2010. jún. 6.

Pár hónapos monarchia - A Finn Királyság regéje és I. Väinö

Írta: Byss Flamel.

Kevesen tudják, hogy Finnország, egy rövid, de annál intenzívebb korszakában királyság volt, hiszen a legtöbben csak köztársaságként tekintünk rá, amelynek történelme során sokszor meggyűlt a baja a kommunista Szovjetunióval. Bármilyen furcsa a rövid életű Finn Királyság is kommunistaellenes céllal jött létre, még ha csak rövid ideig is. 1918-ban Finnország két részre szakadt a déli területeket irányító Finn Szociáldemokrata Párt szélsőséges csoportja a „vörösök” és az ország északi és középső részét irányító ellenforradalmi kormány, a „fehérek” között. amelyben a Németországban kiképzést nyert finnek, az ún. jääkärik is részt vettek a fehérek oldalán. A fehér kormányerők német segítséggel legyőzték a Szovjet-Oroszország támogatását is élvező szocdem irányítású vörösöket. A fehérek győzelme után Pehr Evind Svinhufvudot kormányzóvá választották, amely már előre jelezte a monarchikus államformát a finnek számára, egy fehér ellenforradalom után. A finn parlament 1918 őszén - enyhébb német nyomásra - megváltoztatta az államformát és Frigyes Károly hesseni herceget finn királlyá választották, I. Väinö néven.

II. Vilmos német császár ragaszkodott hozzá, hogy cserébe a német segítségért Frigyes Károlyt koronázzák Finnország királyává. II. Vilmos célja a Finn Királyság létrehozásával az volt, hogy a következő Szovjet-Oroszország elleni háborúban ne csupán Nyugat, hanem Észak felől is támadni tudja majd Szovjet-Oroszországot. Károly Frigyest 1918. október 9-én választották finn királlyá a világháborús német vereség miatt azonban nem foglalhatta el trónját. Végül az antant támogatását élvező Carl Gustaf Emil Mannerheimet választották meg kormányzóvá. 1919 tavaszán az USA és Nagy-Britannia is elismerte Finnország függetlenségét, de ekkor már nem volt meg a monarchikus államforma. Az év nyarán megszületett finn alkotmány széles körű hatalommal ruházta fel a köztársasági elnököt, amelyben példa a korábbi kormányzóság volt.




Érdekes tény, hogy Károly Frigyes leszármazottai a mai napig követelik Finnország trónját.Károly Frigyes 1940-ben hunyt el, ekkor már két fia halott volt Frigyes Vilmos és Miksa Frigyes az első világháborúban estek el 1916-ban még apjuk királlyá választása előtt. Harmadik fia Fülöp 1980-ben hunyt el 1933 és 1944 között a buchenwaldi munkatábor fogja volt. Fülöp lemondott a finn trónról öccse Wolfgang javára. Wolfgang herceg így 1940-től tekintette magát Finnország jogos királyának egészen 1989-ben bekövetkezett haláláig. Wolfgangnak és feleségének nem született gyermeke így 1989-ben a finn trón bátya Fülöp legidősebb fia Móric herceg örökölte.

[Képek fentről lefelé haladva: a finn királyi korona; I. Väinö király, Móric hesseni herceg, finn trónörökös.]

32 megjegyzés:

Nobilis írta...

Érdekes kérdés,hogy egy választott király leszármazottai igényt tarthatnak e a trónra? Erről tud valamit a kedves szerző?
Nyilván az idő rövidsége miatt örökösödési törvényt nem szerkesztettek.

Amúgy Vilmos császárék több országban is próbálkoztak monarchia létrehozásával.

Byss Flamel írta...

Mikor Vilmos herceget királlyá választották a gyermekei automatikusan a trón várományosai lettek. Ez mindenhol így van, ahol a királyt megválasztják.
Hiszen ha a királlyal történik valami mielőtt az örökösödésről törvény születne kell valaki aki majd követi. A választott monarchiákban ahol nincs az örökösödésre törvény automatikusan az elsőszülött fiú lesz a trón örököse, vagy ha nincs fiú a legközelebbi férfi rokon. Az ilyen esetekre ismerik az emberek az "Íratlan szabály" kifejezést. :)

Mérges Balázs csendbiztos írta...

Ha már feljött Horvátországról a szó, akkor felvetnék egy kérdést ami régóta foglalkoztat. Tény, hogy fikció mégis kiváncsi vagyok. Tegyük fel, hogy helyre áll hazánkban a jogfolytonosság, sőt a Szent Korona egykori népei is úgy gondolják, ideje lenne a magyar apostoli király jogara alatt egyesülni. Itt elkalandozhatnánk, abba az irányba, hogy ez mégis hogyan nézne ki pl. a felvidék kérdése, nyilván szükség lenne egyfajta enyhe belső autonómiára, így lehetne belőle Felvidéki Zsupánság (hercegség vagy valami ilyesmi):D persze szigorúan a királyi Magyarország integráns részeként.
De hogy annál maradjak, ami valójában érdekel. Mi a helyzet a Horvát Királysággal? Úgy értem, hogy ha utánunk nekik is megjönne az eszük a kormányzat és államforma kérdésben, nagyon szép dolog lenne egy újabb reálunió. Igen ám, de ott van II. Tomiszláv rövid uralkodása, és az ő leszármazottai gondolom igényt tartanának szintén a trónra. Na ilyenkor mi lenne? A horvát nemzetgyűlés döntene, a törvényeik alapján, hogy mégis ki a jogosultabb? Szeretném ha ezzel kapcsolatban felvilágosítást kapnék. Bár ha megint álmokat kergetnék, azt mondanám, hogy nyilván a Szent Koronát viselő uralkodónak lenne több joga, és milyen szép és gáláns lenne lenne ettől a monarchától(mondjuk Ferdinánd Antal Zvonimirtől :D), engesztelésképp a Tomiszlávfinak mondjuk horvát báni címet adna engesztelésképp(persze ha az alkalmasnak találtatna).
De lényeg a lényeg, mennyiben és miben módosította, módosíthatja II. Tomiszláv uralkodása, a Szent Korona leendő fejének a horvát, dalmát és szlavón területekhez (a volt Horvát-Szlavón-Dalmát hármaskirálysághoz) fűződő területi illetve trónigényét?

Mérges Balázs csendbiztos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Nobilis írta...

Tegyük fel létrejönne újból a Magyar Királyság a Szent Korona joghatósága alatt (mert mondjuk létrejöhetne a japán császár vagy a zulu törzsfő joghatósága alatt is :P,de az nem lenne igazi ). Horvátország esetében a horvát országgyűlés döntené el,hogy akarnak e monarchiát, ha akarnak akkor ki legyen az uralkodó. Lényegében ebben a tekintetben a magyar királytól kezdve Tomislav utódaitól egészen az utolsó zágrebi taxisig bárki esélyes. Nyilván T. utódai azért vonzóak, mert az olasz trónra is bejelentették joguk,tehát ez esetben egy olyan család jutna hatalomba,amely egy másik meghatározó államban is jelentős kapcsolatokkal rendelkeznek.

Mint tudjuk, azért főleg a dalmát olasz viszony sosem volt fényes. A magyar király a hagyományok és a jó szomszédság miatt lehet esélyes. Egy harmadik versenyző (mondjuk egy belga,svéd vagy spanyol) pont azért esélyes,mert a térségben biztosan nem gyűlölik :)

És akkor még a szerb uralkodócsaládról nem is beszéltünk, hiszen a horvát állam utolsó jelentős uralkodói voltak, még akkor is ha Horváto. nem volt független.

Persze ez mind csak találgatás, a történelmet nem lehet előre megjósolni.Tomisláv utódai nem tudnak horvátul, a szerbekkel amúgy is sok a bajuk,a Habsburg-Lotharingiai ház jelenleg még a bantu négereknél is esélytelenebb.

"Tomiszlávfinak mondjuk horvát báni címet adna engesztelésképp(persze ha az
alkalmasnak találtatna)."

:)) A "báni cím" az tisztség,egy adott terület kormányzója, jelentős teendőkkel. Nem hinném,hogy ilyen alacsonyra süllyednének.

Mérges Balázs csendbiztos írta...

"A "báni cím" az tisztség,egy adott terület kormányzója, jelentős teendőkkel. Nem hinném,hogy ilyen alacsonyra süllyednének."

Köszönöm a korrekciót, szinte éreztem, hogy elfogom rontani, és lőn. Értem akkor, nem süllyednek. Egyébként a család Argentínában él vagy az Óvilágban?

Nobilis írta...

Amedeo, Savoya és Aosta hercege jelenleg a család feje. Sőt, az egész Savoyai-ház feje. Édesapja, II.Tomisláv nyomán II. Zvonomír néven (de jure) horvát király. Viszonylag aktív személy és tudtommal Itáliában él.
http://www.crocerealedisavoia.it/index.html

Byss Flamel írta...

Igen, ha "csak" báni címet kapnának ez olyan mintha II. Erzsébetet letaszítanánk a Brit trónról és kineveznénk a Margitsziget régensévé.

Byss Flamel írta...

Nem a kötekedésért, de a Savoyai-ház feje II. Umberto olasz király fia Viktor Emánuel (IV. Viktor Emánuel)

Byss Flamel írta...

Legalábbis a királyi ház feje.

Nobilis írta...

Viktor Emánuel lenne a feje, ha a házasságával nem lennének gondok. A fia meg egyszerűen nem normális.

A család jelentős része Aosta hercegét ismeri el és úgy vettem észre,hogy az európai arisztokrácia többsége is.
A király halálakor állítólag amúgy is Amadeo herceget jelölte meg utódjául.

Byss Flamel írta...

Horvátország olyan helyzetbe van, hogy ha államformát cserélnének nem kellene kötelezően a Savoyai ház tagját megkoronázniuk. Meghívhatnának más uralkodót is akár Harry herceget.

De erre a legjobb példa Görögország, Románia és Bulgária

Görögországban a Wittelsbach-ház nem tűnt jó választásnak hát hívtak hejette mást.
Romániában a király nem volt éppen "nemzetközi család raja" ezért jobb volt egy Hohhenzollern
Battenberg házat váltotta a Szász-Coburg-Gothai ház.

Nobilis írta...

Az örökösödés vagy hagyomány mindig csak másodlagos ilyen szempontból,amikor nem ül hosszabb ideig senki a trónon vagy az örökös/addigi uralkodócsalád nem megfelelő. Elsődlegesen a politika ,elhivatottság, talpraesettség fontos (vagy éppen nem).

Nobilis írta...

Természetesen Magyarország és az említett államok között nem vonható párhuzam.

Mérges Balázs csendbiztos írta...

"a Habsburg-Lotharingiai ház jelenleg még a bantu négereknél is esélytelenebb."

Ez érdekelne bővebben. Ilyen rossz lenne a megítélésük?

Nobilis írta...

1, Itthon hagyományosan rossz a megítélésük ('45 vagy 18 előtt sem volt minden tekintetben rózsás) a tömegek körében. (A nacionalizmus, kommunizmus,majd a köztársaság elég nagy sara ez)

2, Ilyen aktivitás mellett nem is fog javulni. Ottó és György tud magyarul, a nádori ág idősebb tagjai is, aztán kész. A fiatalabb generáció már nem tanul magyarul és úgy tűnik,hogy a kisebb királyi családokkal ellentétben nem is érdekli őket semmi. A család politizáló tagjai sem monarchisták (kiv. a belga hercegeket és némely oldalágat).

Általában a monarchiával, nemességgel kapcsolatos kérdések alól kibújnak és passzivitást mutatnak. A család belülről is szakadás szélén van,de erről inkább nem írok,mert lenyakaznak.:)

Egy Savoyai,Hohenzollern vagy bármely más (kisebb) család szinte kifolyik az adott állam médiájából, pedig egy német,olasz vagy francia demokrácia/köztársaság enyhén szólva erősebb a magyarnál,mégis élnek a szólásszabadság és a média adta lehetőségekkel (itt nem Emánuel Filiberto olasz hercegre gondolok). A balkáni államokról nem is beszélve.

Nyilván az is szerepet játszik az érdektelenségben, hogy a nádori ág kivételével (idősebb generációjukat) senki és semmi sem köti őket Magyarországhoz,Csehországhoz vagy bármelyik volt államukhoz.
Ottó még képvisel egy nemzetek felettiséget,de Károly és György nem. Ferdinánd herceg nevelése kapcsán én már nem is reménykedem (ha csak a szülei viszonyát nézzük).

Aki tud magyarul az elégedett vagy passzív. Aki meg monarchista, az nem tud magyarul.

Ennek ellenére már csak hagyományból is kitartok a család támogatása mellett,de nem zárkózom el a változásoktól és a jogi értelmezésektől. :)

Mérges Balázs csendbiztos írta...

Hát ez elég elkeserítő!:(
Én is támogatom őket, bár ha ennyire kifulladt a família, akkor tényleg változás kell. Mondjuk a közelébe sem vagyunk annak, hogy ezen kelljen gondolkodni, nekem meg amúgy se nagyon lenne szavam a dologban.

Apropó Nobilis uraság, azt vettem észre, hogy ön nagy tudora a különféle nemesi famíliáknak. Épp ezért szeretném kérni, hogy ha lehetséges, küldhetne némi információt azokról a szajoli Hegedűs családokról, melyek Mária Teréziától kaptak nemességet. Az emailcímem: vantufakju@freemail.hu
Előre is köszönöm

Nobilis írta...

Lehet ennyire nem borús a helyzet, az ember képes olykor negatívan szemlélni a világot :)

Családi dolgokat pár pillanat múlva küldöm.

Nobilis írta...

amúgy szép kis mail címe van :))

Byss Flamel írta...

De azért van egy halvány szikrája a "Magyar-Habsburgoknak" György fia Károly-Konstantin aki igaz még csak 6 éves, de Budapesten született és a Sóskúti Általános Iskolába jár. És ha ez így marad igazi "magyart" nevelhetnek belőle.

Nobilis írta...

Ez igaz.

Byss Flamel írta...

Károly-Konstantinnak megvan a lehetősége rá, hogy a magyarok szívét elnyerje majd.
Mivel a Habsburgok általában trónra kerülésükkor megválasztják, hogy mi legyen az uralkodói nevük.
Károly-Konstantin Mihály István

Így lehet:
V. Károly
I. Konstantin
I. Mihály
V. István <-- Ezzel lehetne népszerűséget növelni.

Byss Flamel írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Nobilis írta...

Nos,tudom nem feltétlenül leszek népszerű,de szerintem ki kell állni valaki (valamelyik herceg) mellett nekünk monarchistáknak. Létre kellene hozni egy hivatalos oldalt nekik vagy legalábbis erre sarkallni a családot. Minden országban van gyakran frissülő oldala a királyi családnak, amelyen keresztül az átlagember sok információhoz jutna és rájöhetne,hogy "jéééé, ezek is emberek". Ez a blog jó, a Regnum is,de a családi oldal az teljesen másról,egy családról szólna. Mondjuk ehhez úgy is kellene viselkednie a háznak,hogy érdemes legyen oldalt kreálni.

Pl. a szerb: http://www.royalfamily.org/
vagy a görög: http://www.greekroyalfamily.org/

Nos, ezzel be is fejeztem a mai szájkaratét,mert az internetes oldalak szerkesztéséhez semmi tudományom sincsen.

Byss Flamel írta...

A legutóbbi gyűlésen volt erről "vita" Mármint a ki mellé álljunk.

Mérges Balázs csendbiztos írta...

Nem lenne butaság valóban kiállni, egy herceg mellett, de valószínű, hogy ez az egység rovására menne ismerve az embereket. Tény, hogy legitimista szempontból a Habsburg-Lotharingenek a "befutók", de még ezt is kétségbe lehet és szokták is vonni, bár tény emellett, hogy sokan a "dunajegesek" közül is szabad királyválasztóként teszik le mellettük a voksukat.

zsej írta...

Csak egy kis szőrszálhasogatás a történelmi pontosság jegyében:
V. Istvánunk már volt.
Károly Konstantin nagyon fiatal még... Sok idő, mire a Monarchiát rá lehetne bízni...

Nobilis írta...

10 év. 16 évest már felnőtté lehet nyilváníttatni.

Mérges Balázs csendbiztos írta...

Így is van. Illetve ha a család valóban felvállalja történelmi szerepét, akkor az ifjú király helyett nagykorúságáig egy Homo regius végezhetné a kormányzást és a jogfolytonosság helyreállítását.

Találtam továbbá két érdekes cikket, vélemény róluk?

http://antignosztikus.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=68493

http://www.regivilagrend.eoldal.hu/cikkek/cikkek/szekfu-gyula-__8222_torteneti-nepfaj__8221_-elmelete-es-a-spanyol-falangizmus-eszmeje

Byss Flamel írta...

Elnézést, VI.-ot akartam írni.

Nobilis írta...

Egy érdekes oldal:
http://www.favorita.at/index.php

Itt él Károly herceg családja. Pontosabban felesége és gyermekei.Ő Bécsben él.

Nobilis írta...

Mert kiadó. Valamiből meg kell élniük. Mondjuk a család pénzügyeiről fogalmam sincsen. Nem tudom,hogy 1918. után milyen vagyont tudtak pénzben vagy értéktárgyakban magukkal vinni... Mondjuk nem hinném,hogy szimpla havi keresetből fenn lehet ezt tartani,ezért adhatják ki a szobákat. A történetéről sokat nem tudok, utánakérdezek.

Igazán festői. Hejj,de szép monarchista fellegvár lehetne... :D