2009. márc. 22.

Ellenforradalmi és antirepublikánus hangulatban.





A Tanácsköztársaság puccsal történő megalapításának 90. évfordulója úgy látszik, hogy hatással van a hazai republikánus nómenklatúrára is, mert a Parlament színei izgatott mozgást mutatnak. Bevalljuk a Tanácsköztársaság sűrű fekete és véres éjszakája minket is izgalommal tölt el, és radikális ellenforradalmi hangulatba kerültünk. A fentebb alkotások kis lenyomatai ennek a hangulatnak, amelyek reményeink szerint nemcsak pop-artos, amerikai utánérzésektől sem mentes művészeti ízét fogja értékelni a Kedves Olvasó! Szerzőnk és állandó olvasónk Chubakka művei ezek (hálás köszönet érte!), amelyek már most fehér zászló, darutollak és fess menetelés után kiáltanak! Igen, mi meg tudjuk tenni. Legalábbis nagyon reméljük, hogy egyszer még ebben az életben újra.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyszerű darabok! Plakát is lesz? Főleg a másodikból!

Per Spegulo írta...

Egyelőre vannak ötleteink, köszönet érte, de ha valakinek még lenne újabb, azt hiszem mindannyian megköszönnénk.
Örülök, hogy ha tetszik.

Ultrajobber írta...

Ez igen!

Ekkora csalást még nem pipált Magyarország!

Stoffán György jól látja a helyzetet:

http://www.udk.hu/gyermekvedelem/255-stoffan-gyoergy-a-keresztenyesg-vedelmeben.html

http://www.udk.hu/gyermekvedelem/253-magyarok-szoevetsege-avagy-a-keresztenyellenesseg-legujabb-toemegportekaja.html

És még van folytatás is.Sajnos.

NTC írta...

Jobber!

Mit vagy úgy oda?Amikor felhívtam a figyelmeteket azt mondtátok az MSz-ről veszélytelen..:)

Névtelen írta...

RULEZ! JÖHETNEK MÉG ILYENEK!!!

verena írta...

Ha esetleg valaki keresné, bár elég drágán adják.

Petrus Augustinus írta...

A két középsőt még értem (miért van kettő belőle?), a legfelsőt is csak-csak, de, h a legalsó hogy jön ide? Ki az ártatlan? A hölgy? Hogyan kell értelmezni?

Amúgy nagyon királyak! :)

verena írta...

A hölgy a francia királyné, Habsburg Mária Antónia. :-) A köztársaság kivégeztette, mert ő volt a királyné s mert különböző becsmérlő rágalmak segítségével sikeresen meggyűlöltették a néppel alapvetően nemes személyiségét. (Ma is mint felelőtlen költekező él az emberek többségének emlékezetében. Ezzel kapcsolatban ld. gróf Szécsen írását.)

Petrus Augustinus írta...

Ahh, je comprends. Mária Antónia, a névről már beugrott volna, csak nem ismertem föl. Kösz!

VSZ írta...

15 perc hírnév a köztársaság(ok)nak.

:D

Csak sajnos nálunk már több, mint hat évtizede elfelejtették, hogy ez a 15 perc lejárt!

Per Spegulo írta...

Petya! A kép részlete Marie Antoinette utolsó portréjának, amin lenyírt hajjal, egy rongy fityulával, egy szál ruhában, fűző nélkül és hátrakötözött kézzel ül a kétkerekű kordén, ami a guillotine-hoz szállítja.
Már mindenen túl van. Párizsban szennylapok csámcsogtak állítólagos züllöttségén és a hírhedtté vált "gyémánt-ügyön". Túl van férje XVI. Lajos lenyakazásán. Egy megalázó peren, amiben azt próbálták meg rábizonyítani, hogy vérfertőző kapcsolatban állt a saját fiával, a trónörökössel és amely perben a kiskorú Lajos is ellen "vallott". De önmaga ellátva zseniálisan a védelmét, a párizsi nőkhöz, mint anyákhoz fordult és a bíróság csodák csodájára "csak" a köztársaság elleni szervezkedésben mondta ki bűnösnek. Túl van azon, hogy gyerekeivel egy sötét és vizes cellába költöztették, majd egy mégsötétebbe, de ekkor már a gyermekeit is elvették tőle, akiknek nem engedték meg, hogy láthassa őket, és esténként azt hallgatja, hogy a főfoglár berúgatja a trónörököst és királygyalázó dalocskákra tanította a gyermekét.
Ez az a pillanat, amit a házuk ablakából, David, a híres festő vetett gyorsan papírra. Aki ekkor aktív republikánus, majd később Napóleon udvari festője lesz.

Ez a rajz nekem nagyon sokat mond. Nekem a tartásról, a tisztességről, a gerincről és a méltóságról szól. És a Nőről.

Norbert írta...

Chubakka kiváló magyarázata után a harmadik kép a legjobb, de a másik kettő se rossz.