2009. jan. 15.

Mégis, mi vagy ki volt pozitív a rendszerváltásban és azóta? (REV és SUMMA)

Most játsszuk azt, hogy kedélyesek vagyunk. Miért is ne? Ne érjen minket az a vád, hogy lám a magyar monarchisták csak nosztalgiázni (hát nosztalgiázunk mi?), rosszkedvűen odamondogatni (hát rosszkedvűek vagyunk mi?), meg álmodozni tudnak csak (hát álmodozunk mi?). Értékeljünk inkább és mutassuk meg, hogy két lábbal e talajon állunk és az elmúlt időszakot ebben az országban töltöttük, de leginkább jó lenne megtudni, hogy ki, mit gondol az elmúlt húsz évről. A kér(d)és tehát az, hogy MI és KI az, akit vagy amit pozitívnak értékelünk a rendszerváltáskor és az, azóta eltelt időszakban ebben az országban? Lehet sorolni személyeket (nemcsak politikust persze), médiumot vagy éppen egy társadalmi jelenséget, esetleg csak egy könyvet, vagy filmet. Ne legyünk szűkkeblűek nemzetes uraim! A respublika itt van, tehát biztosan van ebben valami jó is, hogyha itt van. Aztán lehet, hogy mégse. A végén kiderül, hogy a jó dolgok nem a respublikához fűzhetőek, hanem azokhoz, akik csak tették a dolgokat, respublika ide, vagy oda. A kérdés attól még kérdés marad persze.

Tessék, csak tessék!

A kommentek eredménye természetesen bekerül a posztba a végén és mindenki nagyon elégedett lesz. Vagy egyszerűen csak okosabb, esetleg dühös.

(Summázva a kommenteket)

Pozitív a II. Magyar Köztársaságban monarchista szemmel is; kommunista zsarnokság megszűnése, a Szent Koronával ékített, eredeti címert kapta meg a nemzet újra, a szólás szabadságának megléte, a vallás szabad gyakorlása, 1956 szabad ünneplése, az egypártrendszer megszüntetése, szabad utazás bárhová, Szent Korona kikerülése a múzeumból, tridenti rítusú szentmisék ünneplése, tradicionális iskola működése. Általánosságban örülünk annak, hogy sok dolog tovább tud élni a "múltból" most is búvópatakokban, és sok minden kikerült a mélyvörös árnyékból. És nagyon örülünk a szép magyar lányoknak továbbra is.

27 megjegyzés:

Csabrendeki írta...

Ami elsőjént eszmbe jut, nem annyira a respublika érdeme, mint inkább a zsarnokság megszüntéséé: hogy ma már beszélhetünk olyanról, jobb lenne tán a királyság. Próbáltuk volna meg csak 25 évvel ezelőtt! :)
Folyományaképp: hogy megjelenhetett Pezenhoffer magyar történelme.

PHJ írta...

Igen, igen.

Nekem 1956 szabad ünneplése, Molnár Tamás professzor úr köteteinek kiadása és az, h itthon is taníthatott (és volt szerencsém vele többször is beszélni, pláne), újságok közül néhány jobbosabb megjelenése (Hunnia, Szent Korona, Pannon F.) és ezekben a királyság említése, szabad vállalkozások, egypártrendszer vége, komcsik maradtak persze. Ki lehetett menni Nyugatra minden következmény nélkül, és ide is tudtak jönni. Szent Korona kikerült a múzeumból, de még mindig ereklye, ilyesmik. Politikusok közül talán csak ilyenek, Pongrátz, vagy korábban Krassó, aki ugyan bohém volt, de igazán utálta a komcsikat, zsigeri módon, vagy éppen Kéri Kálmán, akit ugyan beszerveztek, de átverte az egész III/III-at, kőkemény horthysta maradt;D De még gondolkodom...

gabrilo írta...

Hát, azért akárhogy is, sok pozitívuma van.
Pl. a szüleim már nem kaptak politikai minősítést a Központból, minekutána eltiltották őket a tanult szakmájuktól. Példának okáért a vállalkozások szabadsága jó dolog. Példának okáért az omnipotens kommunista párt uralmának megszűnése jó dolog. (Még akkor is, ha sajnos láthatóan itt maradtak, és működtetik az oligarchiájukat tovább... azért én a széljobb "gengszterváltás" meg "Módszerváltás" kifejetéseit nem hogy nem szeretem, kifejezetten utálom.)
Példának okáért a nemzeti ünnepeken nem verik le rólad a kokárdát (mínusz 2006. okt. 23 ugye).
Esetleg szabadon fejezhetem ki mit gondolok, a keresztények/hívők szabadon imádkozhatnak, és hiába is szeretné a posztkommancs értelmiségi elit, akkor is témává lehet tenni olyasmiket is, amik az ő uralmuk idején tiltás alatt voltak.

Tehát azért szépen lehet sorolni előnyöket - és ezek bizony nem csak "marginális" dolgok.

Petya írta...

Szent Korona a parlamentben! Ami sajnálatos módon viszont maradt az a kádári közöny mentalitása az emberekben és a köztársaság...

Csabrendeki írta...

:)
apropos kokárda... (gabrilo említette)
hát nálam annak kitűzése szóba sem jöhet...
Én a Habsburg-címert szoktam kitűzni márciusban és novemberben és fekete-sárga szalagokat...
:)

És lám, még ezt se verik le rólam!
(próbálnák meg!)

Petya írta...

Igen azt azért megakartam kérdezni, h márc. 15-én ki mit tűz ki, de ha az 1848/49-es téma napolva, gondoltam elhalasztom...
Szerintem királyhűeknek sem gáz a kokárda egy napra...

Umnapistim írta...

Csabrendeki uram,

hol tett szert Habsburg címerre? Én keresek egy ideje ilyesmit kokárda helyett, de eddig nem találtam. Ha tud valami lelőhelyet, szóljon, legyen oly' kedves.

PHJ írta...

A szabadabb vallásgyakorlat jogos, pardon, h kihagytam. A "rendszerváltás" nekem azonban quasi csak. Valóban elhagytunk egy rendszert (kommcsi dikt.), de igazi váltása nem annyira történt meg, mert a politikai elit, amely a ezt a "váltást" létrehozta (dem. ellenzék, kommcsik) úgy alakította, h nyeregben maradjanak. Ez egy paktum, amelyet én 1989-es paktumnak hívok, vagy 1990-esnek. A ruszkik még bent voltak, amikor kikiáltották ezt a II. respublikát, amelyet az MSZMP KB egyik tagja tett meg. Broáf. Kik azok, akik nem az 1989-es paktumból kerültek a hatalomba az elmúlt 20 év alatt? Azok, akik elfogadták az 1989-es paktumot, amely 1946-ra és 1949-re alapozódott. Sok rendszerváltás volt a magyar történelemben (a XX. században éppen 1920-ban), de 1989 nem volt az igazi.

Kokárda kapcsán én 1988-ban hordtam először és utoljára kokárdát, október 23-án. Ekkor kádárkolbásszal véresre verték mellett a barátomat a Vörösmarty téren, azóta sem. Utána rájöttem, hogy 1956-hoz nem ez tartozik, nem a kokárda. Március 15-én meg nem tudom, h mit lehet ünnepelni. Akkor inkább áprilisban, a reformok törvényesítését (nem a forradalmét).

Csabrendeki írta...

@ Umnapistim
Bécsben.
A nagyobbik, színeset a Burgban
a kisebbik, aranyszínűt Schönbrunnban
Gyönyörű, kétfejű birodalmi sasok. :)

@ Petya
A kokárda forradalmista-republikánus jelvényként indult Franciaországból. Állítólag szabadkőműves ihletés is közrejátszik. Szerintem gáz.
Megkockáztatom: szerintem a trikolór is.

Csabrendeki írta...

Ja, és szoktam még viselni egy nagyon szépen kidolgozott nagy-magyar címert (kétoldalt angyalokkal, Szent Koronával... [a Fehérlóból]).
(Fekete-sárga szalagok kíséretében persze, legitimizmusom kifejezéseképp)

verena írta...

Kokárdához:

A fekete-sárgával az a bajom, ami a "labanc" megjelöléssel, hogy egyrészt (feleslegesen) provokatív, másrészt az emberek nemcsak, hogy nem értik a jelentését, de könnyen félre is érthetik. (P. o. manapság szokták labancoknak hívni az MSZP-s bagázst is.)

A fehér kokárdához mit szólnának? Nemzetellenességet nem lehet belemagyarázni, viszont a fehér szín nemcsak nálunk, de több más nemzetnél is az ellenforradalomhoz kapcsolódott, és egész szimbolikája a lehető legpozitívabb konzervatív szemszögből.

Ha már szóba került: szerintem Budavár felszabadítása (szept. 2.)jogosan lehetne a magyar legitimista-monarchisták egyik legfontosabb ünnepe.

Petya írta...

@ Csabrendeki: Hát ez az érvelés elmenne, hha 1890-t írnánk, és egy konzervatív (early Apponyi) ogy.-i képviselővel társalognék, de ma..

Akkor ma is utáljunk mindenféle nacionalizmust, csak a dinasztiahűség legyen a fontos? Mint Benedek Lajos vagy Gyulay Ferenc? Mert a nacionalizmus 1848-ban egy új, liberális, baloldali eszme volt, de maa? A monarchizmus, legitimizmus és konzervativizmus nem anakronisztikus, nem idejétmúlt, de ez igen. Változnak az idők, és sztem fontos lenne, h ma egy konzervatív ne azt jelentse amit 140 évvel ezelőtt.

"A kokárda forradalmista-republikánus jelvényként indult Franciaországból. Állítólag szabadkőműves ihletés is közrejátszik. Szerintem gáz." --> Akkor ezen logika szerint egy antiszemita ne használjon számítógépet mert azt meg egy magyar zsidó találta föl! Teljesen más ma már a kokárda, sztem egy monarchista is nyugodtan hordhatja egy napra. Ma már. Persze saját döntés, ha te nem fogod, de nem ókonzervatív legitimistának, hanem nemzetietlen balliberálisnak fognak nézni.

"Megkockáztatom: szerintem a trikolór is." --> Erre már tényleg nem tudok mit mondani, ez meg sztem gáz. Csaka SchwarzGelb, csaka SchwarzGelb? Rendben, de ezek után már tényleg álszentség takarni a dinasztia-imádatot a "Habsburg-seggnyalás"-t (jegyzem meg, Habsburgokkal, Ottóval semmi bajom, sőt! de mindennek van határa). Értem én, h a trikolór is a francia forradalom terméke, de mennyi idő eltelt azóta! Ha egy ellenforradalmi rendszer (Horthy) idején is az volt az ország zászlója, sztem nincs miért ódzkodni tőle.

Fehér szalag/kokárda sztem jó ötlet.

(p.s.: Hát tényleg igaz, h monarchistákat csak az köti össze, h királyságot akarnak mint államforma...:))

Loxon írta...

Mindennemű kokárdával az a gond, hogy a forradalom terméke, ámbár nekem mind a fekete-sárga szalag, mind a fehér kokárda kitűzése szimpatikus gondolat, de talán mégse márc. 15-én, hanem pl. a Verena által említett alkalommal. 1956 emlékére nem kokárdát kell tűzni, hanem bevenni a parlamentet. :>

A posztban feltett kérdésre válaszolva: számomra egyetlen „hivatalos” pozitívum sem ismert. Ami pozitívum ilyen vonalon történt, az legfeljebb 1992-ig történt, azután semmi. Ami jó történt mégis, az nagyrészt inkább valaminek a továbbélése, árnyékból való előkerülése, semmint újdonság.

A Tea-Kör 2008-ban nyílt meg. :>

A közben eltelt időben a pozitívumot számomra a magyar tradicionális iskola működése jelentette, ezen kívül katolikus vonalon voltak még értékes és üdítő jelenségek, szerzetesrendek (pl. Sarutlan Kármelita nővérek) újraéledése és tevékenysége, tridenti rítusú misék rendkívül színvonalas újjáélesztése stb.

Ezen kívül, azt hiszem, csak a szép magyar leányok adtak némi vigasztalást a küzdelemtől fáradt lelkeknek. :>

PHJ írta...

Hardcore monarchisták (UPisti, Loxon, Verena, Csabrendeki) beelőznek!;D

Fixáljuk le, h legutóbb a Magyar Királyság hivatalos zászlója a piros-fehér-zöld volt, közepén a nagy címerrel. A trikolór tehát nem lehet annyira vita sztem. A kokárda nekem sem fekszik, ráadásul tényleg nem értem, h 03.15-én mit is ünnepelünk? A marxista-kommunista Táncsics kiszabadítását, vagy Petrovics verselését, szabad sajtót (bah!), vagy mit is? Áprilisban nagyon szívesen ünnepelném a felelős minisztériumot, a tv-eket, amelyek a reformok megérett gyümölcsei, de 03.15-én... Ennek ellenére nem szoktam ezen konfrontálódni, a fekete-sárga szallagot mert túlzásnak érzem, hiszen mindaz amiért harcolunk (remélem) nemcsak egy dinasztikus restauráció. Itt sok mindent tisztázni kellene még, amíg már _csak ez_ lenne a kérdés.

A szeptember 2-a korábban Parsival együtt felmerült már bennünk is, h meg kellene ünnepelni, igazi monarchista ünnep, mondjuk októberrel együtt a Károly-misével Cirákon (idén legyünk többen, nagyon ott a helyünk!). Szeptember 2-a lehetne más monarchistáknak (lengyel, spanyol, olasz, osztrák, német) is ünnep. Sok szobor van a Várban, ahol meg lehetne emlékezni, még a török pasa előtt is, hiszen a keresztény seregek tisztelték a nemes ellenfelet.

Fehér zászló, fehér kokárda / szallag, hagyományosan az ellenforradalmár, monrachisták jelképe. Nem rossz ötlet. Sajnos a helyzet tényleg nem az, mint 100 éve. Ha valaki nem tesz ki egyszerűen semmit sem, akkor egy tecsós konzumer szintjét is jelképezheti, aminél valamennyire egy turbómagyar is jobb.

Loxonnak köszönöm a szerzetesrendek külön kiemelését, a vallásgyakorlásba ezt is beleértettem korábban.

Csabrendeki írta...

@ verena
Egyrészt azt írod: a fekete-sárgát senki nem érti, másrészt azt, hogy provokatív. Hogy fér ez össze? Ha nem értik, nem is provokálja őket.
Nem gondolod.
Az MSZP lelabancozása ellen pedig, mi monarchisták, tiltakozzunk, mert ez azon az alapon megy, miszerint "aki magyar velünk (kurucokkal) tart" - vagyis, ha valaki másképp gondolkodik, pl. a királyról, az nem magyar.
A labanc valóban csúfnév volt, de a kuruc is. Ha a kuruc vállalja kurucságát, mi labancok is vállaljuk azt.

@ Petya
"Akkor ma is utáljunk mindenféle nacionalizmust, csak a dinasztiahűség legyen a fontos?"
A hazaszeretet szerintem nem egyenlő a nacionalizmussal. Én a nacionalizmust valóban elítélem, de hazaszerető vagyok.

Utolsó - zárójeles - megjegyzésedhez: Igen, és ezeken felül kell emelkedni. Az én kokárda, trikolór ellenességem magánjellegű és semmiképp nem ajánlanám egy mozgalom számára.

@ PHJ
És ajánlanék még egy dátumot, nem ünneplésre, hanem megemlékezésre.
Szeptember 28-án lehetne egy csendes koszorúzást és esetleg egy gyászmisét tartani Lamberg Ferenc emlékére.

És végül általánosan a fekete-sárgához: én ezt a legitimizmus jelképeként viselem és azt száz százalékban kifejezi. Világos, hogy nem október 23hoz illik.

Nobilis írta...

Ez a szept. 2-ás dolog ez tetszik,úgyis egyenesági ősöm volt az egyik katonai (magyar nemesi)egység zászlótartója az ostrom alatt. Túl is élte.


"(p.s.: Hát tényleg igaz, h monarchistákat csak az köti össze, h királyságot akarnak mint államforma...:))"

Ez igaz :))

verena írta...

Kedves Csabrendeki,

"Egyrészt azt írod: a fekete-sárgát senki nem érti, másrészt azt, hogy provokatív. Hogy fér ez össze?"

Jogos, szerencsétlenül fogalmaztam. Két külön rétegre céloztam. (Bővebben most hadd ne kelljen belemennem.)

Természetesen én ezt egy "mozgalomra" értve tartom elsősorban érvényesnek, és konkrétan csak a kokárdával kapcsolatban. Egy emberen az ilyesmi nem feltűnő, de egy nagyobb csoportnál már igen. Így értettem. A császári-királyi jelképekkel semmi bajom, sőt. (Tehát nem úgy értettem, mintha pl. Ön pusztán provokatív szándékkal viselné a fekete-sárga szalagot, de ezt a másik - valamit számító - fél (pl. a nem vulgárnacionalista nacionalisták) nagy valószínűséggel mégis provokációként fogja értelmezni.)

Másik: "Az MSZP lelabancozása ellen pedig, mi monarchisták, tiltakozzunk, (...) Ha a kuruc vállalja kurucságát, mi labancok is vállaljuk azt."

Erre majd máshol bővebben úgyis még ki kell térnem, itt most ezért ezt is mellőzném.

PHJ,

"Ha valaki nem tesz ki egyszerűen semmit sem, akkor egy tecsós konzumer szintjét is jelképezheti, aminél valamennyire egy turbómagyar is jobb."

Engem is ez zavar, volt, aki azt hitte, hogy azért nem teszek ki kokárdát, mert azt "az Orbán kisajátította". Hogyne.

Csabrendeki írta...

szeptember 2:
Koszorúzás a várban Savoyai Jenő szobránál?
(Megfigyeltétek, hogy sokáig az RTL klubon a reklámok előtt volt látható? :) )

Csabrendeki írta...

@ verena
:) lám, a viták ellenére több az egyetértés, mint a vitás pont.
:)
(zenei cikk megnyerte a tetszését?)

verena írta...

Csabrendeki:

Hogyne; csak rossz szokásom, hogy többnyire csak akkor szólok hozzá egy témához, ha kritizálni akarok valamit :-)

A. Brucknerről még talán bővebben is írhatna :-)

Petya írta...

Látom lehet itt civilizáltan is vitatkozni! Helyes! "Das ist ein Unikum!"

PHJ írta...

Nemzetes hölgyek és urak,
ha kimegyünk az utcára, az egy másik kategória. Egy koszorúzás esetében 4-5 ember nagyon kellemetlenül tud mutatni. Legkésőbb Ortega óta vegyük tekintetbe, hogy tömegrendezvényhez tömeg is. Szept. 2-a úgy lenne jó, ha volna több, nemzetközi úr és hölgy, magyarokkal együtt, akikkel ezt meg lehet tenni. Összegezve; ez sztem még korai. Viszonyításképpen kérem nézzék meg ezt; http://www.youtube.com/watch?v=s9Z-YNT1hRU

Cirákra jöjjenek el. A szentmisék folytatása úgyis jó magyar monarchista hagyomány.;D

Csabrendeki írta...

@ PHJ - Jogos, koszorúzás kilőve. :)

@ verena - te tudsz rólam valamit... :)
majd megejtjük, ha PHJ gazdurunk is úgy látja jónak...
:)

Do-Mi írta...

Nem akarok én ünneprontó lenni,de
tényleg annyira szerettek minket a Habsburgok ?
Nekem egy reálpolitikus már 50 évvel ezelőtt elmagyarázta (gyermekkoromban),hogy az egyetlen hasznunk az Unióból az volt,hogy a Bismarcki birodalom nem ért a Lajtáig.Azt is "mesélte" még,hogy Kossuth nem is volt olyan nagy Respublika párti.Elfogadott volna "külön" magyar királyt a H házból. PHJ,ahogy olvasom a dolgait,látom nagy tudású ember,tudja kiröl van szó.Idős mentorom azt is mondta,hogy K még a Francia és az Orosz uralkodóházaknál is tapogatózott ...A pesti forradalmi küldöttségnek (Petőfi is ott volt!) pedig tudjuk mit mondott Pozsonyban...
Mentorom a kurucokról azt tanitotta, hogy nekik köszönhetjük,hogy magyarok maradtunk,a labancokról pedig..hogy egyáltalán még élünk!
Ugye,ugye...azért még tudjuk,hogy:
"..a tömegrendezvényhez tömeg is kell.." PHJ
Máshoz is !!

PHJ írta...

Do-MI,

köszönet, de mi a kérdés?;Đ
Nem kellett semmilyen más uralkodóház, mivel volt királyunk, a trónfosztás meg érvénytelen volt. Maga Kossuth sem nézte semmibe sem a március 15-ét, Táncsicsot személyesen is be akarta záratni később.

Habsburgok szerették Mo.-ot? Igen. Miért ne tették volna ezt? A birodalmat ez az ország húzta ki a kül-, bel- és gazdaságpolitikai válságából, EU egyik legpatinánsabb trónján ültek, a magyar nemesség pedig újra és újra (1703 és 1849 ellenére is) biztosította a hűségéről. Nem értem...

Névtelen írta...

...és még egy pozitívum: Kossuth-címer contra Koronás címer kérdésben az utóbbi győzelme. Jókor tették fel a kérdést: ma egész biztosan más lenne az eredmény.

PHJ írta...

Jogos! Bővítve.