horthy bunkertől kezdve a király temetkezésekig sok érdekes anyag található.
Az alábbi cikkben I. Géza király sírja után nyomoznak. A tanúlmány végén pedig további királyi temetkezésekre vonatkozó linkeket találhatunk:
http://url.moosaico.com/13211

Studiolum írta...

Csak egy apróság: a kulcsszavakban Fábry György szerepel Fábry Sándor helyett, ami már csak azért sem stimmel, mert az előbbi Fábrinak írja a nevét. :)