2011. dec. 12.

Európa fiainak öröksége



Horvát kollégák keze munkája eme lendületes produkció. Na, ki hány hollywoodi film részletét fedezi fel benne? :)

6 megjegyzés:

Per Spegulo írta...

Én 7-et tudtam beazonosítani, de egy (?) vikinges és az egyik keresztes lovagos jelenetet nem tudom hová rakni. Írjam, miket láttam, vagy hadd törje a fejét más is?

Dicsőség a hősöknek és dicsőség a hősi halottaknak. Ha Európáról beszélünk, akkor valahol itt van Európa gyökere, nem a kék alapon fogalmam sincs hány arany ötágú csillagban, és nem a "liberális értékekben", Rousseau-ban, Voltaire-ben, Proudhon-ban, Saint-Just-ben, Babeufben, Lassalle-ban és Marxban. (Amelyek által létrehozott "értékek" egyébiránt nem is léteznek, mint a sci-fi világ, a DS9, a ST vagy az Orion űrhajó csodálatos kalandjai és Pirx kapitány.)
Nagyon pörgős a klip. Köszönöm, hogy rátaláltak.

Per Spegulo írta...

Aki ezt készítette (CroPetroForever) Európában ritkaságnak tekinthetően tisztelheti a magyarokat, mert a népek felsorolásánál, 0:34-nél, először a magyarokat írja és csak a 0:37-nél az illyreket (a horvátok misztikus-kultikus őseit), utolsó előttiként, a rómaiak előtt.

Petrus Augustinus írta...

A keresztes lovagos a lengyeleknek a Shanghai Expo-ra készített animációjukból van, a bal alsó sarokban lévő évszám alapjám. A vikinges pedig a legújabb 'Beowulf' inkarnáció, mely ugye, megintcsak, animált.

Nobilis írta...

Nekem tetszett a videó, főleg ,mert hasonlóan gondolkodik,mint én. Nekem a nemzetiségem magyar, a kultúrám is ,míg származásom európai, hiszen őseim között magyarok,franciák,horvátok,lengyelek,angolok,spanyolok stb. megtalálható és nyilván római,görög is.

Per Spegulo írta...

Nem ismerhetem az alkotók szándékai, de nekem egy olyan értelmezés jött át a klipből, hogy az alkotók a heroizmus teszik az európai kultúra alapjává. S mivel a heroizmust mintegy kiindulópontnak tekintik és/vagy nem tudnak/képesek elszakadni a napi 24 órában ránk ömlő hollywoodizált pátosztól, így a Rettenthetetlent, az Arthurt semmiképpen sem hagyhatták ki. (Már a grandiózus csatajelenetek miatt sem.) Még akkor is, ha a beillesztett Artus király verzió abból a feltevésből indul ki, hogy a legendabeli király nem lenne más, mint a római hadsereg kivonulása után Britanniában maradó kvázi roninná vált britek, rómaiak és romanizáltak.

Ellentétben állna egymással az atlanti és az európai hérosz? Érdekes felvetés. De gondolom, nem igazán az "atlanti" kultúra lenne a megfelelő definíció lenne a kérdésben alkalmazható, hiszen az atlanti kultúra szervesen illeszkedik a Trója, a Gladiátor, a 300, sőt még a Mennyei Királyság vonalába - főleg ha a Oroszlánszívű Richárdra gondolunk, aki inkább volt európai, mint a mai fogalom szerinti "atlanti".

Mióta "nagy hajókkal keltünk át | a ködös vizű tengeren" és ott egy új, nyíltan neoprotestáns, maszon- és ultraliberális ideológia lett a régicide, Cromwell-utód állam meghatározója, aztán a Monroe-elv, az I. és főleg a WW2 után, az "atlanti" kultúra meghatározásnál egy hangsúly eltolódás tanúi lehettünk, ami lassan a klasszikus, görög-római műveltséget, hagyományt is - nem is beszélve a keresztény tartalom egyoldalú szektariánus irányba eltolásáról [Da Vinci kód, Ómen, Ördögűző, Ámen, Stigmata és tsai] - igyekszik ideológiai uralma alá hajtani (főleg a 4. hatalmi ág közreműködésével), azokat kifacsarni, kénye-kedve szerint újbeszélül újrafogalmazni. Ami lassan kötelező, már-már szinkretista dogmakénti ideológiai irányként jelenik meg.

Ha ezt értjük, mármint a status quo atlantizmust atlantizmuson, akkor egyértelmű a válasz.
Ha viszont az organikus atlantizmust, Arthur király, Oroszlánszívű Richárd és Wallace atlantizmusát értjük atlantizmuson, akkor itt a helye.

Viszont!
Hogy a kettőt meg tudjuk különböztetni, kívántatik a néminél magasabb fokú klasszikus műveltség. Ezért is az a véleményem régóta, hogy Európa süllyedése (elrablása) az ó-görög nyelv középiskola oktatásának eltörlésével kezdődött, majd betetőzött a latin negligálásával.
Egy új - és rendes, normális - világban az új elitnek mindenképpen innen kell majd egyszer kiindulnia. Beszéljünk nyíltan: azután, miután az önpusztító, ön- és közveszélyessé vált neoatlantizmus végül saját maga ellen fordul, és mint Dantonra vagy Robespierre-re is lecsapott a saját guillotine-juk, ugyanúgy, egy hatalmas világégéssel saját magát is el fogja pusztítani a Gonosznak ez az új megjelenési formája.

Addig pedig nincs más megoldás, létre kell hozni a kis civil körökben működő lelki-szellemi praetorianus egységeket, hogy amikor majd szükség lesz a tudásra, legyenek, akik még tudnak Olvasni, akik rendelkeznek a Tudással, akik értik a fogalmak valódi és a torzítás előtti tartalmát.

Bocsánat, hogy megint hosszú lettem.

Per Spegulo írta...

Kiváló és figyelemre méltó szerző Molnár professzor, köszönöm, hogy pár éve felhívta rá a figyelmemet.

A hivatkozott könyvet még nem olvastam. próbálom megszerezni. Fantasztikus meglátásai és nagyon széles körű műveltsége van a szerzőnek, ami az összevetések esetén néha teljesen megdöbbentő következtetéseket eredményez.
Lassan megértem, hogy miért hallgatták el: vagy terhesek voltak a gondolatai, vagy meg sem értették, vagy mert nem egy celebizált személyiség és sehová, semelyik hivatalos iskolába sem besorolható.

Viszont éppen ezt a cikkét fordítom - na, vajon milyen nyelvre? -
http://www.miep.hu/fuggetlenseg/2010/december/31/14.htm