2011. júl. 13.

Fidesz: Károlyi marad

     Tegnap, július 12-én az Országgyűlés egyhangú töbsséggel utasította el a Jobbik módosító indítványát, melyben Károlyi Mihály szobrának eltávolítását kérték. A név szerinti szavazáson 39 igen mellett 307 nem szavazat hagyta helyben Magyarország második legvitatottabb köztéri szobrát (az első helyen a Szabadság téren található szovjet hősi emlékmű áll). A Lázár János által ígért lelkiismereti szavazáson a nem gombot nyomta meg többek között Wittner Mária is. A történtek előtt megdöbbenve állunk monarchistaként, hiszen a Fidesz ezidáig sohasem rajongott az 1975-ben felállított Varga Imre által készített bronzszobor iránt. Eddig többnyire csak vörös szekfűk borították a talapzatot. 
     A borítékolható, elsöprő többségű igen szavazatok elmaradása nyilván annak a politikai megfontolásnak köszönhető, hogy a kormánypárt nem kívánt újabb frontvonalat nyitni a közterület átnevezések után. Annak ellenére, hogy értjük miért áll a Fidesz érdekében ez a nyilvánvaló konfliktuskerülés, szomorúan meg kell állapítanunk, hogy a szobor hivatalos úton 2014. előtt nem eltávolítható. Miután Budapest székesfővárosunk a Kínai Népköztársaság kormányfőjének hivatalos  látogatása kapcsán újra "vörös rongyokba öltözött", nagyon rossz üzenetnek tartjuk a keddi szavazást. Hiszen a Magyar Népköztársaság első elnökének kommunista szimpátiája olyan nyilvánvaló, mint a kínai kormányfő kommunista párttagsága. Nyilvánvalóvá vált tehát, hogy a magyar kormánypárt antikommunista retorikája végleg a múlté. 

A keddi szavazás eredménye. Forrás: mkogy.hu

     Mi monarchisták pedig nem tehetünk mást, vagy feltesszük a szobrot anyagárban a Vaterára, vagy magunk szállítjuk el a szoborparkba.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Mi monarchisták pedig nem tehetünk mást, vagy feltesszük a szobrot anyagárban a Vaterára, vagy magunk szállítjuk el a szoborparkba."

Ajánlom még figyelmükbe a Közgazdasági Egyetem aulájában álló Marx-szobrot. Abban is van jócskán anyag (bronz). ;)

Névtelen írta...

Ezekből kéne berendezni egy olyan Pelikános szellemvasútat, hogy ni: kísértet járta be Európát, és ezekben az alakokban jelent meg!

Petrus Augustinus írta...

Azt eddig is tudtam, hogy a Fideszben semmi konzervatív nincsen, de, hogy hogyan tekintheti akárki pozitívnak Károlyi szerepét, na azt nem értem.

Névtelen írta...

Hát úgy, hogy egy kutya kölkei. Ennyi.

Petrus Augustinus írta...

Persze, de szuverén emberi lények szabad akarattal felruházva. Ha az én egész családom alkoholisták, házasságtörők és kommunisták gyülekezete, akkor én dobjak le magamról minden felelősséget és kövessem őket? Ez nem így megy.