2012. febr. 17.

Gyönyörködtet

II. Erzsébet: 86 éve ebben a világban és 60 éve a trónon. 65 éve együtt férjével, Fülöp herceggel.

Gratulálunk!

6 megjegyzés:

hubatka írta...

60 év is kevés volt, hogy bárminemű tényleges hatással legyenek a világra. Sajnos teljességgel bábjai lettek a modern világrendnek... Én is gratulálnék, ha a brit gyarmatbirodalom egyben maradt, sőt bővült volna, ha nem vennének részt minden sötét, USA által indított értelmetlen akcióban stb... Sajnos csak elnevezésükben különböznek mondjuk egy köztársasági elnöktől, meg annyiban, hogy osztogatnak mindenféle idiótáknak-buziknak (Sir Elton John) "Sir" címeket, az is különbözőség, hogy ők a szoba-monarchisták celebjei. Minden házassági szertartást, évfordulót úgy ünnepelnek, mint egy tinilány a rocksztárok eseményeit. Vegyétek meg az e heti Story magazint, hátha van benne egy dupla oldalas interjú a családi élet mindennapjairól, de Pippa Middleton hátsójáról mindenképpen...

Ide süllyedt a mai "monarchizmus". Ebből a szempontból nagyon is károsak, mert ők tartják fent a díszleteket, a színpadon ők ugrabugrálnak, a háttérben pedig ugyanolyan sötét erők munkálkodnak. Ők legitimálják pont azokat a folyamatokat, amik a királyságokat szétverték. Aki ezt nem látja, azzal nem lehet mit kezdeni...

Amúgy gratulálok, hiszen az is nagy szó, hogy nem váltak el, de ez okból fogok idén nagyszüleim házassági évfordulóján is gratulálni.

Petrus Augustinus írta...

@hubatka: Ez nem a díszpinty-monarchiák támogatásáról szól ez a bejegyzés; azokat nyilvánvalóan mi is elvetjük és a magyar közjogi hagyományok szempontjából sincsen relevanciájuk. Ez a kép annyi, hogy ha találunk vmi pozitívumot ott, ahol legalább megvan a keret, arról szeretünk megemlékezni.

hubatka írta...

Csak kár, hogy nincs tartalom a formában :(

Petrus Augustinus írta...

Nem is állította senki, hogy van. Ám könnyebb megtölteni azzal, ha a formát már nem nekünk kell megteremteni.

Alan Breck Stewart írta...

Egyáltalán milyen monarchista oldal az ahol közrendűek uralkodókat fikáznak? :-) A királynő nem gyakorolja uralkodói jogköreit, mert így látja jónak az ország érdekei szempontjából. Az alattvalói is így látják és ez ennek a beteg kornak az elvárása is. Így nem kell konfrontálódni az Európai Unióval sem ami néhány tradicionális monarchia alkotmányába pont ilyen okokból pofázott bele. (pl Hollandia, Monaco, Andorra.) De szerintem mindezt még mindig az Angolok oldották meg legjobban. Nincs írott alkotmány, a Királynő bármikor visszatérhet az uralkodáshoz. És szerintem nem vitás hogy ha valaki képes lenne erre a mai operettkirályságok közül akkor az II. Erzsébet királynő.

krampam írta...

Re: Hubatka

igazad van, de azért ha azt nézzük, hogy pl belőlünk mi lett, ahhoz képest jobban állnak... Amellett, hogy fájnának ezek a maszon influenciák, büszke brit lennék, ha ott élnék.
És szerintem ez fontos, előremozdító erő. Hogy nem egy smittpali az ország ura, hanem egy igazi uralkodó.