2010. jún. 24.

A bukott állam tizenkét kritériuma

Minden államnak hetente kell megküzdenie teljesen egyedi gondokkal, de vannak olyan kritériumok, amelyek alapján jelenleg „bukott államnak” hívnak olyan országokat, amelyek nem működnek, ahol a kormányzás csak egy álom. Annak, hogy egy államot „bukottnak” nevezzünk tizenkét olyan kritériuma van, amelyek fontosak – ezeket próbáljuk bemutatni a Foreign Policy írását ideidézve. Az írás minden egyes kritériumra hoz egy-egy országot példának, ahol az a legrosszabb a jelenlegi mutatók alapján (ezt pontszámmal is jelölte).

1. DEMOGRÁFIA
Kongói Demokratikus Köztársaság - Pontszáma: 9,9 / 10
Ha a Kongóban laksz, olyan 50% az esélye annak, hogy tizennégy éven aluli vagy. A népességnövekedés 3%-os – ami eszméletlen gyors – a polgárháború, egekbe szökő csecsemőhalandóság és a gyorsan terjedő fertőző betegségek ellenére.

2. MENEKÜLTEK
Szomália - Pontszáma: 10/10
Az ország lakosságának majd egy negyedét – olyan kétmillió embert – űzte el a polgárháború saját lakóhelyéről.

3. ILLEGITIM KORMÁNY
Afganisztán, Szomália - Pontszámuk: 10/10
Szomália nyugati támogatottságú kormánya csupán néhány háztömböt irányít Mogadishuban. Afganisztánban él és virul a tálib inszurrekció, a nemzetközi csapatok jelenléte és egy több sebből vérző elnökválasztás aláásták a kormány legitimitását.

4. AGYELSZÍVÁS
Zimbabwe - Pontszáma: 9,7/10
Az elmúlt évtizedben öt zimbabweiből egy hagyta el országát; sokan közülük professzorok, orvosok, mérnökök, jogászok és újságírók.

5. KÖZSZOLGÁLTATÁSOK
Niger - Pontszáma: 9,7/10
Niger talán a legszegényebb ország a Földön. A kormány képtelen olyan szolgáltatások nyújtására, mint oktatás és egészségügy; terjedő analfabetizmus és magas csecsemőhalandósági ráta a szörnyű eredménye.

6. TÁRSADALMI EGYENLŐTLENSÉG
Kongói Demokratikus Köztársaság, Szudán - Pontszámuk: 9,5/10
Kongó és Szudán kicsiny elitje eszméletlen mértékben meggazdagodott az országban található nyersanyagokból. A többség mindkét országban marad kétségbeesetten szegény.

7. TÖMEGES PANASZOK
Szudán - Pontszáma: 9,9/10
Az ország déli, keleti és nyugati része mind valamilyen szinten autonómiára törekszik Khartoumtól, a fővárostól.

8. EMBERI JOGOK
Szomália, Szudán - Pontszámuk:9,9/10
Egy háborús bűnökkel vádolt elnök sosem jó jel, ám a szudáni emberi jogok igazi fokmérője az izgága régiók kegyetlen brutalitással történő folyamatos elnyomása.

9. GAZDASÁGI HANYATLÁS
Észak-Korea, Szomália, Zimbabwe - Pontszámuk: 9,6/10
Észak-koreai és zimbabwei diktátorok az országuk gazdaságát a rezsim profitjának szolgálatába állították, annak ellenére, hogy nemzetgazdaságaik romokban hevernek.

10. KÖZBIZTONSÁG
Szomália - Pontszáma:10/10
Mogadishu egyes részein a kormány vagy az Afrikai Unió békefenntartói irányítanak. Máshol iszlamista milíciák, helyi hadurak vagy rivalizáló törzsek fegyveres ereje teszi ugyanezt.

11. KLIKKESEDŐ ELITEK
Szomália - Pontszáma:10/10
Iszlamista és törzsi szervezetek küzdenek országszerte a hatalomért és belső zavargások tették a kormányt látványosan instabillá.

12. KÜLSŐ BEAVATKOZÁS MÉRTÉKE
Afganisztán - Pontszáma: 10/10
A NATO-erők nincsenek egyedül azok közül, akik az ország jövőjét akarják irányítani; Pakisztán, India, Irán, Oroszország és Kína szintén különböző érdekekkel vannak jelen.

Fordította: Uhel Péter.

10 megjegyzés:

Stami írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Stami írta...

11.Színvonal
Ha Magyarországon laksz, 2/3-ad az esélye annak , hogy egy volt sportoló lesz a köztársasági elnök.
(Persze semmi bajom a sportolókkal, de maga a tény jól mutatja a Magyar Köztársaság színvonalát.)

Petrus Augustinus írta...

Hát igen, lassan mi is rajta leszünk a listán. Észrevettétek, h ezek is csak köztársaságok? És a legtöbb ráadásul poszt-gyarmati Afrika.

DGY írta...

Azon kellene inkább elgondolkodnunk, hogy Magyarországon mely kritériumok relevánsak jelenleg és milyen szinten. Ez is megérne itt egy bejegyzést úgy érzem.

Stami írta...

Pardon 13. lett volna
A lényeget értitek:)

Vass Déniel írta...

Azért Magyarország fényévekre van még Fekete-Afrikától. Az ő bajuk nem a köztársaság, hanem a kényszerű átmenet a törzsi állapotokból az ipari forradalomba. Nekik volt kb. 50 évük arra, amire nekünk több mint ezer.

(És még nem hallottam olyanról, hogy a Guineai öbölben történt olajszennyezések miatt bármelyik cég fizetett volna egy fillért is a helybéli országoknak, mint teszik azt Amerikában.)

@Staminak: a sportoló sportoljon, az uralkodó uralkodjon. Mindenki maradjon a kaptafánál, mert kicsit sokba fáj már nekünk, hogy mindenki azt csinálja, amihez NEM ért.

Petrus Augustinus írta...

@ Vass Dániel:

Egyrészt. Másrészt ez a nagy függetlenségi mámor (minden mindegy, de jeeeeh, független vagyok). Harmadrészt ez a jótékonysági, adakozós, Bono-féle hozzáállás. Negyedrészt a fehér irányítás kirúgása.

Vass Dániel írta...

Két könyvet olvastam mostanában a témáról:
Thomas Pakenham, Longford 8. grófja:
The Scramble for Africa,
John Donnelly Fage:
Afrika története

Mindkettő megerősített abban a tudatban, hogy a gyarmatosítás olyan forradalmi változásokat hozott főként Fekete-Afrikában, amelyet finoman szólva is ajánlatos elkerülni a jövendőben.

Stami írta...

Vass Dániel egyetértünk :)
Hogy is mondta Hamvas
Az irónia az, hogy a kasztok pont akkor tűntek el, amikor a legnagyobb szükség lett volna rájuk.
Avarna...

Fekete-Afrika... kiváló búr vezetés mellett, ma virágzó államok lennének, ehelyett...
Ehelyett van egy kihasználó Nyugat, ami ahelyett, hogy szimbiózisként kezelné a fehérek és a feketék viszonyát, kihasználja őket a végtelenségig.
Mindenkinek ajánlom figyelmébe az Age of stupid című filmet.
Jól bemutatja a nigériai helyzetet példának okáért.

http://www.youtube.com/watch?v=LUpxvdIm2nw

Per Spegulo írta...

A jövő országa Szomália. Egyébként nincs ott valami befektetésük a mi mai elitünknek? Mert ha szükség lenne rá, jó lenne, ha meg tudnák magukat húzni valahol. Egy Gyurcsányfalván, egy Hagyóvárosban egy Verespatakon vagy egy Sólyomszálláson.

Egyébként a feltételeknek együtt kell lennie, vagy csak a több mint a felének (amúgy republikánusosan), hogy egy állam bukottnak legyen tekinthető?