2012. febr. 4.

Egy keresztény mártír a vadállatok között - Slachta Margit felszólalása a nemzetgyűlésben, a királyság védelmében, 1946. január 31.


Az egyetlen férfi a parlamentben. Slachta Margit nevéhez nem véletlenül ragadt ez a kifejezés. Keresztény mártírokhoz hasonló az a bátorság, ahogy a magyar nemzetgyűlés Colosseumában a kommunista és szociáldemokrata vadállatok gyűrűjében egyes-egyedül szózatot intéz az Igazságról a hüvelykujját előre lefordító hallgatóságának. Annak a hallgatóságnak, amely vak és nem látja még, hogy a küzdőtérrőtérről elszabadult fenevadak hamarosan őket is felfalják.

Egy demokrata nem fél! - hangzik a közhely, de aki ebben a szituációban bátor demokratákat keres, nem fog  találni senkit. Közönséges közbekiabálások jelzik, hogy ez már új világ, a kisstílűség, a tiszteletlenség, műveletlenség, sőt a bunkóság kora köszönt be. És mégis,  a monarchista nem fél, nem hátrál, mert tudja, hogy igaza van. Tudja, hogy a köztársaság a proletárdiktatúra előszobája. Tudja és látja, hiszen az ostoba, érveit fel nem fogó képviselőtársainak 40%-a még alapfokú iskoláit sem fejezte be. Érvei leperegnek a szovjet államplogárokról, de ez a törékeny, katolikus asszony helytállása révén örökre beleírta magát a Magyar Királyság hőseinek könyvébe.


Ez a nap a törvénytelenségben, ostobaságban és közönségességben fogant I. magyar köztársaság születésének pillanta. A nemzetgyűlés ordenáré stílusa baljós előszele mindannak, ami ezután következett. Emlékezzünk meg tehát felszólalásáról, mely után másnap kihunyt a Magyar Királyság lángja és sötétségbe borult Magyarország.

A teljes felszólalás itt található. 

9 megjegyzés:

ddancho91 írta...

Slachta. Sokat foglalkoztam munkásságával és a lengyel köznemes /slachta/ szóból ered a neve. Az sch-s változattal épp ellenfelei találták ki.

Nobilis írta...

Naja,de egyes vélekedések szerint a lengyel köznemes pedig a német Schlacht szóból. Szerintem lényegtelen. A fontosak az élete és cselekedetei voltak :)

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Ha valaki hiteles másolatot küld nekem a születési anyakönyvi kivonatából, esküszöm kijavítom. :) Addig marad így.

Nobilis írta...

Slachta van az anyakönyvben. Nem bírtam magammal és ma megnéztem.

Nobilis írta...

Ha megadod a címed,akkor elküldöm.

Nobilis írta...

Akkor nem.

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Mindenképpen küldd el! Személyes emailt itt nem fogok közzétenni, de ha a dunaiszigetek@gmail.com-ra írsz, azt megkapom. Itt már megtettem, de valószínűleg a wikipédián is át fogom majd írni.

Nobilis írta...

Küldve

Petrus Augustinus írta...

Nocsak, hogy Slachta! :)