2012. jan. 25.

Antiszemitáknak és hivatásos rettegőknek szeretettel



Mert az igazi monarchia integrál és egységben gondolkodik, egyenlőség helyett.

8 megjegyzés:

pera írta...

Tetszik. Troski rozmovljáju ukrainszkoju... :)
Szép a film a zsidóság részvételéről is a KuK-ban. Persze, azért rögtön eszembe jut, hogy az ukrán kozák hagyományok kialakulásának, megerősödésének idején a 17. század közepén zajlanak ezeken a területeken a leghevesebb,és hosszú távon maradandó sebeket eredményező antiszemita pogromok. Magamat ugyan nem tartom hivatásos rettegőnek, de azért, ha esetleg valakit érdekel, én így közelítek a kérdéshez:
http://pera-graner.blogspot.com/2012/01/menetrend-szerint.html

Névtelen írta...

Az antiszemitizmus gyakorta párosul Habsburg-ellenességgel. Így a válasz könnyen az lehet, hogy az áldásról készült fenti kép is azt bizonyítja, hogy uralkodócsaládunk összeszűrte a levet a zsidókkal, ilyen körülmények között még szép, hogy elvesztettük országunk 2/3-át. Egy bagázs, nincs mit csodálkozni, ha ilyen "cúnyán" bántak velünk Habsburgjaink...

Névtelen írta...

Névtelennek javallom, hogy olvasson többet a Habsburg-kor magyar históriájából, mert ismeretei igencsak sekélyesek az udvar és a zsidóság viszonyát illetőleg. Ferenc Józsefre éppenséggel nem lehet azt mondani, hogy filoszemita lett volna.

Ha pediglen ez egy republikánus blog lenne, kitehettünk volna képet a Kossuthista cigányokról és zsidókról, akik az udvar ellen fogtak fegyvert. Azok jobban tetszenének magának?

Névtelen írta...

Érdemes megjegyezni Névtelen Úr kedvéért, hogy a XVIII. században a "Habsburg elnyomók" Aradból és más nagy városokból törvényileg tiltják ki a zsidókat. Dalmát-, Horvát- és Szlavonországok karai és rendei kegyesen kérik az uralkodót, hogy a társország szentgyörgyi vidékéről, s más területeiről is vetessenek ki a zsidók. Az uralkodó ennek a kérésnek eleget is tett az 1729. évi XIX. törvénycikkben. Ezzel szemben Aradon a törvényt éppen magyar nagypolgárok és arisztokraták segedelmével szegik meg, illetve lazítják fel. Sőt, az udvar ellenében a magyar liberális arisztokrácia lép fel a zsidók emancipációja mellett a XIX. században.

De ugorhatunk egy nagyot vissza is az időben: Szent István korában az egyik főpap például azon kesereg levelében, hogy egyes magyar urak összeszűrik a zsidókkal a levet, s így nem lehet felszámolni a rabszolga-kereskedelmet az országban. Az Árpád-házi uralkodók később számos korlátozó rendelkezést hoznak egészen II. Endréig, akitől kezdve viszont a maradék Turul-uralkodók összekötik magukat gazdaságilag a zsidósággal. Kedves Névtelen Úr, őket miért nem kárhoztatja azért, mert zsidókat nemesítettek? Nagy Lajos, a "csigazabáló francia" kitiltja őket az egész országból. Mátyás az "igazságos" visszafogadja őket, s nem mond nemet, amikor gazdagon megajándékozzák esküvőjén. Aztán ismét az idegen uralkodók zavarják ki az országból a zsidóságot, akik a török hódoltság területére visszaszivárognak. Ezekkel szemben megint csak a Habsburg uralkodók hoznak korlátozó, megszorító intézkedéseket. A "48-asok között több filoszemita is volt, a lázadást megelőző vitákban ezek fel is szólaltak a zsidóság mellett, mint jeleztem volt - és itt visszaértünk oda, ahonnan elindultunk.

Motyesz írta...

Heidenacht, bizti vagy te abban, hogy egy névtelen antiszemtához kell igazítani a magyar királydinasztiákat? Mer én nem. És azt meg te is kihagytad, hogy ezek a rendelkezések átmenetiek voltak és nem faji alapon történtek. posztocska okos volt ne cseszd el.

Névtelen írta...

Persze. Nem faji, hanem vallási alapúak voltak. Ami pedig a kitiltást, vagy az 1729. évi XIX-est illeti, nincs beleírva, hogy "vízkeresztig érvényes", vagy, "a törvény hatályát veszti, amint maceszgombócok potyognak az égből". Ezek megfontolt, jól átgondolt normák voltak javarészt a gazdasági protekcionizmus és a hitvédelem jegyében. Ne legyünk antiszemiták, de fölöslegesen polkorrektek se!

Mérges Balázs csendbiztos írta...

Annyira, de annyira érdekes egyébként, hogy rengeteg rossz döntést és mocskot amellyel a Habsburg dinasztiát vádolják, azt jórészt a nagy fennkölt és "nemzeti" kormányaink követték el, vagy vittek tökélyre.
Ott van pl. a megyék autonómiája, 48-ban jajj de nagyon kardoskodtak érte (nagyon helyesen, de sajnos nem tiszta szívből és érdekből), aztán a mélyen tisztelt szabadelvűek, mégis csak igyekeztek beleszólogatni a vármegye dolgaiba (nehogy már a kulturáltabb nyugati nemzetek ferde szemmel nézzenek ránk), nekik csak az volt a lényeg, hogy a koronás király ne pofázzon bele, rájuk ez már nem vonatkozott. Én teljes szívvel a szerzett kiváltságok és szabadságjogok, illetve kulturális szabadság pártján állok, de belátom azt is, hogy a központosítás olyasmi volt akkoriban, mint egy fegyverkezési verseny (hasonló kaliberű, mint a hidegháború atomfegyverkezése), életre halálra ment, és minden vád ellenére királyaink, nem jeleskedtek ebben, és nagy lemaradásban voltak ajrópa más részeihez képest. Van még példa bőven, így például a zsidókkal kapcsolatos politika vagy a különféle szabadságjogok is ide tartozik, de könnyebb mocskolódni, mint magunkba nézni.
Visszasírják a régi Árpád-házi időket, és királyokat, de viszont a szent királyaink uralkodói elveihez, már nem füllik a foguk.
No persze mindezt lehet, hogy csak a megrögzött klerikális, tradicionalista, anarcho-feudalista :D énem mondatja velem

Per Spegulo írta...

Mérges csendbiztos uram:
"Visszasírják a régi Árpád-házi időket, és királyokat, de viszont a szent királyaink uralkodói elveihez, már nem füllik a foguk."

Biztos, hogy a "foggal" van a probléma, s nem egy másik testrésszel, bár ugyanazon a tájékon?
Mármint maradva a hagyományos fej, tor, potroh felosztásnál.

Már tegnap is láttam a posztot, s csak ma esett le... a hiba az én készülékemben volt, kétségtelen. Ezért külön gratulálok a szerzőnek.