2008. aug. 14.

Patrona Hungariae - Boldogasszony Anyánk Napja

Augusztus 15.-e parancsolt ünnep, Szűz Mária, az Istenszülő napja, Magyarország Patrónájának, a Boldogasszonynak a szent napja. Dicsőséges mennybevételét ünnepeljük ezen a napon, de nekünk magyaroknak, s különösen nekünk, a magyar királyság híveinek különösen fontos, hogy Szent István királyunk ezen a napon ajánlotta fel a magyarok királyságát neki. Örök reménységünk, hogy nem veszünk el, ekkor született. Jelenleg is nála van Szent Koronánk - árván. Könyörülj rajtunk, hogy ne hagyd királyságodat árvakertként az idők viharában pusztulni tovább. A hajónak újra kormányos kell! Méltóak akarunk lenni újra pártfogásodra, Magyarok Nagyasszonya!


Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum, benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Iesus. Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis, peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae. Amen.

Üdvözlégy Mária, malaszttal teljes, az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus. Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.

3 megjegyzés:

Ultrajobber írta...

Gyászba borult egek, Háborgó tengerek Csillaga, Mária!
Hozzád fohászkodunk, Feléd sóhajtozunk Szeplőtlen Szűzanya!
Süvöltő felhők közt nyugodtan tündökölsz, Tiszta, szép csillagunk,
Míg hazánk hajóját Viharok csapkodják, s hozzád sír jajszavunk.
Boldogasszony Anyánk, Mennyei pátrónánk,
Légy velünk, légy velünk!
Sok kiáltásunkra Siess oltalmunkra!
Ha nem jössz, elveszünk!
Nagy szíved fényével, Lelked békéjével
Hajolj a viharra! Csillagos lakodból
Tekints a magyarra!
Viharon, vészen át Íme felzúg hozzád
Nyomorunk jajszava:Segítsd meg nemzeted,
Háborgó tengerek Csillaga, Mária!

Ultrajobber írta...

A teljes diabolicitás megvalósulásának határküszöbén, a mammon uralma alatt,Őhozzá könyöröghetünk:
http://videa.hu/videok/zene/romantikus-eroszak-boldogasszo-boldogasszony-anyank-haza-3dsMGlqbGPUNd4gr

Ultrajobber írta...

"Súlyos értékválsággal küzd a posztkommunista világ
2008. augusztus 18., hétfő 20:22

A missziológusok Balatonfüreden zajló ökumenikus világtalálkozójának résztvevői vasárnap kis csoportokban budapesti katolikus és protestáns templomokban istentiszten vettek részt, találkoztak a helyi közösségekkel és a főváros nevezetességeivel ismerkedtek. Hétfőn Tomka Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora vitaindító előadásával kezdődött az augusztus 23-ig tartó tudományos tanácskozás.


A szociológus a posztkommunista Közép- és Kelet-Európa vallási helyzetét mutatta be a világ minden részéről érkezett 270 missziológusnak. Elöljáróban leszögezte, hogy e térség népei súlyos értékválságban vannak. Az emberek nem boldogulnak az életükkel, túlhajtják magukat, mert utol szeretnék érni a nyugati életszínvonalat. Ennek következménye, hogy sokkal rosszabb nálunk a társadalom egészségi állapota, mint más hasonló fejlettségű országokban. Ehhez hozzájárul, hogy az elmúlt negyven-ötven évben a társadalmi és vallási hagyományokat szétrombolták, az emberi kapcsolatok eléggé szétzilálódtak. Vannak sokkal szegényebb országok, ahol a fejlődés jóval lassabb, de az itteni népeket a változás hirtelen érintett, ezért jobban szenvedünk miatta.

Felmerül a kérdés, mindez hogyan érinti a térség társadalmainak vallási viszonyait. A régióban az elmúlt években mindenütt olyan társadalmi vallásellenesség alakult ki, ami korábban nem létezett – mutatott rá a vallásszociológus. A kommunista időszakban a politika próbálta megnyomorítani az egyházakat, de a társadalomban nem volt a mostanival mérhető egyházellenesség. Az emberek jelentős része nem tud mit kezdeni azokkal a vallási megnyilvánulásokkal, amikkel találkozik.
Ennek ellentmondani látszik, hogy az egyházakat elutasítók körében is igen nagy számban úgy gondolják: a vallás tud segíteni a személyes problémákon, a családi nehézségeken, értelmet ad az életnek. A konkrét formákkal tehát nem tudnak kibékülni, az egyházaktól távol tartják magukat, de a vallást általában nagy ígéretnek tekintik, ami megbékélést eredményezhet, és ki tudja egyenlíteni a szociális különbségeket. Ez azt is jelenti, hogy nagy vágyakozás él a vallás iránt a nem vallásos emberekben.

Az egyházak az egyelőre megállíthatatlannak tűnő térvesztés ellenére továbbra is fontos társadalmi tényezők maradnak Közép- és Kelet-Európában, amit Tomka Miklós azzal magyarázott, hogy a vallásukat gyakorlók immár mindenféle külső kényszer vagy megszokás nélküli személyes döntés eredményeként, öntudatosan ragaszkodnak egyházukhoz, és jelentős értelmiségi rétegekre támaszkodhatnak. Ebből az is következik, hogy térségünkben nő az egyházak missziós aktivitása, amelyre jó példa az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által tavaly megrendezett budapesti városmisszió."

http://uj.katolikus.hu/cikk.php?h=1144