2012. febr. 22.

Hamvazószerda




“Immutémur hábitu, in cinére et cilício, ieiunémus et plorémus ante Dóminum, quia multum miséricors est dimíttere peccáta nostra Deus noster!”


Áldott, kegyelmekben gazdag Nagyböjtöt kívánunk olvasóinknak!

4 megjegyzés:

pera írta...

Böjtölni oroszul "gyerzsáty poszt". Angolos kollégám szerint az angolban a breakfast annyit jelent, a böjt megtörése. Hihető, hogy a fastnak köze van a poszthoz.
Mire megy vissza ez a szó, kedves Spegulo apó?

Petrus Augustinus írta...

Igen, angolul a 'to fast' a böjtölni, a Nagyböjt pedig a Lent. A 'breakfast' így tehát valóban a 'hús-vét' szó szerint, a böjt, a hústilalom megtörése.

Per Spegulo írta...

Valóban Pera uram! Valóban érdekes kérdés!

A "держать" azt jelenti, hogy tart, megtart, fogad, kapaszkodik, fogózkodik, viselkedik.
A "пость" pedig poszty, poszt. Mint a "post". A hely, ahol helyt kell állni. глупость - marhaság, ökörség; крепость - vár, erőd, erősség; нелепость - maflaság, ostobaság.
Azaz a hely, ahol valami történik, ahol valami megvalósul.

Így a держать пость így az a 'hely', ahol megvalósul a viselkedés, a kapaszkodás, a fogódzás, a megtalálás, a magatartás, a viselkedés.
A hely, ahol rátalálunk, visszatalálunk, viselkedünk, ahol megkapaszkodhatunk.
Mint a nagyböjt. Kiváló orosz kifejezés.
Érdemes volt mindig is odafigyelni az orosz misztikusokra és a bolseviki Дед Мороз és Праздник Елки, gyökértelen, romboló és antikrisztiánus kultúrát végképp elfelejteni - mint gyökértelent.
Ahogyan én látom, az idő errefelé halad.
Visszatérnek a történelemből jól ismert orosz misztikusok, az elvonult szemlélődők, szerzetesek, misztikusok. Akik igazából sosem haltak ki, csak vagy visszavonultak, vagy visszahúzódtak, vagy elnémultak és életüket befelé élték (amíg nem ölték meg őket).

Meggyőződésem, hogy ha a szovjet rezsimet nem aggastyán idióták vezették volna, akkor az, mint az ateista rendszerek természetes fejlődése - akár Észak-Koreában (dzucse) - eljutott volna valamiféle teizmushoz és újra fölfedezte volna a miszticizmust.
De... ugye... a "volna" nem történelmi és gondolkodási kategória.

Szóval az orosz miszticizmus még visszatér. Utolsó prominenseivel még mi is találkozhattunk. Gondoljunk akár Szolzsenyicinre és akár Raszputyinra is. Az orosz lelket - a valódi orosz lelket - érdemes megismerni. Sok lelki kincset fog még adni az emberiségnek. Ha végképp lehántjuk róla a sátánista bolseviki mázt. Az antikrisztiánus, antimessianisztikus - belevert - magatartásformákat. Mert le fognak mállani a hazugság emlékművei - és ahogy látom az orosz nép is erre törekszik. 50 év múlva - ha még lesz egyáltalán világ - Oroszország egy szellemi nagyhatalom lesz. Újra.
S Magyarországnak is minden esélye megvan ugyanerre. 50 év múlva - a Jóisten áldásával - összesen három (?) keresztény nép lesz Európában: az orosz, a lengyel és a magyar(, és talán a horvát).

Köszönöm, hogy hozzám címezte ezt a kérdést!
Látja, milyen messze tudunk néha eljutni egy látszólag bagatell kérdés kapcsán?!

pera írta...

Vitatkoznék Spegulo urammal, mert az -oszty az orosz főnevek végén egy rendkívül gyakori képző, nincs köze a poszt-hoz. Tupoj - tuposzty, krépkij - kréposzty, ezekhez az alakokhoz nem lehet köze, legalábbis az én nyelvismeretem szerint.

Én inkább egy régi görög vagy netán héber szóra gyanakszom, ami közös az angollal.