2010. jún. 2.

Hőstelenítés a Hősök terén - kik, miért és kiket vitettek el innen? (2. rész)[12:48-tól már Freddie jön;)]

A témában egy korábbi írásunkat itt lehet olvasni.


24 megjegyzés:

Petya írta...

Nah, de akkor kiderült, h II. Lipót szobra volt ott; mert én hallottam olyan verziót is, h I. (Nagy) Lipót (Leopold Magnus) felszabadító szobra állt a helyén (alatta meg a zentai csata, Savoyaival - a domborműben.

PHJ írta...

Ezt én is ismertem, sőt könyvben is olvastam. Mondjuk II. Lipót mellett az szól, h azt mondják a nemzeti érzelmek az ő ideje alatt lettek újra erősek (Szent Korona, stb.). Józsefhez képest mindenképpen előrelépés, mégha maszon is volt.

Parsifal írta...

Tudni kell, hogy az eredeti szoborcsoport is kompromisszumok (67-esek és 48-asok) eredménye. Eredetileg nem szerepelt volna Hunyadi János, de szerepelt volna III. Endre stb.

PHJ írta...

Velencei Andrásnak még csak-csak sejtem, de vajon mi volt a gond Hunyadival? Az első kormányzó, a nándorfehérvári hős vita tárgya volt? Forrás?

Petya írta...

Sztem csak annyira volt vita tárgya, h ő kormányzó volt, és eredetileg csak királyokat akartak. Nem a személyével volt a gond. Hogy III. Endre mit keresett volna ott, azt viszont nem értem. Csak azért mert ő volt az utolsó Turul-házi király?

Névtelen írta...

Továbbra is külön van eltemetve IV.Károly (Madeira) és Zita királyné (Svájc)? A család mikor és hol kívánja egymás mellé temetni Őket? Ez így nem maradhat.

Nobilis írta...

Tudtommal a király szíve Svájcban van Muriban (itt temetik el Rudolf herceget is júniusban).
Valami olyasmit hallottam,hogy Madeira lakossága nagyon büszke arra,hogy ők láthatták vendégül a császárt és ápolják is emlékét.

Bécsben szerintem Ottó és Zita miatt nincs eltemetve, lévén az osztrák állam hozzáállása a családhoz elég negatív.

PHJ írta...

Zita királynénknak engedélyezte a köztársaság a császárnői temetést. Nem tudom Károllyal mi lehet a gond. Én hallottam objektív-technikai problémákról is. Ez egy érdekes kérdés.

Csak nekem tűnt fel, h FJ természetesen díszmagyarban van ábrázolva a szobrán? Korrekt.

Névtelen írta...

PHJ: Osztrák részről az lehet a gond, hogy Károlyt nem koronázták meg s így talán nem tekintik teljesjogú államfőnek. Ez viszont a magyarországi temetésük mellett szólna. Méltó helyszínként a Bazilika, Esztergom vagy Tihany jöhetne számításba.
Továbbá kérdezem: hová lett Zita koronája?

PHJ írta...

Az osztrák császárt nem kellett mindenképpen megkoronázni, más a helyzet mint Mo-on, ahol ez muszáj, hitlevél, koronázás, eskü. Azonfelül nem hiszem, h egy köztársaságnak, amely a legbrutálisabb törvényeket hozta meg a volt uralkodói ellen (akik egyébként gyak. létrehozták az osztrák államot pár évszázad alatt) _bármilyen_ formában is legitimnek tartanák Károlyt. Már az is komoly eredmény volt, h Zita Bécsben lett eltemetve.

Nobilis írta...

http://www.elisabeth-sissi.org/
Erzsébet királyné rajongói honlap(ráadásul olasz).Mik vannak?!

Gaszan írta...

Kedves Nobilis! Köszönöm, hogy idelinkelte ezt a honlapot,már olyan rég kerestem :)

Nobilis írta...

Kedves Gaszan,
nincs mit.Éppen van erről egy cikk a Múlt-koron.

Más:
Megszületettek XX. (Bourbon) Lajos francia trónörökös ikrei.
Bővebben (fr. nyelvtudás előny):
http://imagerz.com/QFdCDwlWUAA

Fóris Béla írta...

Mintha Trianon rajtam kívül senkinek sem fájna. Legalább egy gyászkeretes megemlékezés megérdemelt volna, 90 év és az egyre halványodó remény az ország területi integritásának helyreállítására. Holott a Szent Korona és a Királyság az ország egységét és integritását is kifejezi.

Byss Flamel írta...

Ausztriában nem volt koronázás.
Amikor az uralkodó meghalt a királyi főtanácsos és a miniszter tanács elnöke (akkor így hívták) felkereste a trón örökösét és felkérték, hogy vegye át Ausztria Császári Koronáját és a Birodalom kormányzását.

Mikor IV. Károlyt Pesten megkoronázták annyira lenyűgözte a magyar szertartásrend, hogy eltökélte amint vége lesz a háborúnak megtartja cseh királyi koronázását is és kidolgoz egy hasonló koronázási szertartás az osztrák korona számára is.

Gaszan írta...

Kedves Nobilis! Újfent köszönetem a fordítandó anyagért :) Lehet este neki is állok. :)

Petya írta...

IV. Károlyt Budán koronázták meg. :)

verena írta...

Nálunk mikor lesz ilyen...? :-(

PHJ írta...

Volt, de h mikor lesz? Monarchista közt. elnök, ha lesz, mint 1936-ban odaát, talán akkor.

Byss Flamel írta...

Elnézést a vidéki beidegződés.. Nekem Budapest simán Pest. :D
De természetesen tudom, hogy a koronázás leginkább a várnegyedre korlátozódott tekintettel a világháborúra.

Byss Flamel írta...

Én vállalnám a Monarchista Köztársasági Elnök szerepét, csak az a baj, hogy elég messze vagyok a 35 éves kortól. :D

Petya írta...

@ Byss Flamel:

Semmi gond, nekünk meg cserébe minden ami Bp.-en kívül van=vidék. :-)

Névtelen írta...

Ha jól tudom,az I.kerületben,a Dózsa György téren meg első világháborús emlékmű volt (ma meg Dózsa-szoborcsoport).Erről lehet tudni valamit?
Szívesen olvasnék róla,de nem találok semmit egyelőre.
Gyuri

Petya írta...

@ Névtelen

A Dózsa tér Palota tér volt 1945 előtt és egy I. vh.-s tüzéremlékmű állt a téren (lovak által vontatott löveg-szoborcsoport). Azért a neten van erről info. Könyvek most hirtelen nem jutnak eszembe. Próbáld meg Klösz György fotóalbumát végigböngészni a Fővárosi Levéltár honlapján.