2009. ápr. 6.

Keresztény és konzervatív - LOW PRICES, HIGH QUALITY!

Nem olyan régen beszéltem Bedő Gyuri bácsival, a Kairosz Kiadó ügyvezető igazgatójával, aki panaszkodott, hogy mennyire megrekedt, vagy inkább nagyot zuhant a magyar könyvkiadás, de legfőképpen az értékesítés (ez önmagában megérne egy posztot, ugye). A terjesztők 60%-ot pakolnak a könyvekre, a szerzőknek semmi pénz, néhány tiszteletpldány, és amiből 500 darab elmegy, azzal már foglalkoznak. Elgondolkodtató dolgok. A Kairosz Kiadót még indulása után kevéssel fedeztem fel magamnak, vagy tíz éve már ennek, amikor az első Molnár Tamás könyveket jelentették meg, végre jól tördelve és méltó borítókkal ellátva. A Kairosz egyfajta missziót folytat(ott) itthon, amikor elvállalta, hogy nemcsak teológiai-, vagy éppen liturgiai műveket jelentet meg, hanem - keresztény és jobbos-konzervatív értékrendjének megfelelően - politikai-, és történelmi könyveket is. Kaptak érte hideget és meleget, és ha nem is minden választásával lehet egyetérteni a kiadónak (Lovas, Bayer, Lustiger, stb.) azért abban megállapodhatunk, hogy a magyar konzervatívok sokat köszönhetnek nekik, főleg a magyar keresztény konzervatívok (beleértve a XX. század Intézet könyveit is).

A Kairosznak most nem megy, ahogyan semmilyen kiadónak sem megy igazán, ami nem olyan jó (nekem egy könyvem is megfeneklett e miatt), de azért öröm az ürömben, hogy egy rakat alapmű most 50%-kal olcsóbb, igaz csak a Munka Ünnepéig. Kár lenne kihagyni, s talán segíthetünk is ezzel. Mindenki húzza szorosabbra a szíjat, és vegyen könyveket, ha még nincsen meg valami. Lehet kattintani és szemezgetni, vagy éppen csak csöpögni. Osszuk be, ami nincs, könyvre költeni mindig kell, ők maradtak az igazi mesterek a modern korban. Itt pedig jónáhány mestert találhatunk, az garantált, de legrosszabb esetben is utitársakat, vagy viszonyítási pontokat. Aki meg tipródik, hogy mit is, mit is, az csak vegye meg az összes itteni Molnár Tamás könvyet és érezni fogja, hogy nagyot fordul vele a világ.

Én csak találomra szedtem össze a szerintem kihagyhatatlanokat, vagy amelyek felkelthetik - reményeim szerint - az oldal olvasóinak érdeklődését.

ad-Darqáwí, Al-'Arabí:Az emlékezés rózsakertje; Adriányi Gábor egyháztörténeti könyvei; Clarvaux-i Szent Bernát életrajza és egyetlen teljes hazai fordítása egy művének (A megfontolásról); Cusanus Nikolaus; A tudós tudatlanság; Árpád-házi Szent Margit és a domonkos hagiográfia; Filoramo, Giacomo: A gnoszticizmus története, Finkelstein, Norman G.: A holokauszt-ipar; Gilson, Étienne: A középkori filozófia szelleme; Gilson, Étienne: Isten és a filozófia; Heidl György - V. Horváth K.: Szent Ágoston misztikája I.; Leclercq, Jean: Clairvaux-i Szent Bernát - történelmi portré;Pandaemonium: A keresztény démonológia kistükre; Magyar Zoltán: A Habsburgok a magyar néphagyományban - Narratívtípusok és történelmi emlékezet; Mereskovszki, Dimitrij: Az ismeretlen Jézus; Mészáros István: Mindszenty - Egy kultusz a XXI. században; Mészáros István: Pannonia Sacra (Mindszenty tanulmányok); Molnár Tamás: A beszélő Isten - Miért hiszek?; Molnár Tamás: A gondolkodás archetípusai; Molnár Tamás:A jobb és a bal; Molnár Tamás:A pogány kísértés; Molnár Tamás:Az Atlanti kultúra kibontakozása; Molnár Tamás:Az autoritás és ellenségei; Molnár Tamás:Az ellenforradalom; Molnár Tamás:Bennünk lakik-e az Isten?; Molnár Tamás: Keresztény humanizmus; Molnár Tamás:Liberális hegemónia; Nagymihályi Géza: Az angyalok - Liturgia és ikon a keresztény Keleten; Nanicsák Gergely András - Soós: Áthosz, A szent hegy, Az istenszülő kertje; Nigg, Walter:A misztika három csillaga; Nolte, Ernst: A fasizmus korszaka; Pauler Ákos:Bevezetés a filozófiába; Pauler Ákos: Művészetfilozófiai írások; Puskely Mária: A keresztény Európa szellemi gyökerei; Puskely Mária: A keresztény szerzetesség történeti fogalomtára; Puskely Mária szerk.: Sötétségből a világosságra - Keresztes Szent János; Seuse, Heinrich: Suso misztikus írásai; Somos Róbert: Magyar filozófusok politikai útkeresése Trianon előtt és után; Szabó Ferenc SJ: Prohászka Ottokár időszerűsége; Tauler, Johannes: A hazatérés útjelzői; Thibon, Gustave: Jákob lajtorjája, Szent Ágoston: Isten városáról I-II-III. kötetek.

2 megjegyzés:

gabrilo írta...

állat ez az akció. Főleg az Isten városa olcsóért nagyon nagy királyság!
Egy hónapig nem iszunk, de megéri.

Parsifal írta...

Sajnos protestáns olvasat (minden fordítás egyben értelmezés is!), pedig kiadhatta volna az egri növendékpapság fordítását (és kommentálását is!) a Kairosz.